Τα επαγγέλματα που άνθησαν στην πανδημία

Την ανάγκη για εργαζομένους χαμηλών δεξιοτήτων και επαγγέλματα όπως καθαριστές, οδηγοί – μεταφορείς, χειριστές μηχανημάτων και πωλητές, αλλά και πολύπλευρες αλλαγές στην ελληνική αγορά, ανέδειξε ο μηχανισμός διάγνωσης αναγκών στην αγορά εργασίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο εργαλείο του υπουργείου Εργασίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, τα ευρήματα του οποίου φαντάζουν στην εποχή μας πολύ χρήσιμα, αφενός γιατί δίνουν μια αρκετά αναλυτική εικόνα των πολύπλευρων αλλαγών που συντελέστηκαν λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αφετέρου γιατί παρέχουν την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη στον σχεδιασμό τεκμηριωμένων πολιτικών για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, και στη συστηματική προετοιμασία της «επόμενης μέρας».

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά συμπεράσματα, όπως καταγράφηκαν από τον επιστημονικό υπεύθυνο του μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, δρ Σταύρο Γαβρόγλου και τον κύριο ερευνητή δρ Βάιο Κώτσιο που είχε και την επιμέλεια των αναλύσεων.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό, εργαζόμενοι στην παραγωγή τροφίμων, αλιείς, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων και πωλητές είναι τα 5 επαγγέλματα με τις καλύτερες πιθανότητες για εύρεση εργασίας στην Ελλάδα της πανδημίας. Αναλυτικά, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι χειριστές μηχανών παραγωγής ειδών διατροφής, ποτών και καπνού. To 2020 έγιναν 10.868 προσλήψεις, δημιουργήθηκαν 315 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας και καταγράφονται μόνον 1.894 άνεργοι που επιθυμούν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σχετικά επαγγέλματα είναι οι χειριστές μηχανών επεξεργασίας κρεάτων και ψαριών, μηχανημάτων ποτοποιίας και ζυθοποιίας. Οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας στα επαγγέλματα αυτά είναι υψηλότερες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Αττικής.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι αλιείς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα. Καταγράφονται 1.799 προσλήψεις το 2020, 25 νέες θέσεις και μόνο 387 άνεργοι που επιθυμούν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Οι πιθανότητες για εύρεση εργασίας είναι υψηλότερες στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τρίτοι έρχονται οι οδηγοί μέσων μεταφοράς και χειριστές κινητού εξοπλισμού με 126.161 προσλήψεις το 2020, 10.871 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας και 27.705 ανέργους. Οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας είναι υψηλότερες στις Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Στην 4η θέση είναι οι συναρμολογητές (μονταδόροι) και χειριστές μηχανημάτων με 6.499 προσλήψεις το 2020, 326 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας και 1.574 ανέργους. Οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας είναι υψηλότερες στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου και Ηπείρου.
Ρούλα Σαλούρου
03.04.2021 • 14:50

Περί ΤΟΥΣΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 6 Άρθρα
Εκπαιδευτικός ΠΕ80-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΠΕ88.02-ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ στο 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου, Κάτοχος μεταπτυχιακού "Διασφάλιση Ποιότητας" ΕΑΠ, εξειδίκευση ΣΥΠ-ΣΕΛΕΤΕ Πρώην υπεύθυνη Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΚΕ.ΣΥ.Π. Μεσολογγίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης