Στρατιωτικές σχολές

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Μάι• 09•16

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Προϋποθέσεις για Στρατιωτικές Σχολές

  Να είναι Έλληνας το γένος.

  Να είναι κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου με διαγωγή τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

  Να έχει ηλικία από 17 μέχρι 21 ετών.

  Να έχει ανάστημα πάνω από 1,70 μέτρα για άντρες και πάνω από 1,60 για τις γυναίκες και Βάρος: ΔΜΣ για άνδρες: 19-27, για γυναίκες: 18-25.

  Να είναι υγιής με άρτια σωματική διάπλαση.

  Να μην έχει καταδικαστεί ή διώκεται για διάφορα εγκλήματα.

  Να υποστεί επιτυχώς τις προκαταρκτικές εξετάσεις που γίνονται από τη Σχολή και περιλαμβάνουν ψυχομετρικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες

ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝΣτη σχολή αυτή παρέχεται γενική και ειδική παιδεία μέσα στο πλαίσιο των σπουδών της Αεροπορικής Επιστήμης. Εκπαιδεύονται στελέχη με μόρφωση πανεπιστημιακού επιπέδου, ικανά να ενταχθούν στα κλιμάκια των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Διάρκεια σπουδών: 4 χρόνια.

Η εκπαίδευση διακρίνεται σε ακαδημαϊκή, στρατιωτική και πτητική.

Η σχολή χωρίζεται σε 2 τμήματα: Των ιπτάμενων, που εκπαιδεύονται για να κυβερνούν τα  και των μηχανικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διοίκηση των τεχνικών μονάδων της Π.Α. και τις επισκευές των αεροσκαφών

Υποχρέωση παραμονής στον Στρατό Ξηράς: 8 χρόνια.

Ακαδημαϊκή εκπαίδευση επιπέδου ΑΕΙ (Φιλολογία, Μαθηματικά, Δίκαιο, Ιστορία κλπ.) και Εφαρμοσμένη Στρατιωτική Εκπαίδευση (Οπλομηχανήματα, Βολές, Τακτικές, Στίβος Μάχης κλπ).

Πρόγραμμα σπουδών και για τις δύο ειδικότητες για τα τρία πρώτα έτη σπουδών.

Περιβάλλον
Όπλα: Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού. Σώματα: Εφοδιασμού, Μεταφορών, Υλικού Πολέμου και Τεχνικό
Διεύθυνση Σχολής Ικάρων
Λεωφόρος Μεσογείων 227-231 (Εντός ΚΕΠ) T.K. 155 61, Χολαργός Τηλέφωνα: 210 6598664 Φαξ : 210 6598379

 

ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ (ΣΝΔ):

Σκοπός της σχολής είναι η παροχή κατάλληλης θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, καθώς και στρατιωτικής και ναυτικής αγωγής, ώστε οι απόφοιτοι να καταστούν ικανοί αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Στη σχολή εκπαιδεύονται μάχιμοι και μηχανικοί.
Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια και είναι υποχρεωτική.

Ο ετήσιος κύκλος εκπαίδευσης διαιρείται σε χειμερινή περίοδο (Σεπτέμβριος Ιούνιος) που είναι αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή, στρατιωτική και ναυτική εκπαίδευση των Δοκίμων και σε θερινή (Ιούνιος Αύγουστος), κατά την οποία πραγματοποιείται πρακτική κατάρτιση επί πλοίου.

Σπουδές
Διάρκεια σπουδών: 4 χρόνια.

Υποχρέωση παραμονής στο ΠΝ: 8 χρόνια.

Χωριστό πρόγραμμα σπουδών για τις 2 κατευθύνσεις. α. Θεωρητική και τεχνική γνώση, στρατιωτική και ναυτική εκπαίδευση ως Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, β. Ναυτική επιστήμη και τέχνη του κατά θάλασσα πολέμου. γ. Προαγωγή της Ναυτικής επιστήμης και έρευνας

Στη Σχολή λειτουργεί το Τμήμα Ναυτικών Επιστημών και οι Ναυτικοί Δόκιμοι κατατάσσονται στις κατευθύνσεις Μαχίμων και Μηχανικών
Το ακαδημαϊκό έτος είναι οργανωμένο σε δύο τετράμηνα.
Χειμερινό τετράμηνο: Αρχές Σεπτεμβρίου – Μέσα ΦεβρουαρίουΤο πρόγραμμα ακαδημαϊκής μόρφωσης διαρκεί 13 εβδομάδες και ολοκληρώνεται με περίοδο γραπτών εξετάσεων που διαρκεί 3 εβδομάδες.
Εαρινό τετράμηνο: Μέσα Φεβρουαρίου – Μέσα Ιουνίου
Το πρόγραμμα ακαδημαϊκής μόρφωσης διαρκεί 13 εβδομάδες και ολοκληρώνεται με περίοδο γραπτών εξετάσεων που διαρκεί 3 εβδομάδες.
Στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και προγραμμάτων στρατιωτικής μορφωτικής βοήθειας, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μπορούν να φοιτήσουν και αλλοδαποί σπουδαστές. Πριν την ένταξη τους στο A” έτος οι αλλοδαποί σπουδαστές εγγράφονται και φοιτούν στο ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.
Διεύθυνση Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων βρίσκεται στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Απέχει 3,5 χιλιόμετρα από τον Σταθμό ΟΣΕ του Πειραιά και μόλις 3 χιλιόμετρα από το Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Κεντρικό Λιμένα. Εξυπηρετείται από τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ 040 (Σύνταγμα), 049 (Ομόνοια), 904 (σταθμός Ηλεκτρικού Πειραιά), Α1 (Βούλα) και Β1 (Α. Γλυφάδα) Η διεύθυνση της σχολής είναι: Τέρμα Χατζηκυριακού, Χατζηκυριάκειο, Πειραιάς, Τ.Κ. 185 39
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των αποφοίτων στο Πολεμικό Ναυτικό, η εκπαίδευση είναι συνεχής. Στους βαθμούς του Ανθυποπλοίαρχου, του Υποπλοίαρχου και του Πλωτάρχη οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Naval Postgraduate School (NPS) στην Καλιφόρνια ΗΠΑ, το Cranfield University στη Μ. Βρετανία, το Harvard University και το Massachusetts Institute of Technolology (MIT) στη Βοστώνη ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της Μηχανολογίας Όπλων,των Ηλεκτρονικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυπηγίας, της Εφαρμοσμένης Φυσικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας, της Διοικητικής – Management, κ.τ.λ.

ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Η εκπαίδευση διαρκεί 4 χρόνια και η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Τα τρία πρώτα χρόνια είναι κοινή για τα Όπλα καιτα Σώματα• διαφοροποιείται κατά το τελευταίο έτος.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα τόσο στρατιωτικού όσο και γενικότερου ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Δεν λείπουν τα γυμνάσια και οι ασκήσεις, που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της στρατιωτικής αγωγής των νέων αξιωματικών.
Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσική τους αγωγή, η οποία καταλαμβάνει το 12% της συνολικής εκπαίδευσης.

Η έδρα της σχολής βρίσκεται στη Βάρη της Αττικής
Διάρκεια σπουδών: 4 χρόνια. Ονομάζεται Ανθυπολοχαγός και σταδιοδρομεί ως μόνιμος αξιωματικός του Στρατού, έχοντας υποχρέωση παραμονής στο στράτευμα τουλάχιστον 12 χρόνια.

Η βαθμολογική εξέλιξη του ως αξιωματικού ακολουθεί την εξής χρονολογική πορεία: Ανθυπολοχαγός: 3 έτη Υπολοχαγός: 4 έτη Λοχαγός: 5 έτη Ταγματάρχης: 4 έτη Αντισυνταγματάρχης: 5 έτη Συνταγματάρχης: 3 έτη Ταξίαρχος: 2 έτη Υποστράτηγος: 2 έτη Αντιστράτηγος:
Σπουδές
Ακαδημαϊκή εκπαίδευση επιπέδου ΑΕΙ (Φιλολογία, Μαθηματικά, Δίκαιο, Ιστορία κλπ.) + Εφαρμοσμένη Στρατιωτική Εκπαίδευση (Οπλομηχανήματα, Βολές, Τακτικές, Στίβος Μάχης κλπ). Πρόγραμμα σπουδών και για τις δύο ειδικότητες για τα τρία πρώτα έτη σπουδών.
Διεύθυνση Σχολής Ευελπίδων
ΤΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Στρατόπεδο Βάρης, Αθήνα
ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΜΥ
Τονίζεται ότι οι άνδρες θα πρέπει να έχουν ανάστημα πάνω από 1,65 μ. και οι γυναίκες πάνω από 1,55 μ. Επίσης, οπτική οξύτητα 10/10 και ακουστική οξύτητα.
Αυτά εξακριβώνονται κατά την υγειονομική εξέταση.
Η ψυχοτεχνική δοκιμασία περιλαμβάνει τα τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης.
Τέλος, για τις αθλητικές δοκιμασίες οι υποψήφιοι αγωνίζονται :
 στο δρόμο 100 και 1.000 μ,
 στο άλμα εις μήκος, το άλμα εις ύψος και
 τη ρίψη σφαίρας.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι άγαμοι και ηλικίας 17 με 21 ετών.

