ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιώργου Καραπούλιου

Πριν από λίγες εβδομάδες σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό σε μια ταβέρνα στην Αιδηψό. Συγκεκριμένα, κάποιος αδίστακτος άνθρωπος(;) που έτρωγε εκεί με την παρέα του, δελέασε κάποια αδέσποτα γατάκια με ένα κομμάτι ψάρι, ώστε να τα κλωτσήσει  στη θάλασσα που βρισκόταν ακριβώς δίπλα, όταν πλησιάσουν. Δυστυχώς το ένα από τα δύο γατάκια έπεσε στην παγίδα του. Τα άτομα που βρίσκονταν γύρω του δεν προσπάθησαν να το αποτρέψουν, είτε διότι δεν έπεσε στην αντίληψή τους, είτε γιατί ήταν σύνεργοί του.  Το καλό της υπόθεσης ήταν πως το φρικιαστικό αυτό περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε, και έτσι οι Αρχές κατόρθωσαν να συλλάβουν τον 30χρονο δράστη, ο οποίος είναι σεσημασμένος  καθώς στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για κατοχή ναρκωτικών. Εκτός από αυτό το παράπτωμά του, έχει βάψει τον σκύλο του με  μπογιά, αναρτώντας τον έπειτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ίχνος ντροπής! Όσο και αν τα γυρίζει τώρα ζητώντας συγγνώμη και λέγοντας ότι αυτός και η παρέα του  απλώς έπαιζαν με τα γατάκια όπως όλος ο κόσμος, η βαριά τιμωρία που θα προκύψει στη δίκη του η οποία αναμένεται να διεξαχθεί προσεχώς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να ελπίζουμε…

  Δυστυχώς δεν είναι αυτή η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που κακοποιείται ένα ανυπεράσπιστο ζώο από ανθρώπους στην Ελλάδα. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, το τελευταίο 5μηνο υπάρχουν 1489 καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, από τις οποίες έχουν προκύψει 140 συλλήψεις και 940 πρόστιμα συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ! Η χώρα μας είναι σταθερά στις υψηλότερες θέσεις στη λίστα που αφορά τον μέσο όρο των κακοποιήσεων ζώων με τις καταγγελίες να είναι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά ο αριθμός των κακοποιών που έχουν συλληφθεί είναι δυσανάλογος με αυτόν των καταγγελιών. Εκτός από τη φετινή επίδοση υπάρχει και το παράδειγμα του 2019, όταν προέκυψαν μετά από 1.799 καταγγελίες μόλις 117 συλλήψεις όπως ανακοινώθηκε  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα τελευταία έτη έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως αυτό που συνέβη το 2020 στα Χανιά με 2 μικρά σκυλάκια λίγων μηνών να βρίσκονται κρεμασμένα σε ένα δέντρο, αφού είχαν πρώτα… κατακρεουργηθεί ή όταν μαθεύτηκε πως ένας σκύλος ήταν αναγκασμένος να τρέξει σε έναν διάδρομο γυμναστικής με πενήντα χιλιόμετρα την ώρα για να μην πεθάνει, αφού τα αφεντικά του τον είχαν δέσει με ένα λουρί!

 Μια καλή αρχή για την αντιμετώπιση αυτών των γεγονότων πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν, όταν τα ζώα απέκτησαν δικό τους Εθνικό Μητρώο. Η μέγιστη ποινή φυλάκισης για ένα τέτοιο έγκλημα ορίστηκε έως 10 χρόνια και το μέγιστο χρηματικο πρόστιμο έως 50.000€. Αυτή η κίνηση ήταν πολύ σημαντική, και ενισχύει έτσι και τον σημαντικό αγώνα των φιλοζωικών οργανώσεων, των καταφυγίων αδέσποτων ζώων και των δήμων που αγωνίζονται για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι πολύ σημαντικό, αφού σε κάθε γειτονιά υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα, τα οποία χρειάζονται φαγητό και φροντίδα για να επιβιώσουν. Η εγκατάλειψη των ζώων είναι ένα μείζον ζήτημα και πρέπει να εξαλειφθεί όπως ανέφερε και η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκα και πλέον θεωρείται κακούργημα από τον Νόμο. Άλλη μια κίνηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη, με τη δημιουργία ενός ειδικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. (Τμήμα Προστασίας Ζώων) το οποίο αφορά τις κακοποιήσεις ή θανατώσεις ζώων, οι οποίες πλέον θα αντιμετωπίζονται και θα παρακολουθούνται οργανωμένα.

 Ας ελπίσουμε πως από εδώ και πέρα η κατάσταση θα αλλάξει. Πάντως για αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάτι κι εμείς. Καλές και οι, αργοπορημένες βεβαίως, κινήσεις του Κράτους, αλλά οφείλουμε και εμείς να τις ενισχύσουμε.  Πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτά τα αδύναμα πλασματάκια να πέφτουν θύματα κακοποιών; Για πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε αυτά τα περιστατικά να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην Επικαιρότητα; Πρέπει όλα τα περιστατικά να καταγγέλλονται, καθώς το να μην αναφέρονται από εμάς, είναι σαν να συνεργούμε στο έγκλημα. Όλα είναι στα χέρια μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πως όσοι έχουν το θράσος να βλάπτουν με τέτοιο τρόπο τα ζώα μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο και στα παιδιά μας. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης