Μουστοκούλουρα –ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο

μουστοκουλουρα

           Μουστοκούλουρα –ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο

Παραδοσιακή συνταγή

Υλικά                                                                             Εκτέλεση

2 ποτήρια του νερού μούστο                                    Τα βάζουμε όλα  μαζί σ” ένα μπολ , τελευταίο το

1 ποτήρι του νερού λάδι                                         αλεύρι .Τα πλάθουμε και τα ψήνουμε στο φούρνο.

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

1 κουτάλι του γλυκού τριμμένη κανέλα

1 κουτάλι του γλυκού γαρίφαλα τριμμένα

2 κουτάλια του γλυκού σόδα

½ κιλό αλεύρι πάνω κάτω (όσο χρειαστεί)

 

Διατροφική αξία

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει μουστοκούλουρο; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι…το μουστοκούλουρο είναι ένα κουλούρι με 130 θερμίδες το τεμάχιο σε σχήμα στρογγυλό ή σε πλεξίδα που ανάλογα με το γούστο του κάθε ουρανίσκου μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό. Αποτελεί μια πολύ θρεπτική και ελαφριά επιλογή πρωινού ή ενδιάμεσου γεύματος τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά.

Τα μουστοκούλουρα μπορούν να φτιαχτούν τόσο με μούστο όσο και με πετιμέζι, το σίγουρο είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διότι τόσο το σταφύλι όσο και τα παράγωγα αυτού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες της ομάδας των φλαβονοειδών που φαίνεται να συντελούν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου (του στήθους, του παχέος εντέρου, του δέρματος, του ήπατος) και των καρδιαγγειακών παθήσεων, επίσης είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Το σταφύλι κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο έτσι ώστε να φτιάξουμε για τα άτομα που αγαπάμε μουστοκούλουρα….εμείς σας δίνουμε μια από τις πολλές συνταγές που κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας μούστο.

 

 

Κατερίνα Τσαραντάνη, Στ΄τάξη

Αποστόλης  Ντούρμας, Στ΄τάξη

Ειρήνη   Κλοπώδη, Στ΄τάξη

Σχολιάστε

Top