 

ΣΑΝ

Ως σκοπός της σχολής ορίζεται η εκπαίδευση στελεχών με κατάλληλη νοσηλευτική και στρατιωτική παιδεία σε ένα φάσμα γνωστικών αντικειμένων προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εξελίξεις της νοσηλευτικής και στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εκπαίδευση διακρίνεται κι εδώ σε ακαδημαϊκή και στρατιωτική.
Η πρώτη περιλαμβάνει θεωρητική και κλινική άσκηση τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η δεύτερη περιλαμβάνει εξάσκηση σε βολές, χειμερινή διαβίωση, ασκήσεις αόπλου και ενόπλου. Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια.
Οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν τη σχολή από το 3ο επιστημονικό πεδίο.Η έδρα της βρίσκεται στο στρατόπεδο Σακέττα στο Βύρωνα.

Οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών ονομάζονται ανθυπολοχαγοί (ανθυπίατροι, αν πρόκειται για το υγειονομικό τμήμα), σημαιοφόροι ή ανθυποσμηναγοί ανάλογα με τον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται.
Οι Αξιωματικοί της ΣΣΑΣ υποχρεούνται να παραμείνουν στο στράτευμα τουλάχιστον 18 χρόνια και της ΣΑΝ τουλάχιστον 12.
ΣΧΟΛΗ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΡΑΔΙΟΝΑΥΤΙΛΩΝ (ΣΙΡ):
Η σχολή αποτελεί μια σύγχρονη και αρτιότατα οργανωμένη εκπαιδευτική μονάδα.
Από εδώ αποφοιτούν Μόνιμοι Υπαξιωματικοί της Π.Α.

Πρόκειται για εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία χειρίζονται τα ραδιοναυτιλιακά συστήματα και γνωρίζουν την αεροναυτιλιακή επιστήμη, ώστε να εξασφαλιστεί η ακριβή πορεία των
αεροσκαφών.

 

ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
(ΣΜΥΝ):
Η σχολή έχει ως αποστολή της την κατάλληλη στρατιωτική και ναυτική αγωγή των μαθητών, αλλά και τη γενική και ειδική τους εκπαίδευση (θεωρητική και πρακτική), με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εκάστοτε απαιτήσεις του Π.Ν

. Οι απόφοιτοί της στελεχώνουν τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του Π.Ν.,και συμμετέχουν στη διοίκηση και την εκπαίδευση των ναυτών ως βοηθοί των αξιωματικών καλύπτουν διάφορες ειδικότητες όπως:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΤΟΡΠΙΛΗΤΕΣ κ.ά., ανάλογα με το βαθμό εισαγωγής τους στη σχολή.
Η φοίτηση διαρκεί 2 χρόνια και είναι υποχρεωτική.
Η παρεχόμενη ακαδημαϊκή εκπαίδευση περιλαμβάνει μαθήματα, όπως αγγλικά, εισαγωγή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βασικά ηλεκτρονικά, μαθηματικά, ναυτική ιστορία και ναυτικούς κανονισμούς. Αυτά είναι κοινά για όλους τους Δόκιμους υπαξιωματικούς το πρώτο τετράμηνο του Α΄ έτους.

Το Β΄ τετράμηνο όμως, με μόνη εξαίρεση το μάθημα των αγγλικών που διδάσκεται πάλι από κοινού, υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάλογα με τις προσφερόμενες ειδικότητες. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές διδάσκονται χημεία τροφίμων ενώ οι μηχανικοί παρακολουθούν μαθήματα θερμοδυναμικής και αντοχής υλικών.
Όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση και πρακτική κατάρτιση των Δόκιμων υπαξιωματικών, αυτή επιτυγχάνεται με εκπαιδευτικά ναυτικά ταξίδια, διήμερα και
τριήμερα, μια φορά το μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο και με τον καλοκαιρινό πλου διάρκειας 40 περίπου ημερών, κατά τον οποίο επισκέπτονται ξένα λιμάνια.
Η έδρα της σχολής βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα, στο Σκαραμαγκά.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ της ΣΜΥΝ κατανέμονται σε τέσσερα Πεδία γνωστικών αντικειμένων: Πρώτο (Α΄), Δεύτερο (Β΄), Τρίτο (Γ΄) και Τέταρτο (Δ΄) τα οποία περιλαμβάνουν τις παρακάτω ειδικότητες:
α. Πεδίο Α΄: Διοίκησης και Διαχείρισης:
Διαχειριστής
β. Πεδίο Β΄ : Ναυτικών Επιχειρήσεων:
Αρμενιστής , Επιχειρήσεων / Επικοινωνιών.
γ. Πεδίο Γ΄ : Ναυτικών Όπλων:
Τεχνικός Όπλων.
δ. Πεδίο Δ΄ : Τεχνολογικών Εφαρμογών:
Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Μηχανολογικών Συστημάτων,
Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Ηλεκτρονικός Υπολογιστών και Δικτύων.
ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Μετά την αποφοίτηση και ορκωμοσία, οι Νέοι Κελευστές συνεχίζουν για 9-12 μήνες την φοίτηση τους στη ΣΜΥΝ, με σκοπό την απόκτηση πτυχίου Εξειδικεύσεως.

