Φεστιβάλ Ολυμπίας 2008

Tο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο στον Πύργο Ηλείας από τις 29 Νοεμβρίου ως 6 Δεκεμβρίου 2008, μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία δημιουργίας. Συγχρόνως, έγινε η 8η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας-CAMERA ZIZANIO από 24 Νοεμβρίου ως 9 Δεκεμβρίου 2008, μια γιορτή των παιδιών και των νέων της χώρας μας και της Ευρώπης. Η CAMERA ZIZANIO αποτελεί σήμερα τη μοναδική  πανευρωπαϊκή διοργάνωση με στόχο την οπτικοακουστική δημιουργία και εξέλιξη των νέων στο χώρο αυτό. Εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλες τις ευρωπαϊκές  χώρες συναντώνται στον Πύργο για να παρουσιάσουν  τις ταινίες που δημιούργησαν σε σχολεία, εργαστήρια ή ατομικά, να ανταλλάξουν απόψεις, να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν κοινές δράσεις.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαγγελματικές ταινίες με θεματικές για παιδιά και νέουςταινίες-δημιουργίες μαθητών  και  εμπλουτίζεται από ποικίλες εκδηλώσεις και σεμινάρια – μοντάζ, φωτισμού, 3D animation, θεάτρου σκιών κ.ά., οι οποίες αποτελούν την κορύφωση της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ. Μετά από δέκα χρόνια δυναμικής παρουσίας, δικαίως το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την περιοχή έχοντας παράλληλα κατακτήσει παγκόσμια φήμη.

Τιμώμενο πρόσωπο του 11ου Φεστιβάλ ήταν ο σημαντικός Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης. Κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου (παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεσμικοί παράγοντες), της εκπαιδευτικής  κοινότητας και 200 περίπου παιδιά από 20 ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης επισκέφθηκαν τον Πύργο και την Ολυμπία τις μέρες του Φεστιβάλ.

Παρούσα στα ελληνικά εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά δρώμενα  η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, η οποία  συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ με περίπτερο, ενημερώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους για το έργο και τη δράση της με έντυπο και οπτικοακουστκό υλικό. Στην τελετή έναρξης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης. Επιπλέον, στην  τελετή λήξης, η Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, κ. Αναστασία Γκίκα, απένειμε τα βραβεία καλύτερης ταινίας σε διακριθέντες μαθητές από το εξωτερικό.

Για τους λάτρεις των παιδικών και νεανικών ταινιών που δεν είχαν την ευκαιρία  να παραστούν στο Φεστιβάλ, οι προβολές επαναλήφθηκαν  από 11 έως  17 Δεκεμβρίου στο cine Φιλίπ στην Αθήνα και θα συνεχιστούν κάθε Κυριακή απόγευμα ως τον Απρίλιο.

 Σοφία Παπαδημητρίου

Ξανθίππη Τοκμακίδου

Σχολιάστε

Top