Εκπαιδευτική τηλεόραση … η άλλη τηλεόραση

     Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Thomas Edison προέβλεψε ότι οι κινούμενες εικόνες γρήγορα θα αντικαθιστούσαν τα βιβλία. Εκατό χρόνια αργότερα το βιβλίο διατηρεί την αξία του, ενώ παράλληλα η κινούμενη  εικόνα εξελίσσεται ραγδαία. Στην εποχή μας, που κατακλύζεται  από  την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις ταινίες, τα περιοδικά, τις εφημερίδες, τα βιβλία και το διαδίκτυο, τα μέσα λειτουργούν μάλλον συμπληρωματικά παρά ανταγωνιστικά. Οι εκπαιδευτικοί έχουν σήμερα στα χέρια τους μία εντυπωσιακή σειρά επιλογών μεταξύ των εκπαιδευτικών τεχνολογιών.

Μια απ΄ αυτές, η Εκπαιδευτική Τηλεόραση, έχει αναδειχθεί διεθνώς σε προνομιακό μηχανισμό διάχυσης της γνώσης μέσω προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπομπών γενικής παιδείας και πληροφόρησης. Έργο της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Ε.Π.Θ, είναι η εφαρμογή τηλεοπτικών προγραμμάτων  με στόχο την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην  Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ευρύτερα στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, στη διά βίου μάθηση.

 Η Εκπαιδευτική Τηλεόραση καλύπτει τηλεοπτικά το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, μέσα από το ανοικτό κύκλωμα της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1) και ορισμένους τοπικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης  μέσω της δορυφορικής ΕΡΤ (ERTWorld), κύριο φορέα της διεθνούς τηλεοπτικής παρουσίας της ΕΡΤ, δημιουργεί γέφυρα επικοινωνίας με τον oικουμενικό Ελληνισμό. Προβάλλει περισσότερες από 600 μορφωτικές και εκπαιδευτικές εκπομπές κάθε χρόνο. Οι εκπομπές αυτές είναι μια εναλλακτική, οπτικοακουστική, εκπαιδευτική πρόταση για τους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνον.

Σοφία Παπαδημητρίου

Υπεύθυνη έκδοσης περιοδικού

Σχολιάστε

Top