Τένις

Τένις

Άλλο ένα άθλημα που είναι γνωστό στην Ελλάδα είναι το τένις ή αλλιώς αντισφαίριση. Οι παίκτες χρησιμοποιούν μια λαστιχένια μπάλα που καλύπτεται από ένα χνουδωτό, πράσινο ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Η αντισφαίριση είναι ένα άθλημα ατομικό, διπλό ή και μεικτό. Το τένις παίζεται από όλες τις ηλικίες και περίπου στο 1\3 του κόσμου. Το πρώτο γυναικείο τουρνουά διοργανώθηκε στις ΗΠΑ το 1887 ενώ το πρώτο τουρνουά και των δύο φύλων καταγράφηκε στο Γουίμπλεντον στο Λονδίνο το 1877. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκίνησε το 1856 όταν ο Χάρι Γκεμ και ο Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που το ονόμασαν palleleota. Οι Pereira Dr., Fredrick Haynes και Dr. A.Wellesay Tomkins δημιούργησαν την πρώτη λέσχη αντισφαίρισης το 1874 καθώς και τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Η λέξη τένις πήρε το όνομά της από τη Γαλλική λέξη tenez που φωνάζουν οι παίκτες όταν σερβίρουν. Η λέξη ρακέτα πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη rakechat που σημαίνει παλάμη του χεριού.

Μια πολύ σημαντική και επίκαιρη πληροφορία είναι το τέλος της καριέρας του Ρότζερ Φεντερερ, ενός από τους καλύτερους αθλητές του τένις όλων των εποχών. Ο τελευταίος του αγώνας ήταν με το συμπαίκτη και πολύ καλό φίλο Ράφα Ναδάλ. Ο αγώνας αυτός είχε ένα πολύ συγκινητικό κλίμα με όμορφες στιγμές και το παρόν έδωσαν όλοι οι μεγάλοι συμπαίκτες και αντίπαλοί του Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Laver Cup μέσα στην κατάμεστη Ο2 Arena του Λονδίνου.

Κλείνοντας την αναφορά μας στο τένις, το άθλημα αυτό παίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες γηπέδων: α) Τα γήπεδα με σκληρή επιφάνεια, που είναι και τα περισσότερα στον κόσμο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το Αυστραλιανό Open και το Open των ΗΠΑ. β) Τα γήπεδα με χωμάτινη επιφάνεια, που τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το Γαλλικό Open. γ) Τα γήπεδα με επιφάνεια γρασιδιού, που τα βρίσκουμε κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το τουρνουά του Wimbledon.

Πηνελόπη και Κώστας

tennis-4336378_1280

Top