Διεκδικητικότητα: «Γραφείο ιδεών»..

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Σεπ• 02•15

Το  κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το ομότιτλο διήγημα της συλλογής Αρνούμαι του Αντ. Σαμαράκη, η οποία έχει τιμηθεί με κρατικό βραβείο (1962). Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας θίγει ζητήματα που αναφέρονται στα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, στις σχέσεις των ανθρώπων και στα κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα.
Στο «Γραφείον Ιδεών» ο συγγραφέας στηλιτεύει την ένδεια ιδεών που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη εποχή και οδηγεί στην ευκαιριακή απασχόληση και τον τυχοδιωκτισμό.

ENOTHTA 1H
H ιδέα για το Γραφείον Ιδεών ήρθε στον κ. Καββαδία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έρχονται πάντα όλες οι μεγάλες ιδέες: ξαφνικά και χωρίς να ’χει τίποτα προΰπολογίσει. Σε γενικές γραμμές, τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής: τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Καββαδίας είχε στείλει, δακτυλογραφημένο με πολλή προσοχή, το μυθιστόρημά του «Περιπέτειες μιας ευαίσθητης καρδιάς» στο διαγωνισμό μυθιστορήματος που είχε προκηρύξει η «Φιλολογική Επιθεώρηση». Και δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία πως θα ’παιρνε παμψηφεί το πρώτο βραβείο.

ENOTHTA 2H

 

ΑκριSYNENETEYJHβώς γιατί ήταν απόλυτα σίγουρος για το βραβείο, πήγε και έφτιαξε καινούριο κοστούμι, ένα μαύρο με λεπτή άσπρη ρίγα, ειδικά για την περίπτωση. Θα το ’βαζε για πρώτη φορά το βράδυ που θα δίνανε τα βραβεία, στην ειδική συγκέντρωση που θα γινότανε και που θα ήτανε φιλολογικό αλλά και κοσμικό γεγονός. Αυτό το καινούριο κοστούμι δεν ήτανε και τόσο απλή υπόθεση για τον κ. Καββαδία. Τα οικονομικά του ήτανε πολύ ζορισμένα εκείνο τον καιρό…αλλά και πότε δεν ήτανε; Είχε πατήσει τα 44 και δεν είχε ακόμα στεριώσει σ’ ένα επάγγελμα.

ENOTHTA 3H

 

«Ελεύθερος σκοπευτής της ζωής», συνήθιζε να λέει για τον κ. Καββαδία ο κ. Καββαδίας. Για να παραγγείλει λοιπόν το καινούριο κοστούμι ο κ. Καββαδίας, πάει να πει πως ήτανε 100% βέβαιος για το πρώτο βραβείο που θα ’παιρναν οι «Περιπέτειες μιας ευαίσθητης καρδιάς». Άλλωστε, θα το ’βγαζε και με το παραπάνω το έξοδο με το σεβαστό χρηματικό ποσόν του βραβείου. Χώρια η δόξα.
Το μυθιστόρημα «Περιπέτειες μιας ευαίσθητης καρδιάς» ήταν η πρώτη ανάμειξη του κ. Καββαδία με τη λογοτεχνία. Η πρώτη αλλά και η τελευταία! Γιατί ο κ. Καββαδίας δεν πήρε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο ούτε το τρίτο βραβείο. Και του έμεινε αμανάτι το καινούριο κοστούμι, αυτό το μαύρο με τη λεπτή άσπρη ρίγα. Πολύ βαριά το πήρε ο κ. Καββαδίας το ζήτημα.
Στις τόσες άλλες περιπέτειες της ευαίσθητης καρδιάς του — γιατί βέβαια η «ευαίσθητη καρδιά» του μυθιστορήματος ήταν η δική του καρδιά — στις τόσες άλλες περιπέτειες της ευαίσθητης καρδιάς του ήρθε να προστεθεί άλλη μια.

ENOTHTA 4H

Το βράδυ της απονομής των βραβείων του διαγωνισμού, ο κ. Καββαδίας, που αλλιώς τα είχε υπολογίσει και αλλιώς του ήρθαν, είχε πολύ μεγάλη στενοχώρια.

Το μυθιστόρημα του κ. Καββαδία «Περιπέτειες μιας ευαίσθητης καρδιάς» δεν είναι επιτυχημένο. Είναι όμως αναμφισβήτητο πως ο συγγραφεύς του έχει το θείο δώρο των ιδεών. Έχει άφθονες και πράγματι πρωτότυπες ιδέες ο κ. Καββαδίας, χειμάρρους ιδεών, και η Επιτροπή θεωρεί χρέος της να υπογραμμίσει το γεγονός.

Λοιπόν, την ώρα που ο κ. Καββαδίας, πίνοντας ολοένα κονιάκ και ανάβοντας το ένα τσιγάρο πάνω στ” άλλο, διάβαζε και ξαναδιάβαζε ολοένα την κρίση της Επιτροπής για τις «Περιπέτειες μιας ευαίσθητης καρδιάς»… λοιπόν, αυτήν ακριβώς την ώρα του ήρθε η ιδέα για το Γραφείον Ιδεών.

Πήγε και ενοίκιασε ένα δωμάτιο στο ισόγειο της πολυκατοικίας Βερανζέρου 30α, ένα δωμάτιο αρκετά ευρύχωρο με είσοδο επί της οδού, είχε και τηλέφωνο. Έβαλε και στις εφημερίδες μια αγγελία:

idea

ΓΡΑΦΕΙOΝ ΙΔΕΩΝ

Διατίθενται ιδέαι επί παντός θέματος ενδιαφέροντος τον άνθρωπον εις την ζωήν του.

Ιδέαι διά την οργάνωσιν οικογενειακών εορτών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πανηγυρικών συγκεντρώσεων και πανηγυρικών μνημοσύνων.

Ιδέαι διά την συγγραφήν διαφόρων κειμένων πολιτικού, κοινωνικού και πατριωτικού περιεχομένου.

Ιδέαι διά την συγγραφήν μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, εμμέτρων και μη.

Ιδέαι δι’ αγορεύσεις εις την Βουλήν (και διά κυβερνητικούς βουλευτάς και διά βουλευτάς της αντιπολιτεύσεως).

Άκρα εχεμύθεια.

Βερανζέρου 30α — Τηλ. 51 5550

Ώραι λειτουργίας 9 π.μ. — 9 μ.μ., άνευ διακοπής.
Extra
Δε χρειάστηκε να τη δημοσιεύσει πολλές φορές την αγγελία του ο κ. Καββαδίας. Oι πελάτες άρχισαν να περνάνε το κατώφλι του Γραφείου Ιδεών, οι πρώτοι έφεραν δεύτερους, οι δεύτεροι τρίτους. Και όσο πήγαινε, δυνάμωνε ο ρυθμός της πελατείας.

Έτσι αξιοποίησε ο κ. Καββαδίας το «θείο δώρο» των ιδεών, όχι γράφοντας άλλα μυθιστορήματα αλλά δημιουργώντας το Γραφείον Ιδεών.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ
Τι σημαίνει διεκδικητική, παθητική και επιθετική συμπεριφορά;
ΑΣΚΗΣΕΙΣ

1. Συστηθείτε σε κάποιον που γνωρίζετε για πρώτη φορά
2. Ανταποδώστε φιλοφρόνηση
3. Ανοίξτε συζήτηση σε ομάδα
4. Αναγνωρίστε τα δικαιώματά σας
5.Εξετάστε τις δυσλειτουργικές σκέψεις σας

6. ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΡΟΛΩΝ:
Αναγνώριση της παθητικής , επιθετικής και διεκδικητικής συμπεριφορας
π.χ. Σου έδωσαν λιγότερα ρέστα στο μαγαζί που ψώνισες
Τί κάνεις
Σου πήραν τη σειρά στην τράπεζα που περίμενες..
Περιλαμβάνει αναγνώριση θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, αποδοχή, γλώσσα σώματος, μηνύματα σε α ενικό πρόσωπο, γλώσσα σώματος, άσκηση στην κριτική).
7. Ασκηθείτε στις διαπραγματεύσεις
8.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ερωτήσεις που μπορεί να σας τεθούν:Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σας;Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία σας;

Πώς θα σας χαρακτήριζε ένας φίλος σας και πώς εσείς τον εαυτό σας;Μιλήστε μας λίγο για τις σπουδές σας

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό;
Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας είχατε την ευκαιρία να αναπτύξετε κοινωνικές, επαγγελματικές, αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες;

Γιατί θέλετε να φύγετε από την σημερινή σας εργασία;
Ποιοι είναι οι λόγοι που φύγατε από την τελευταία σας εργασία;

Αν ξαναρχίζατε τις σπουδές σας θα κάνατε κάτι διαφορετικά;
Ποια η άποψη σας για τη δια βίου μάθηση;
Γιατί σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση;

Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας και τις δραστηριότητες της;

Είστε πρόθυμοι να εργαστείτε και υπερωρίες αν χρειαστεί; Μπορείτε να κάνετε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό;

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την συγκεκριμένη θέση;
Γιατί να επιλέξουμε εσάς και όχι κάποιον άλλο;
Πώς βλέπετε τον εαυτό σας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια;

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό σε ένα επάγγελμα;
Οικονομικές απολαβές; Μονιμότητα; Αναγνώριση; Ανέλιξη; Εργασιακό Περιβάλλον; Τι μισθό θα θέλατε;

ΠΗΓΗ: ΠΑΝ ΚΥΠΡΟΥ
Assertiveness-boundaries

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Θ. ΚΑΛΠΑΚΟΓΛΟΥ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
TEST RATHUS
ΕΔΩ

Ανθρωποκεντρική παρέμβαση στη διεκδικητικότητα

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ευάγγελος Χ. Καραδήμας, Δρ. Ψυχολογίας της Υγείας
Ενσυναίσθηση Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα

10 συμβουλές

Ενσυναίσθηση… Η δύναμη της επικοινωνίας Συναισθηματική νοημοσύνη Συναισθηματική νοημοσύνη
Ανθρώπινα δικαιώματα
ανθρώπινα δικαιώματα

Σχολιάστε

Top