Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής

Στη νέα σειρά της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής» παρακολουθούμε τα στάδια της βιομηχανικής παραγωγής σε τρία σύγχρονα εργοστάσια: πλαστικών, φαρμάκων και τροφίμων. Η ταινία ξεκινά με μια σύντομη αφήγηση για το ιστορικό της μαζικής παραγωγής, από τις απαρχές της μέχρι την οργάνωση της εργασίας σε επιστημονική βάση και τις μεταβολές που έφερε στις λειτουργίες των παραγωγικών μονάδων.

Αναζητώντας τις ρίζες της βιομηχανίας οδηγούμαστε στην οικιακή παραγωγή αγαθών για κατανάλωση μέσα στην ίδια την οικογένεια. Γρήγορα όμως εξελίχθηκε στη βιοτεχνική παραγωγή, έξω από την οικογένεια με τη δημιουργία μικρών μονάδων και τη χρήση μηχανικών μέσων. Με τους τεράστιους πληθυσμούς των μεγαλουπόλεων να απαιτούν συνεχή τροφοδοσία, η μαζική κατανάλωση δημιούργησε την ανάγκη για μαζική παραγωγή, οργάνωση και εκβιομηχανισμό του μέχρι τότε βιοτεχνικού συστήματος. Τον 19ο αιώνα διατυπώθηκαν πολλές προτάσεις για την οργάνωση της εργασίας σε επιστημονική βάση, που συμπυκνώθηκαν στις αρχές που διατύπωσε το 1911, αρχικά ο Αμερικάνος Frederick Taylor: το λεγόμενο αμερικάνικο σύστημα παραγωγής ή επιστημονική διαχείριση. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του ήταν να προκύψει σταδιακά μια βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των λειτουργιών στις παραγωγικές μονάδες.

Σήμερα η λειτουργία και η οργάνωση μιας σύγχρονης βιομηχανίας καθορίζεται από ένα σύνολο οικονομοτεχνικών παραμέτρων και ρυθμιστικών κανόνων. Κάθε βιομηχανική μονάδα οργανώνει τη γραμμή παραγωγής της ανάλογα με το είδος των προϊόντων που παράγει. Οι ειδικές συνθήκες και απαιτήσεις παραγωγής κάθε προϊόντος καθώς και η υπάρχουσα τεχνολογία, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται τα επιμέρους τμήματα της παραγωγής, από την υποδοχή και αποθήκευση των πρώτων υλών έως τη διανομή του τελικού προϊόντος.

Η ταινία παρουσιάζει τη μαζική παραγωγή και τα στάδια της, ακολουθώντας τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου. Διδιάστατα γραφικά απεικονίζουν τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και ολοκληρωμένη τη γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος. Ο θεατής πληροφορείται για τις απαιτήσεις της παραγωγής, την απαιτούμενη τεχνολογία, την πολυπλοκότητα και τη βελτιστοποίησή της, τη σημαντικότητα των προδιαγραφών υγείας και ασφαλείας καθώς και το αντίστοιχο επαγγελματικό περιβάλλον. Οι διευθυντές των εργοστασίων αναλύουν τη διαδικασία από την προμήθεια της πρώτης ύλης για τις ανάγκες της παραγωγής έως τη συσκευασία, τη διάθεση και την αποθήκευση των παραχθέντων προϊόντων. Παρακολουθούμε ακόμη τις  συνθήκες παραγωγής, τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου του προϊόντος, το ρόλο των υπευθύνων των τμημάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ύπαρξης μιας παραγωγικής μονάδας σε μια περιοχή.

Σοφία Παπαδημητρίου

Υπεύθυνη ταινίας

Φωτογραφίες

Φάρμακα

\

Πλαστικά

Τρόφιμα

Συντελεστές

Ένας ακόμη στόχος της ταινίας είναι η σύνδεση των διαδικασιών και των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων με τις συνήθειες  και τις ανάγκες των καταναλωτών όπως καθορίζονται από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης θα οδηγήσει σταδιακά σε διαμόρφωση ορθολογικής καταναλωτικής συνείδησης.

Σκηνοθεσία: Βύρων Νικολόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Βιττωράκης

Εταιρία παραγωγής: Premiummedia

Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός: Σοφία Παπαδημητρίου

 

Σχολιάστε

Top