Κρυμμένος θυμός

Κρυμμένος θυμός – η βία των ανηλίκων

Σε πολλές χώρες παρατηρείται μια ένταση του προβλήματος της βίαιης επιθετικής συμπεριφοράς ειδικά στην εφηβική ηλικία. Η βία είναι η εύκολη λύση για μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά λειτουργούν βίαια από πολύ μικρά, γιατί το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης και ενοχής αναπτύσσεται κυρίως μετά τα μέσα του δημοτικού.

Υπάρχει όμως η ψευδαίσθηση ότι οι έφηβοι είναι πιο βίαιοι, επειδή πολλές επιθετικές ενέργειες της παιδικής ηλικίας συγχωρούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Με τον έφηβο όμως, όλοι είναι αυστηρότεροι, επειδή βρίσκεται πλέον στον προθάλαμο της ενηλικίωσης και οφείλει να ελέγχει τον εαυτό του περισσότερο από ένα 10χρονο παιδί. Όσο μεγαλώνουμε, ασκούμαστε όλοι στον αυτοέλεγχο. Όταν πια ενηλικιωνόμαστε, ελέγχουμε ικανοποιητικά τις παρορμήσεις μας. Ο έφηβος όμως δεν έχει διαμορφώσει ακόμα την προσωπικότητα και συνάμα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνέπειες των πράξεών του. Παράλληλα περνά μια φάση εντονότατης σωματικής, ορμονικής και ψυχικής αναστάτωσης.

Τέλος, ακόμα και ο πιο ήρεμος έφηβος, μέσα σε αυτό τον κυκεώνα των αλλαγών  εξακολουθεί να εκτίθεται υπέρμετρα σε μηνύματα βίας. Η συμπεριφορά του δεν ελέγχεται λοιπόν  τόσο απλά και εύκολα όσο θα ήθελε ο ίδιος και το περιβάλλον του. Επιπλέον, στον αυτοέλεγχό του δεν βοηθά καθόλου η μειωμένη αυτοπεποίθηση που συχνά αισθάνεται. Καθώς μάλιστα στη σύγχρονη κοινωνία έχουμε υπέρογκες απαιτήσεις όλοι από όλους και μάλιστα σε άμεσους, γρήγορους ρυθμούς,  ο νεαρός ή η νεαρή περιμένουν πολλά τόσο από τον εαυτό τους όσο και από τον κόσμο. Έτσι είναι φυσικό να απογοητεύονται ή να νιώθουν μέχρι και απόγνωση. Η θλίψη και η απόγνωση είναι πολύ κακοί σύμβουλοι και συχνά πυροδοτούν τη βία.

Γιώργος Σκεπάρνης

Υπεύθυνος ταινίας

Σχολιάστε

Top