Μάντεψε το ..επάγγελμα του βιολόγου

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Οκτ• 19•17

 

ΒΙΟΛΟΓΟΣ

Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ είναι ο επιστήμονας που ασχολείται επαγγελματικά με τη Βιολογία (Βιολογικές Επιστήμες, Βιοεπιστήμες, Επιστήμες Ζωής), δηλαδή, μελετά το φαινόμενο της ζωής σε επίπεδο μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό, κοινωνικό και οικολογικό. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς

Περιβάλλον

Ο ΒΙΟΛΟΓΟΣ μπορεί να εργαστεί ως ερευνητής ή σύμβουλος, σε ερευνητικά κέντρα και μπορεί να διεξάγεται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος.

Ο βιολόγος εργάζεται και σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου.

Οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (δημόσια ή ιδιωτικά), μετά από κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση (πχ. MSc ή PhD στην Κλινική Βιοχημεία), ενώ στην Ελλάδα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται σε εργαστήρια δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (πχ. βιοχημείας), στα οποία προάγονται μέχρι και το βαθμό του Διευθυντή του εργαστηρίου.

Επίσης, οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως ερευνητές ή μελετητές-ελεύθεροι επαγγελματίες στο αντικείμενο της Βιολογίας των φυτικών οργανισμών (Βοτανική, Γεωπονική, Φαρμακευτικά Φυτά), της Βιολογίας των ζωικών οργανισμών ( Ζωολογία, Ιχθυολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Κτηνιατρική), της Βιολογίας του Περιβάλλοντος-Οικοσυστημάτων (Οικολογία, Οικοτοξικολογία, Διαχείριση Οικοσυστημάτων, Βιοποικιλότητα, Βιολογία Πληθυσμών, Κοινωνιοβιολογία), της Βιολογίας-Βιοχημείας των τροφίμων και στη διατροφολογία (θρέψη και μεταβολισμός φυτικών οργανισμών- ζωικών οργανισμών-ανθρώπου).

Δεξιότητες:

Ο βιολόγος χρειάζεται να διαθέτει ανοιχτό, ερευνητικό πνεύμα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και ενδιαφέρον για συνεχή ενημέρωση γύρω από τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης. Ο επιστήμονας βιολόγος πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή κι αφοσίωση στο έργο του, μεθοδικότητα, δημιουργική σκέψη, αλλά και παρατηρητικότητα.
Στις έρευνες της επιστήμης της βιολογίας χρησιμοποιούνται ευρέως εφαρμογές αιχμής της σύγχρονης τεχνολογίας και οι βιολόγοι πρέπει να διαθέτουν δεξιότητες χειρισμού των νέων τεχνολογικών μέσων. Επίσης, χρειάζονται επιδεξιότητα σε λεπτές και σταθερές κινήσεις των χεριών, αν χειρίζονται ευαίσθητο εξοπλισμό, υλικά και εργαλεία στο βιολογικό εργαστήριο.
Γενικά σχόλια: Η δουλειά του επιστήμονα-βιολόγου χαρακτηρίζεται από συστηματική μελέτη, συνεχή έρευνα και παρατήρηση των διαφόρων όψεων ζωής.
Η συνεισφορά της επιστήμης της βιολογίας στην παραγωγή, τα οικοσυστήματα και τις άλλες σύγχρονες εφαρμογές της βιο-τεχνολογίας θεωρείται σημαντική, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι από τη διατάραξη της ισορροπίας της Φύσης λόγω των άκριτων και ανεύθυνων παρεμβάσεων του ανθρώπου.
Ο βιολόγος συχνά χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα γύρω από την εξέλιξη των ειδών και γι αυτό πρέπει να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κώδικα ηθικής δεοντολογίας στο έργο του.

(WIKIPEDIA)

ΣΧΟΛΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ

Bιολογίας Πάτρας Βιολογίας Πάτρας
Βιολογίας Κρήτης Βιολογίας Κρήτης (Ηράκλειο)
Βιολογίας ΑθήναςΒιολογίας Αθήνας
Βιολογίας Θεσσαλονίκης Βιολογίας Θεσσαλονίκης
Βιοχημείας και βιοτεχνολογίας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣΒιοχημείας και βιοτεχνολογίας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ)
Βιολογικών Εφαρμογών και τεχνολογιών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Βιολογικών Εφαρμογών και τεχνολογιών ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΠΘ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΠΘ
BIOTEΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ BIOTEΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ
video για βιολόγο video για βιολόγο (english)
EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣEΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΤΕΣΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΠΕ02, msc ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣφορμαΦΟΡΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

Σχολιάστε

Top