Παρκούρ

disintegration-1819860_1920

Το παρκούρ είναι γνωστό ως ένας τρόπος να κινείσαι χωρίς περιορισμούς στον χώρο που σε περιβάλλει. Είναι γενικά πολύ εντυπωσιακό και περιέχει εξωπραγματικά άλματα, τούμπες μέχρι και περπάτημα πάνω σε τοίχους. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρς) και η μαθήτριες traceusess (τρασέζς).

Από πού και από ποιους καθιερώθηκε

Το παρκούρ καθιερώθηκε αρχικά στη Γαλλία το 1980, λίγο πριν αρχίσει ο Ά Παγκόσμιος πόλεμος. Ξεκίνησε ως στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση. “Πατέρες” του είναι ο David Belle, ο Βιετναμέζος Raymond Belle στρατιώτης και πυροσβέστης καθώς και ο Hubert Koundé.

Οι αρχές του παρκούρ

Μεγάλο μέρος του παρκούρ χαρακτηρίζεται από τη φράση «είναι και διαρκείν». Σημαίνει ότι η κίνηση ενός traceur δεν πρέπει να είναι αποτελεσματική μόνο ως προς τον άμεσο στόχο του, δηλαδή τη μεταφορά από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά και ως προς τη «διάρκεια ζωής» του traceur. Το παρκούρ είναι επικίνδυνο όμως ένας τρασέρ δε μαθαίνει να ζει αγνοώντας τον φόβο αλλά ζώντας μέσα απ’ αυτόν. Ο Andi Kalteis, Αυστριακός traceur με μεγάλη εμπειρία, δηλώνει:

«Όταν αρχίσεις να κινείσαι με το δικό σου προσωπικό τρόπο, τότε θα συνειδητοποιήσεις πώς το παρκούρ αλλάζει και άλλα πράγματα στη ζωή σου. Βλέπεις ότι προσεγγίζεις προβλήματα – για παράδειγμα, στη δουλειά σου – διαφορετικά, επειδή έχεις εξασκηθεί στο να υπερπηδάς εμπόδια με το βέλτιστο τρόπο. Αυτό σε κάποιους έρχεται νωρίς, σε κάποιους έρχεται αργά. Πλέον, δε λέω “κάνω παρκούρ’, αλλά “ζω παρκούρ’, γιατί η φιλοσοφία του έχει γίνει ζωή μου, ο τρόπος με τον οποίο κάνω τα πάντα.»

Κινήσεις

«Wall Run»: Τρέχετε προς έναν ψηλό τοίχο, μετά άλμα και σπρώχνετε από τον τοίχο με ένα πόδι για να φτάσετε στην κορυφή του τοίχου.

«Το Άλμα του Πιθήκου»: Πηδάτε πάνω απ’ το εμπόδιο στηρίζεστε στα χέρια σας και φέρνετε τα πόδια σας από μπροστά πίσω και ξεπερνάτε το εμπόδιο.

Άθλημα ή Πολεμική τέχνη

Ίσως, κάποιοι από εσάς αναρωτιέστε γιατί ενώ τα περισσότερα κείμενα στην εφημερίδα μας μιλούν για αθλήματα εμείς γράψαμε για μια πολεμική τέχνη. Λοιπόν, η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το παρκούρ στη δική του κατηγορία: «Το παρκούρ είναι παρκούρ».

ΆΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗ

One Response to Παρκούρ

  1. Ο/Η Νόπη Παρχαρίδου λέει:

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα!
    Αρκεί να μην μπαίνουν ιδέες στα μυαλά των παιδιών, να το δοκιμάσουν…!!!!
    :-)

Σχολιάστε

Top