Προσανατολισμός στο χώρο – Χωρικές έννοιες

Ο προσανατολισμός στον χώρο είναι μια δύσκολη κατάκτηση.

Κάποια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσανατολίζονται αποτελεσματικά στον χώρο και αυτό με τη σειρά τους θα βοηθήσει στον προσανατολισμό στο χώρο του χαρτιού και στη γραφοκινητικότητα.
Το παιχνίδι – άσκηση θα μπορούσε να λέγεται «Η κίνηση στο δρόμο».Θα χρειαστείτε μια χαρτοταινία, αυτοκινητάκια, ανθρωπάκια, ζώα κτλ. Κολλήστε την χαρτοταινία σε δυο παράλληλες γραμμές για να σχηματίσετε τον δρόμο και αναλόγως με τον χώρο που έχετε, δημιουργείτε και στροφές. Αφού φτιάξετε τον δρόμο βάζει το παιδί τα αυτοκινητάκια ή ένα αυτοκινητάκι και εσείς να δίνετε οδηγίες π.χ. Πήγαινε αριστερά, πάρε το αυτοκίνητο που είναι πίσω από το κόκκινο. Όταν πια έχει εξοικειωθεί με τις έννοιες, δίνει το παιδί οδηγίες και κινείτε εσείς το αυτοκίνητο. Αυτό είναι σημαντικό να γίνει για να κάνει ενεργητική χρήση του λεξιλογίου ( πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, μπροστά από, πίσω από, ανάμεσα κ.τλ
Επίσης σε οποιαδήποτε ευκαιρία μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις «Πάνω σε τι περπατάμε; «Τι υπάρχει πάνω από το κεφάλι μας;» «Τι βλέπουμε μπροστά μας, πίσω μας, πλάι μας, διαγώνια;» «Τι βρίσκεται αριστερά, δεξιά;» κτλ. Είναι ερωτήσεις που αναφέρονται στο προσανατολισμό στο χώρο και μπορούμε να τις εμπλουτίσουμε όσο θέλουμε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης