Εditorial

Σας υποδεχόμαστε στο 4ο τεύχος και πρώτο της νέας σχολικής χρονιάς του ηλεκτρονικού μας περιοδικού. Το τεύχος αυτό εστιάζει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με ένα σύνολο άρθρων για τις ταινίες της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και την ανάπτυξη μαθησιακών δραστηριοτήτων που αφορούν αυτήν τη βαθμίδα. 

 Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2008 το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ( Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιο-τηλεόρασης και Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη e-yliko) συμμετέχει  ως ένας από τους 17 κοινοτικούς εταίρους στο έργο EduTubePlus: A European curriculum related video library and hybrid e-services for the pedagogical exploitation video in class.   Το έργο συντονίζει το Ερευνητικό Ακαδημαικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (Ε.Α.Ι.Τ.Υ.).

Στόχος αυτού του καινοτόμου και υβριδικού έργου  είναι αρχικά η οικοδόμηση μιας Διαδικτυακής Ευρωπαϊκής πολύγλωσσης βιβλιοθήκης εκπαιδευτικού βίντεο. Η βιβλιοθήκη βίντεο EduTubePlus θα περιέχει 9000 περίπου εκπαιδευτικά βίντεο μικρού μήκους με ποιότητα επαγγελματικής παραγωγής από πολλαπλούς Ευρωπαίους προμηθευτές, τα οποία βασίζονται στα εθνικά προγράμματα σπουδών (αναλυτικά και διαθεματικά) και στα αντίστοιχα θεματικά πεδία κάθε συμμετέχουσας χώρας. Η βιβλιοθήκη θα εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικά βίντεο που θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές συσχετισμένα με τα προγράμματα σπουδών. Θα ακολουθήσει η δημιουργία υβριδικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την παιδαγωγική αξιοποίηση της βιβλιοθήκης βίντεο στην τάξη. Το ολοκληρωμένο αυτό περιβάλλον θα περιέχει ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου / Μάθησης και Εργαλεία σχεδίασης μαθησιακών δραστηριοτήτων με μετάφραση σε πραγματικό χρόνο και υπηρεσία υποτιτλισμού στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν, σαν μια πρόσθετη ηλεκτρονική υπηρεσία. Στο  έργο συμμετέχουν 12 χώρες, θα αναπτυχθεί σε 11 γλώσσες και θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια.  

Το πρόγραμμα μετάδοσης της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης από την ΕΤ1 θα βρείτε στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο της ΕΡΤ www.ert.gr/eductv, ο οποίος θα εμπλουτιστεί τους προσεχείς μήνες με φωτογραφίες, περιλήψεις και trailers των εκπομπών.

Ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Σοφία Παπαδημητρίου

Υπεύθυνη έκδοσης περιοδικού

Σχολιάστε

Top