Εκπαιδευτική τηλεόραση ¨κατ΄ απαίτηση¨

Η τηλεόραση είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή των παιδιών και αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό μέσο κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης. Καθώς δε η παρουσία των ευρυζωνικών συνδέσεων, των ψηφιακών μέσων και του βίντεο ροής (streaming video) αυξάνει, πιθανώς το βίντεο να γίνει ένα ακόμη σημαντικότερο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Πρόσφατα έχει ξεκινήσει η συνεργασία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης (http://eductv.ert.gr) με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (www.sch.gr), ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στο υλικό της με ηλεκτρονικό τρόπο. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Επικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως φορέας υλοποίησης της υπηρεσίας βίντεο του ΠΣΔ κωδικοποιεί εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 4000 λεπτών σε μορφή κατάλληλη για διανομή μέσω Διαδικτύου.

Το υλικό αυτό διατίθεται με μορφή ταινιών κατ΄ απαίτηση (video on demand) που θα προσφέρονται μέσω της υπηρεσίας βίντεο του ΠΣΔ (http://www.sch.gr/vod), στο οποίο έχουν πρόσβαση σχολεία, εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και απλοί επισκέπτες του Διαδικτύου. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει κατηγοριοποίηση των ταινιών, καθώς και δυνατότητα αξιολόγησης και σχολιασμού τους. Έτσι, το υλικό της  Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης θα είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας τη χρονική στιγμή που αυτό είναι επιθυμητό, ώστε να αξιοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης. Αυτή η υπηρεσία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει γίνει πραγματικότητα η ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ύπαρξη υπολογιστών και προβολέων μέσα σε κάθε τάξη.

Σοφία Παπαδημητρίου

καθηγήτρια Πληροφορικής

Σχολιάστε

Top