ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ-»ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «ΚΑΡΙΕΡΑ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Φεβ• 19•23

careerreadiness_careermap

 

Το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ) Β΄ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

 

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

 

Στερεοτυπικές φράσεις

  1. Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό μιας γυναίκας είναι η ωραία της εμφάνιση
  2. Τα αγόρια λένε καλύτερα αστεία από τα κορίτσια
  3. Οι άντρες είναι καλύτεροι οδηγοί από τις γυναίκες
  4. Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα στη φροντίδα των παιδιών
  5. Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές από τους άνδρες
  6. Οι άνδρες είναι πιο αξιόπιστοι σε σχέση με τις γυναίκες
  7. Οι γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδί έχουν κάποιο πρόβλημα
  8. Οι γυναίκες δεν έχουν τόση ψυχραιμία όση οι άνδρες
  9. Μία κοπέλα που θέλει να αρέσει πρέπει να αφιερώνει χρόνο στην εμφάνισή της
  10. και να ντύνεται κομψά
  11. Τα κορίτσια από τη φύση τους είναι πιο ντροπαλά
  12. Στα αγόρια δεν αρέσουν τα κορίτσια που ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό
  13. Τα αγόρια είναι καλύτερα στα μαθηματικά και τη φυσική απ’ ό,τι τα κορίτσια
  14. Οι γυναίκες είναι σπάταλες
  15. Τα αγόρια είναι ακατάστατα ενώ τα κορίτσια νοικοκυρεμένα και σοβαρά
  16. Ο σύζυγος πρέπει να είναι ψηλότερος από τη σύζυγό του
  17. Τα αγόρια δεν συμπαθούν τις κοπέλες που είναι πιο έξυπνες από αυτά
  18. Οι άντρες είναι πιο βίαιοι από τις γυναίκες
  19. Τα αγόρια δεν είναι σωστό να κλαίνε
  20. Τα κορίτσια τα καταφέρνουν καλύτερα στα μαθήματα απ’ ό,τι τα αγόρια
  21. Τα αγόρια που δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο έχουν κάποιο πρόβλημα
  22. 22.   Οι άνδρες ξέρουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα οικονομικά τους

 

 

 

 

Το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια»

 

Το κείμενο είναι διασκευασμένο άρθρο της Ελίζας Τριανταφύλλου, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 2/12/2007.

 

«Οικογένεια ή καριέρα»; Το δίλημμα των σύγχρονων γυναικών είναι περισσότερο έντονο για τις Ελληνίδες. Πολλές δεν κάνουν καν χρήση ολόκληρης της άδειας μητρότητας [1]ή  της ευελιξίας ωραρίου για τις νέες μητέρες που προβλέπεται από το νόμο, ενώ αρκετές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, όταν κάνουν οικογένεια.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέες μητέρες τελικά αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους είναι οι περιορισμένες διευκολύνσεις που προσφέρονται σε αυτές από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη  βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, μόλις το 29% των εδώ εταιριών δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους τους να ρυθμίσουν το χρόνο εργασίας τους τη στιγμή που ο μέσος όρος των συνολικά 21 ευρωπαϊκών χωρών που ερευνήθηκαν βρίσκεται κοντά στο 50%!

Βέβαια, όταν ένα στέλεχος γένους θηλυκού αποφασίσει να επιστρέψει στον επαγγελματικό στίβο ύστερα από ένα διάλειμμα στην καριέρα της, συχνά καλείται να συμβιβαστεί με μια δουλειά κατώτερη των προσόντων της. Όμως, δε σπανίζουν οι περιπτώσεις γυναικών που δυσκολεύονται ακόμη και σε αυτό. Ο λόγος είναι ότι κουβαλάνε εμπειρία και πτυχία που οι εργοδότες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν, προτιμώντας έτσι τους νεότερους και πιο άπειρους υποψηφίους για μια θέση καθηκόντων. «Είναι σα να ξεκινάς την καριέρα σου από την αρχή, καθώς, όταν φεύγεις από μια δουλειά για κάποια χρόνια, φεύγεις μακριά από τις εξελίξεις» σχολιάζει η Κατερίνα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής μιας πολυεθνικής εταιρίας εύρεσης στελεχών.

Στον αντίποδα υπάρχουν πολλά στελέχη γένους θηλυκού που διστάζουν να διακόψουν την εργασία τους, έστω και για αυτές τις μέρες που προβλέπει ο νόμος για τις ιδιωτικές υπαλλήλους ως άδεια μητρότητας, ή να χρησιμοποιήσουν τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας που ενδεχομένως προσφέρει η επιχείρησή τους για τις εργαζόμενες μητέρες, ώστε να μη θεωρηθούν από τους ανωτέρους τους μη παραγωγικές ή μη αφοσιωμένες στην εργασία τους – κάτι που μελλοντικά μπορεί να τις κάνει να χάσουν κάποια προαγωγή ή και τη θέση τους


[1] Από τις διατάξεις του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 1993 και του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 2000-2001, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 11 του Ν. 2874/2000, η διάρκεια της άδειας μητρότητας ορίζεται στις 17 εβδομάδες για τις εργαζόμενες σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από αυτές, τις 8 εβδομάδες πρέπει να πάρει η εργαζόμενη πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες 9 μετά. Η τήρηση των χρονικών διαστημάτων είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που η εργαζόμενη γεννήσει πρόωρα, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, έτσι ώστε ο χρόνος της άδειας να φθάνει συνολικά τις δέκα επτά (17) εβδομάδες. https://www.sepe.gov.gr/ergasiakes-scheseis/nomothesia-ergasiakes-scheseis/adeies-ergasiakes-scheseis/adeies-gia-tin-prostasia-tis-oikogeneias/adeia-mitrotitas-adeia-toketou-kai-locheias/

Το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια»

Σχολιάστε

Top