Ταυτότητα με προοπτική

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί έγκυρο και επώνυμο παραγωγό εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού για την υποστήριξη της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και περαιτέρω της διά βίου εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και, όπως απέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αξιολογείται ως φορέας με κύρος, που εμπνέει εμπιστοσύνη και έχει καλλιεργήσει ευρύ ορίζοντα προσδοκιών στην εκπαιδευτική κοινότητα για το μέλλον.

Το πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή της ΕΤ στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας, όπου γης, αλλά και στη διάχυση της ελληνικής κουλτούρας σε χώρες στις οποίες καλλιεργείται ο φιλελληνισμός, είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το υπηρετούμε με μεράκι και όραμα, αν και με περιορισμένα οικονομικά μέσα.

Σημαντικό μέρος της θεματολογίας των ταινιών της είναι σταθερά προσηλωμένο στις πολυποίκιλες εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού. Η ιστορία, η λογοτεχνία, το θέατρο, σε όλες τους τις φάσεις, οπτικοποιούνται δυναμικά μέσα από τον πλούτο της ελληνικής τέχνης, ώστε ο μαθητής και ο κάθε ενδιαφερόμενος να αφομοιώνει ουσιαστικά, με τη δύναμη της εικόνας, τη γνώση του ιστορικού μας γίγνεσθαι στη διαχρονία του.

Παράλληλα, μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην παραγωγή εκπαιδευτικών ταινιών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η εισαγωγή νέων βιβλίων στη διδασκαλία αποτέλεσε για μας πρόκληση για τον προγραμματισμό και την παραγωγή νέων εκπαιδευτικών σειρών, με τριετή ορίζοντα υλοποίησης, ως υποστηρικτικού υλικού στη διδασκαλία της γλώσσας, των μαθηματικών, της ιστορίας κ.ά., οι οποίες θα συνοδεύονται με διαδραστικό υλικό για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Ακόμα, υλοποιείται ένα ιδιαίτερα φροντισμένο πρόγραμμα για τα παιδιά της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας σε θέματα αγωγής και αξιών (κοινωνικής και αισθητικής αγωγής, αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης). Από την άποψη αυτή θεωρούμε απαραίτητη και τη δική σας συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε προτάσεις για θέματα ή γνωστικά αντικείμενα που θεωρείτε σημαντικά και για τα οποία δεν υπάρχει επαρκές υποστηρικτικό οπτικοακουστικό υλικό. Αυτού του είδους η συνεργασία θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς εφόσον επιθυμία και ζητούμενο για μας είναι η διαλεκτική σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα για τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Δρ Eυθυμία Μαυρομιχάλη, 

διευθύντρια ΕΤ, ιστορικός τέχνης

Σχολιάστε

Top