Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Preschool teacher with children playing with didactic toys

Βοηθός Βρεφηνηπιοκομών

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε όλες τις πληρφορίες σχετικά με την ειδικότητα »Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» που υπάρχει στο ΕΠΑ.Λ. Καντάνου.

Περιγραφή Επαγγέλματος

Είναι κατεξοχήν επάγγελμα που επιλέγουν και ασκούν γυναίκες, οι οποίες καλούνται να αναπληρώσουν την εργαζόμενη μητέρα. Η βρεφονηπιοκόμος φροντίζει για τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και για την ομαλή ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων. Παράλληλα, ακολουθεί και εφαρμόζει μέτρα προληπτικής ιατρικής (εμβολιασμούς, εξετάσεις κ.λπ.) και παρέχει στους γονείς συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των νηπίων. Επίσης, μπορεί να φροντίζει και να επιβλέπει βρέφη με διανοητικές και σωματικές ιδιαιτερότητες.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας  με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά:

 Ως βοηθός βρεφονηπιοκόμος,

Σε Βρεφικούς,  Βρεφονηπιακούς  και Παιδικούς σταθμούς( ιδιωτικούς και δημοτικούς ), σε  Βρεφοκομεία , Μαιευτικές κλινικές, Κατασκηνώσεις, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και  Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Με την εποπτεία και συνεργασία των  ανωτέρων  του, ο/η β. βρεφονηπιοκόμος  είναι σε θέση να  οργανώσει ένα κατάλληλο και ασφαλή παιδαγωγικό περιβάλλον. Παρέχοντας ερεθίσματα και εφαρμόζοντας κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, συντελεί στην σωματική, ψυχοκινητική, κοινωνικοσυναισθηματική και νοητική  ανάπτυξη του παιδιού.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών στο σπίτι, σε παιδότοπους κ.α.

Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Untitled design (8)Συνθήκες Εργασίας:

Οι χώροι φροντίδας των βρεφών επιβάλλεται να είναι ευχάριστοι και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για όσους εργάζονται σε αυτούς. Ο/η Βρεφονηπιοκόμος ως παιδαγωγός της προσχολικής ηλικίας συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες, όπως παιδοψυχολόγους , ειδικούς νηπιαγωγούς, κοινωνιολόγους, ώστε να είναι πάντοτε ικανός να αντιμετωπίζει προβλήματα που προκύπτουν στα πλαίσια της εκπαίδευσης των παιδιών, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους: νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:

Η αγάπη για τα παιδιά, η υπομονή, η υπευθυνότητα και ο ισορροπημένος χαρακτήρας της αποτελούν βασικά προσόντα για όποια ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Επίσης, πρέπει να επιδεικνύει κατανόηση στα προβλήματα και τις δυσκολίες, όπως και στον τρόπο με τον οποίο τα εκδηλώνουν τα βρέφη ή τα νήπια, όταν αποχωρίζονται τους γονείς τους. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να είναι ευγενική και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους γονείς που θα της αναθέσουν τη φροντίδα ό,τι πολυτιμότερου έχουν, του παιδιού τους.

Σπουδές:

Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Νομοθεσία: Τροποποίηση Γ2β/οικ.1570/99 (Φ.Ε.Κ. 749/Β’/19-5-1999) Π2β/οικ. 2808/97 (Φ.Ε.Κ. 645/Β’/31-7-97).

Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.   Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας των ΑΤΕΙ, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 523/1991 (ΦΕΚ 203/24-12-1991 / τ.Α).

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε Κέντρα Βρεφών και Νηπίων καθώς και σε Νηπιακούς και Βρεφικούς Σταθμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εκτός των εκπαιδευτικών κέντρων αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ (νηπιαγωγείο)· ως αυτοαπασχολούμενοι στην αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας από δύο μηνών μέχρι την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο (έξι ετών)· ως υπεύθυνοι για τη μελέτη, οργάνωση και λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών· ως βοηθός ειδικών παιδαγωγών σε χώρους ειδικής προσχολικής αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης· σε ιδρύματα, υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νοσοκομεία παίδων· ως ελεύθερος επαγγελματίας ανοίγοντας ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς· ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους· ως εκπαιδευτικό προσωπικό στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπεύθυνοι για τη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία βρεφονηπιακών μαθημάτων.

Οι προοπτικές του επαγγέλματος για το μέλλον είναι θετικές. Η αγορά εργασίας μπορεί να δεχτεί και να απορροφήσει σχετικά εύκολα και γρήγορα τις αποφοίτους. Με τη σχετική ανάπτυξη των υπηρεσιών πρόνοιας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι θέσεις εργασίας.

Δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Ανώτερες Σχολές Τουριστικής  Εκπ/σης  (Α.Σ.Τ.Ε.),  Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

 Τα μαθήματα στην ειδικότητα Βοηθός Βρεφονηπιοκομών:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΩΡΕΣ
1. Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογία II
2. Υγιεινή
3. Παιδαγωγικό Περιβάλλον Βρεφονηπιακού Σταθμού – Αισθητική Αγωγή 2Θ+5Ε
4. Λογοτεχνία Προσχολικής Ηλικίας
5. Στοιχεία Γενικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας
6. Εφαρμογές Βρεφονηπιοκομίας
ΣΥΝΟΛΟ 23 ώρες

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσιάση της ειδικότητας από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Βρεφονιπιοκόμων.Λήψη αρχείου

Πηγές

1 ΕΠΑ.Λ. Αγίων Αναργύρων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

8 ΕΠΑ.Λ. Θεσσαλονίκης, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top