Οδύσσεια στο Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο είναι ένας νέος συναρπαστικός κόσμος με ποικίλους προορισμούς που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις. Είναι ακόμα ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τους φίλους του αλλά και ξένους. Μπορεί να ενημερωθεί, να αποκτήσει γνώσεις, να διασκεδάσει. Μπορεί ωστόσο να υποστεί παρενοχλήσεις, να πληγωθεί, ακόμα και να εξαπατηθεί. Θα αφήναμε ποτέ το ανήλικο παιδί μας να ξεκινήσει μόνο του ένα τέτοιο ταξίδι;

Συχνά τα παιδιά (digital natives – αυτόχθονες του ψηφιακού κόσμου) γνωρίζουν πιο πολλά για τους υπολογιστές από ότι οι γονείς τους (digital immigrants – μετανάστες στο ψηφιακό κόσμο). Ο κυβερνοχώρος προσφέρει τη δυνατότητα της συνάντησης και της συνεργασίας. Παρέχει ωστόσο και πληθώρα αδόμητης πληροφορίας και εν γένει υλικό, από το οποίο απουσιάζουν συχνά οι αξίες και το ήθος. Ενώ οι ενήλικες μπορούν να φιλτράρουν και να επιλέξουν το είδος και την ποιότητα της πληροφορίας, να διακρίνουν το βλαβερό υλικό και να απορρίψουν την κακή ή ανάρμοστη επικοινωνία, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εκτεθειμένα  στην όποια ποιότητα του περιεχομένου και στο ψεύδος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας αφενός μεν της περιέργειας και της έλλειψης κριτικής γνώσης αφετέρου δε, λόγω της πρωτόγνωρης αίσθησης  ελευθερίας που σου δίνει ο εικονικός κόσμος, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή.

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση προετοιμάζει τη σειρά 5 επεισοδίων  ¨Οδύσσεια στο Διαδίκτυο¨, με στόχο την εξερεύνηση του συναρπαστικού κόσμου του Διαδικτύου αλλά και την επισήμανση και αντιμετώπιση των κινδύνων του για μια ασφαλή πλοήγηση. Είναι σημαντικό γονείς και παιδιά να πληροφορηθούν για τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να συμπεριφέρονται με ασφαλή τρόπο και να απολαμβάνουν το ταξίδι στο συναρπαστικό αυτό νέο κόσμο.

 

Σοφία Παπαδημητρίου

Καθηγήτρια Πληροφορικής

Σχολιάστε

Top