Καλειδοσκόπιο εκπαιδευτικών ταινιών για το Δημοτικό

Η ΕΤ διαθέτει αξιόλογες σειρές ταινιών για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Καινοτόμες, πρωτότυπες, ελκυστικές, βασισμένες στην καθημερινότητα και τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών, κρύβουν τη μάθηση στην πλοκή και ενεργοποιούν το ενδιαφέρον του μαθητή. Η διάρκειά τους 5΄–15΄, επιτρέπει την αξιοποίησή τους μέσα σε μία διδακτική ώρα.

Μερικές από τις σειρές:

Το Λούνα Παρκ της Γλώσσας: Όταν η φαντασία πηγαίνει σχολείο, η γραμματική πηγαίνει στο λούνα παρκ. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μέρη του λόγου μέσα από τους διαλόγους που χρησιμοποιούν οι ήρωες την ώρα του παιχνιδιού (12 επεισόδια x 10΄).

• Ιστορίες χωρίς τέλος: Μια σειρά ταινιών με στόχο τη διαθεματική προσέγγιση της μάθησης μέσα από τη λογοτεχνία. Τα παιδιά μπαίνουν σε ένα βιβλίο, συναντούν τον/την συγγραφέα, συζητούν για το θέμα του βιβλίου και τέλος γνωρίζουν τον εικονογράφο (11 επεισόδια x 10΄).

• Με τον μικρόκοσμο ερευνώ: Μια επίσκεψη στο Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την έννοια του μικρόκοσμου. Φαινόμενα, όπως η θερμότητα, η θερμοκρασία, η τήξη, η πήξη, ο βρασμός, οι δυνάμεις, γίνονται κατανοητά μέσα από πειράματα, συζητήσεις, γραφικά (5 επεισόδια x 15΄)

 • Κυκλοφοριακή αγωγή: Τρία 5΄ βίντεο κλιπ με χρώμα, ρυθμό και τραγούδι, καθοδηγούν τα παιδιά στη σωστή οδική συμπεριφορά.

Η χώρα μου από ψηλά: Μέσα από τρισδιάστατα μοντέλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα παιδιά-επιβάτες ενός δορυφόρου πληροφορούνται για τη γεωμορφολογία και την ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας (5 επεισόδια x 4΄).

• Χρωματοϊστορίες: Ένα ευρηματικό ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και της έμπνευσης. Τα παιδιά γνωρίζουν Έλληνες και ξένους ζωγράφους μέσα από το έργο τους και κατανοούν τις τεχνικές πίσω από έναν ζωγραφικό πίνακα (3 επεισόδια x 12΄).

• Βυζαντινή εικονογραφία: Η φορητή εικόνα, η τοιχογραφία, η μικρογραφία και το ψηφιδωτό παρακαταθήκες του Βυζαντινού πολιτισμού παρουσιάζονται απλά και κατά νοητά στα παιδιά με στοιχεία εργαστηρίου (2 επεισόδια x 14΄).

• Ονειρομαγειρέματα: Μια ταινία για την υγιεινή διατροφή, με μουσική, χορό και δραματοποίηση.

Νέες παραγωγές

Πιστεύοντας πως τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας είναι ένα κοινό με ιδιαίτερα γνωρίσματα και άκρως παραμελημένο ως προς την ποιότητα των οπτικών ερεθισμάτων που δέχεται μέσα από την τηλεόραση, φροντίσαμε έτσι ώστε μεγάλο μέρος της φετινής μας παραγωγής να απευθύνεται σε αυτά. Μια εναλλακτική οπτικοακουστική εκπαιδευτική πρόταση, αισθητικά φροντισμένη και ευρηματικά σκηνοθετημένη, θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του 2009 τόσο για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας όσο και των άλλων τάξεων. Οι νέες παραγωγές, σχεδιασμένες για να προσεγγίσουν διαθεματικά τη γνώση, καλύπτουν πολλά γνωστικά πεδία (γλώσσα, μαθηματικά, εικαστικά, μουσική, περιβάλλον, νέες τεχνολογίες) και αφήνουν περιθώριο για διαδραστικές ασκήσεις.

Βίκυ Παναγοπούλου,

εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας,

μετεκπαίδευση στα Παιδαγωγικά (ΜΔ)

Σχολιάστε

Top