Ειδικότητες στο 3ο ΕΠΑΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Αυγ• 28•18

Β ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ

ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΒΟΗΘΩΝ Blood_pressureΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο βοηθός νοσηλευτή προετοιμάζει τον ασθενή για ιατρικές εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή της προϊσταμένης νοσοκόμας ή του υπεύθυνου νοσηλευτή στο νοσοκομείο ή την κλινική.

Συνθήκες Εργασίας:
Συνήθως εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες και μεγάλη ένταση, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές καταστάσεις που προϋποθέτουν μεγάλη ψυχική αντοχή. Αντιμετωπίζει ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ η επαφή του με ασθενείς αρκετές φορές δημιουργεί κίνδυνο μόλυνσης από ασθένειες και επομένως πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Ο βοηθός νοσηλευτή, εργάζεται κάτω από τις οδηγίες και εντολές του θεράποντα γιατρού, του επικεφαλής νοσηλευτή/τριας ή της προϊσταμένης νοσοκόμας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι φιλικός και ανθρώπινος, πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ευγενικός και υπομονετικός, συνεργάσιμος, δραστήριος, προσεκτικός και διακριτικός. Επίσης, πρέπει να έχει επιμελημένη εμφάνιση, να ακολουθεί τις οδηγίες και εντολές των γιατρών και να είναι ανεκτικός σε ουσίες που πιθανόν να του δημιουργούν αλλεργία.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείoυ. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.

 

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο βοηθός νοσηλευτή μπορεί να εργαστεί σε νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας αλλά και σε σπίτια, κατόπιν συμφωνίας με τους οικείους του ασθενή. Οι προοπτικές απασχόλησης διαγράφονται αρκετά θετικές λόγω της υψηλής ζήτησης του επαγγέλματος.

 

 

graphics-babies-114450ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η περιποίηση των βρεφών και των νηπίων, η φροντίδα για τη διατροφή και την ασφάλειά τους, είναι το αντικείμενο της εργασίας του βοηθού βρεφονηπιοκόμου. Φροντίζει και απασχολεί το παιδί και εφόσον εργάζεται μέσα στο σπίτι είναι δυνατό να κάνει ελαφριές δουλειές, βοηθώντας τη νοικοκυρά. Η άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε δημόσιους χώρους, γίνεται με την εποπτεία του βρεφονηπιοκόμου που είναι πτυχιούχος ΤΕΙ. Συνήθως το επάγγελμα αυτό ασκείται από γυναίκες.

Συνθήκες Εργασίας:
Η βοηθός βραφονηπιοκόμου, εργάζεται σε ευχάριστο περιβάλλον, που μπορεί να είναι σε βρεφονηπιακό σταθμό ή σε σπίτια. Η εργασία τής βρεφονηπιοκόμου δεν θεωρείται κουραστική, είναι όμως πολύ υπεύθυνη, επειδή έχει να κάνει με τη φροντίδα και την ασφάλεια βρεφών και νηπίων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη στα παιδιά, η δημιουργικότητα και η φαντασία, η υπομονή, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, η δυνατότητα να ακολουθεί οδηγίες και εντολές, η ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις, αποτελούν βασικά προσωπικά χαρακτηριστικά και η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών είναι προσόντα που χαρακτηρίζουν τη βρεφονηπιοκόμο.
Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Η βοηθός βρεφονηπιοκόμου μπορεί να απασχοληθεί σε σπίτια, όπου φυλάει τα παιδιά μιας οικογένειας, κατόπιν συμφωνίας που κάνει η ίδια με τους γονείς, ή σε βρεφονηπιακό σταθμό σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η βρεφονηπιοκόμο ή νηπιαγωγό. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν σήμερα και οι δύο γονείς των παιδιών να εργάζονται, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες οικογένειες να προσλαμβάνουν βοηθούς βρεφονηπιοκόμους και επομένως το επάγγελμα αυτό να έχει καλές προοπτικές απασχόλησης.

 

TOYRISMOSΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: DIOIKHSH EPIXEIRHSEONΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΕπάγγελμα: ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Περιγραφή Επαγγέλματος:
Εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου και τα καθήκοντά του καθορίζονται από τις δραστηριότητες της επιχείρησης ή του οργανισμού που απασχολείται. Συνήθως ασχολείται με την αρχειοθέτηση εγγράφων, με την παροχή πληροφοριών από το τηλέφωνο, την εξυπηρέτηση πελατών, την προετοιμασία και αποστολή επιστολών τη δακτυλογράφηση εγγράφων και το χειρισμό e-mail και fax παράλληλα δραστηριοποιείται ως βοηθός του έφορου ή του λογιστή, συγκεντρώνοντας και ελέγχοντας όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας. Κάνει την αρχειοθέτηση των παραστατικών του λογιστηρίου και ελέγχει τα βιβλία της εταιρείας. Συμβάλλει στην οργάνωση του λογιστηρίου, υπό την εποπτεία του λογιστή, προετοιμάζει τα δελτία πωλήσεων και τα τιμολόγια, εισπράττει λογαριασμούς και εξοφλεί οφειλές της εταιρείας. Τέλος συμπληρώνει τα έντυπα για την εφορία και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την κτιριακή υποδομή, τις εγκαταστάσεις, το επίπεδο οργάνωσης και το εργασιακό κλίμα που επικρατεί στην επιχείρηση όπου απασχολείται. Το ωράριό του είναι κανονικό αλλά όταν υπάρχει φόρτος εργασίας εργάζεται υπερωριακά.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται να είναι υπεύθυνος, εχέμυθος, μεθοδικός, προσαρμοστικός και να διαθέτει κριτική και ορθολογική σκέψη. Πρέπει να αγαπά την τακτική, οργανωμένη και επιμελημένη δουλειά και να διαθέτει υπομονή, επιμονή και επικοινωνιακές δεξιότητες. Επίσης η αυξημένη προσοχή η ευελιξία και η ακρίβεια θεωρούνται απαραίτητα προσόντα για τη σωστή διεκπεραίωση των εργασιών του. Οφείλει να ενημερώνεται για τις νέες εξελίξεις στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών και να γνωρίζει την ισχύουσα νομοθεσία για θέματα φορολογικά, εργατικά κ.λπ. Τέλος η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και η άριστη χρήση λογιστικών προγραμμάτων του Η/Υ.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομκών Υπηρεσιών του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως διοικητικός υπάλληλος και ως βοηθός λογιστή σε δημόσιες υπηρεσίες, οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων, τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρείες, βιομηχανίες, χρηματιστήριο, χρηματιστηριακά γραφεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Πηγές Πληροφόρησης:
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας: Σταδίου 43, Αθήνα, τηλ.: 210/3213697, 210/3213603.
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά: Δ. Μουτσοπούλου 32, 18540 Καμίνια Πειραιάς, τηλ.: 210-4176795, 210-4176798, 210-4176797. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-peiraia.att.sch.gr
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310 587 511-2. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-v.thess.sch.gr/
ΥΠΕΠΘ: Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄- ΤΕΕ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3443337, 210-3443397, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ypepth.g/tee.html
ΟΕΕΚ: Τμήμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709135, 210-2709134. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ 2_computers ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Επάγγελμα: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝΠεριγραφή Επαγγέλματος:
Ο τεχνίτης ηλεκτρονικών υπολογιστών συστημάτων και δικτύων είναι υπεύθυνος για τη συναρμολόγηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στη συνέχεια τοποθετεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους ρυθμίζει, εγκαθιστώντας λειτουργικά συστήματα και άλλα προγράμματα εφαρμογών. Όταν υπάρχει βλάβη, την εντοπίζει και την επιδιορθώνει ή αλλάζει τα ελαττωματικά εξαρτήματα. Επίσης, τοποθετεί και συντηρεί δίκτυα υπολογιστών, όπως επίσης τις περιφερειακές συσκευές που συνδέονται με τους υπολογιστές (εκτυπωτές, σκάνερ, μόντεμ κ.λπ.).Συνθήκες Εργασίας:
Ο τεχνίτης ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων απασχολείται στο εργαστήριό του με πολύ καλό φωτισμό και αερισμό ή σε σπίτια και γραφεία, κάτω από καλές συνθήκες. Πρέπει να είναι προσεκτικός, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, επειδή ασχολείται με συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος. Μετακινείται αρκετά συχνά για να επισκευάζει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πελατών του, το δε ωράριο εργασίας του είναι ακατάστατο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η έφεση για ενασχόλησή τους για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Πρέπει να είναι προσεκτικός και ακριβής στην εργασία του και να διαθέτει επιδεξιότητα στα χέρια. Ακόμη πρέπει να διαθέτει επιμονή, υπομονή, παρατηρητικότητα και επινοητικότητα. Πρέπει τέλος να είναι εξυπηρετικός, πρόθυμος και συνεπής με τους πελάτες του.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Συστημάτων και Δικτύων, του Τομέα Ηλεκτρονικής των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου.

 

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο τεχνίτης ηλεκτρονικών υπολογιστών συστημάτων και δικτύων μπορεί να εργαστεί σε βιομηχανίες κατασκευής και επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μπορεί επίσης να ανοίξει δικό του εργαστήριο ή κατάστημα πώλησης Η/Υ. Οι προοπτικές απασχόλησης είναι μάλλον θετικές.

Πηγές Πληροφόρησης:
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας: Σταδίου 43, Αθήνα, τηλ.: 210/3213697, 210/3213603.
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά: Δ. Μουτσοπούλου 32, 18540 Καμίνια Πειραιάς, τηλ.: 210-4176795, 210-4176798, 210-4176797. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-peiraia.att.sch.gr
Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310 587 511-2. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-v.thess.sch.gr/
ΥΠΕΠΘ: Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄- ΤΕΕ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3443337, 210-3443397, Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ypepth.g/tee.html
ΟΕΕΚ: Τμήμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709135, 210-2709134. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr

poster ΤΕΕΑΦΙΣΑ 3ΟΥ ΕΠΑΛ
Επικοινωνία 3o ΕΠΑΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ 51 &ΚΛΕΙΤΟΡΟΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 12132
Τηλ. 210-5782223-4
Fax:210-5782223
e-mail: mail@3epal-perist.att.sch.gr

Σχολιάστε

Top