Ναρκωτικά

«Εξαρτησιογόνες Ψυχοδραστικές Ουσίες: γνωρίζω και τη ζωή μου ορίζω»

Οι δύο αυτές ταινίες της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης εστιάζουν στις δύο βασικές, παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες, την Κάνναβη (την ουσία που πρωτοέρχεται σε επαφή, περίπου 1 στους 4 εφήβους σήμερα στην Ελλάδα) και την Ηρωίνη (την ουσία με τις ισχυρότερες απαξιωτικές και καταστροφικές συνέπειες στον οργανισμό και σε ολόκληρη τη ζωή του χρήστη).

Έφηβοι και νέοι, πρώην χρήστες και νυν μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων, μας διηγούνται πως γνώρισαν τις ουσίες, πόσο καθοριστικά επηρέασαν τη ζωή τους, πως εξαρτήθηκαν απ’ αυτές, αλλά και πως τις ξεπέρασαν και τώρα ξανακερδίζουν πίσω τη ζωή τους, ελεύθεροι από την εξάρτηση και τη ζωή που αυτή συνεπάγεται.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) μας εξηγεί τις αιτίες, τις αφορμές αλλά και τους τρόπους αντίδρασης στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών, τόσο από τους ίδιους τους εφήβους-νέους όσο και από τις οικογένειές τους.

Είναι δύο ντοκυμαντέρ μαρτυριών που με ψυχραιμία, αλήθεια και επιστημονική πληρότητα προσεγγίζουν το δύσκολο θέμα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, αλλά και της απεξάρτησης από αυτές, στα ευαίσθητα και καθοριστικά νεανικά χρόνια.

Γιώργος Σκεπάρνης

Υπεύθυνος ταινίας

Σχολιάστε

Top