Τα λαλάγκια ή λαλαγκίδες ή τηγανίτες Μάνης

lalaggia_1-768x645Τα λαλάγγια ή τηγανίτες Μάνης, είναι τραγανά και παθαίνεις εθισμό μαζί τους. Δεν λείπουν από καμία γιορτή, όλα τα σπίτια έχουν λαλάγγια σε Λακωνία, Μάνη και Μεσσηνία. Συναντούμε τα λαλάγγια σε πολλές παραλλαγές

Εκτέλεση

Για τα λαλάγγια ζεσταίνουμε ελαφρά το λάδι να γίνει χλιαρό.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ραντίζουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι.

Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι να βραχεί ελαφρά.

Ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη απαλή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε λαδώνουμε λίγο τα χέρια.

Βάζουμε την απαλή ζύμη σε μπολ και σκεπάζουμε. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη 1,5 ώρα.

Πλάθουμε μεγάλο χοντρό φυτίλι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέριαβάλτε λίγες σταγόνες λάδι στα δάχτυλα.

Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές φέτες.

Πλάθουμε χοντρό φυτίλι – κορδόνι ζύμης.

Αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε πολύ λεπτά κορδόνια.

Τυλίγουμε σε σχήματα διάφορα ή σαν μακρόστενο πρέτσελ.

Αφού τα τελειώσουμε όλα, ζεσταίνουμε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λάδι να φτάσει τους 170 °C, ιδανική θερμοκρασία για να τα τηγανίσουμε.

Λίγα λίγα τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.

Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε σχάρα να στραγγίσουν.

Τρώγονται τέλεια με διαφορά τυριά.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης