Παρθενών: Μέτρο και Τελειότητα

Ο άρρηκτος δεσμός φύσης και πολιτισμού γίνεται πράξη πάνω στον ιερό βράχο και στην ανθρώπινή του προέκταση, την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα- το μνημείο που ομορφαίνει τη ζωή μας εδώ και 2500 χρόνια. Ο Παρθενώνας, δημιούργημα της Αθηναϊκής δημοκρατίας στην πιο καλή της ώρα, με τα μαρμάρινα μέλη του φθαρμένα, αλλά ικανά να φανερώσουν το παρελθόν τους, είναι το μνημείο-σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Αποτελεί το διαχρονικό κανόνα για την αξιολόγηση κάθε αρχιτεκτονικού και γλυπτικού επιτεύγματος και αντιπροσωπεύει τον αγώνα του ανθρώπου για τις αξίες που γέννησαν τον ανθρωπισμό.

Η  νέα ταινία της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του ΥΠΕΠΘ με τίτλο «ΠΑΡΘΕΝΩΝ: μέτρο και τελειότητα» στοχεύει στην κατανόηση της διαχρονικότητας του μνημείου. Συγχρόνως μέσα από την προσωπική ιστορία του πρωταγωνιστή επιτελείται η εξοικείωση των μαθητών και ενηλίκων με την κλασική τέχνη, αρχιτεκτονική και γλυπτική, στην κορυφαία της στιγμή, όπως αυτή ενσαρκώνεται  στον Παρθενώνα.

Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου αρχιτέκτονα –τεχνοκράτη, που έρχεται σ’ επαφή με το ναό μετά από χρόνια απομάκρυνση του από αυτόν, λόγω προσωπικών και οικογενειακών του συνθηκών. Έτσι επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με την κλασική τέχνη, αλλά κι αλλάζει στάση ζωής.

Παράλληλα, με τη βοήθεια καταπληκτικών animated πλάνων  από τις ταινίες των Paul Debevec και του Κώστα Γαβρά παρακολουθούμε με τον πλέον εύληπτο τρόπο την πορεία του ναού στο χρόνο και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, που επηρέασαν τη σημερινή του μορφή, όπως είναι ο βομβαρδισμός του Μοροζίνι και η διαρπαγή των γλυπτών του ναού από τον Έλγιν.

Με την παιδαγωγική ερμηνεία των αρχιτεκτονικών  ιδιαιτεροτήτων του ναού από τον καθηγητή κ.Χ.Μπούρα οn camera, πάνω στον Ιερό Βράχο, και της γλυπτικής  μοναδικότητας της ζωφόρου από την κ.Κ. Χατζηασλάνη, μέσα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η προσέγγιση γίνεται γοητευτική. Εξάλλου, τα κείμενα της ταινίας στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο μουσειαπαιδαγωγικό βιβλίο της κ. Κ.Χατζηασλάνη «Περίπατοι στον Παρθενώνα» με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη.

To σενάριο της ταινίας έκαναν οι: Μ.Ν.Τσακίρη, Γ.Σκεπάρνης, Δ.Νόλλας και Ε.Χατζής. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Κ.Αρβανιτάκης και Ε.Χατζής. Την ευθύνη των κειμένων έχουν η Κ.Χατζηασλάνη και η Μ.Ν.Τσακίρη. Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Αλεξανδρής και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.

Απώτερος στόχος της ταινίας είναι το ανθρωπιστικό ιδεώδες που αποπνέει ο ναός και που πρέπει ν’ αποτελεί σκοποθεσία της σύγχρονης παιδείας κι επιστήμης.

Μαρία Τσακίρη

Υπεύθυνη ταινίας

Φωτογραφίες

Σχολιάστε

Top