Οι θέσεις της κάθε Εξειδικεύσεως καθορίζονται από το ΓΕΝ, σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας.

Οι αποδιδόμενες εξειδικεύσεις ανά ειδικότητα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΥΛΙΚΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ
ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΡΑΔΙΟΕΝΤΟΠΙΣΤΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΠΛΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΝΑΡΚΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΡΠΙΛΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΚ
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΒΟΛΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΡΑΔΙΟΕΝΤΟΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΦΑΛΩΝ ΟΠΛΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

 

ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ (ΣΥΔ):
Οι απόφοιτοι Υπαξιωματικοί της σχολής υπηρετούν ως διοικητικοί στην Π.Α.
και μπορούν να ακολουθήσουν τις εξής ειδικότητες: Μετεωρολόγος, υπεύθυνος άμυναςαεροδρομίων, υπεύθυνος πληροφοριών στρατολόγος και ταμειακός.
Η φοίτηση είναι διετής και υποχρεωτική και οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο αεροδρόμιο ΣΕ.ΔΕ.Σ της Θεσσαλονίκης
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΣΤΥΑ):
Οι απόφοιτοι της σχολής συγκαταλέγονται στους Μόνιμους Υπαξιωματικούς της Π.Α.

ΕΔΡΑ: ΔΕΚΕΛΕΙΑ.

Οι ειδικότητες που προσφέρονται είναι:
μηχανοσυνθέτης,
ηλεκτρολόγος, γενικός οπλουργός,
μηχανικός μεταφορικών μέσων και χειριστής μηχανημάτων,
γενικός υλικονόμος,
μηχανικός τηλεπικοινωνιών, ελεγκτής αεράμυνας,
συντηρητής αεροπορικών εγκαταστάσεων και μηχανικός ραντάρ.

 

ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Σ.Υ.Δ.)Βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Σέδες.Εκπαίδευση: ακαδημαική,στρατιωτική, αθλητική.Οι Δόκιμοι των παραπάνω Τμημάτων κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαμένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε μόνο με άδεια του Διοικητού αυτής και κατά τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισμό της Σχολής.Όλα τα έξοδα φοίτησης και διαμονής βαρύνουν το Δημόσιο και επιπλέον λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.Η φοίτηση προβλέπεται να είναι τριετής και ο χρόνος παραμονής στις Τάξεις της Π.Α. μετά την αποφοίτηση είναι 5 χρόνια.Βαθμός Αποφοίτησης

Σε όλους τους επιτυχόντες αποφοίτους απονέμεται ο βαθμός του Σμηνία.
Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κάθε βαθμό, που χρειάζεται για την προαγωγή τους και εφόσον συντρέχουν οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις είναι:

 • Στο βαθμό του Σμηνία τρία (3) χρόνια
 • Στο βαθμό του Επισμηνία τρία (3) χρόνια
 • Στο βαθμό του Αρχισμηνία τρία (3) χρόνια
 • Στο βαθμό του Ανθυπασπιστή τέσσερα (4)
 • Στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού τέσσερα (4)
 • Στο βαθμό του Υποσμηναγού πέντε (5)
 • Στο βαθμό του Σμηναγού έξι (6)
 • Στο βαθμό του Επισμηναγού δύο (2)
 • Στο βαθμό του Αντισμηνάρχου ένα (1).Στον βαθμό του Σμηνάρχου μπορούν να εξελιχθούν μόνο τα Στελέχη που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ.

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συμμετοχή στο διαγωνισμό μπορούν να δηλώσουν, σύμφωνα με το Ν.1911/1990, – ΦΕΚ 160/Α’, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν. 2913/2001 – ΦΕΚ 102/Α’, άνδρες και γυναίκες για όλες τις Σχολές και Τμήματα των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ.

Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ είναι τα εξής:

α. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι – ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας (Ν. 3284/2004 – ΦΕΚ 217/Α’).

β. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, όπως ορίζει το ΠΔ 11/2014(ΦΕΚ 17 Α΄/27-1-2014)

γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή
ΤΕΙ της χώρας.

δ. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

ε. Οι υποψήφιοι -ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και δεν τους έχει αποσταλεί το πτυχίο, γίνεται δεκτή βεβαίωση του αρμόδιου φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων που να πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Ο εν λόγω τίτλος σπουδών κατατίθεται υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία κατάταξής τους. Θα γίνονται δεκτά πρωτότυπα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών από τα ινστιτούτα ή τους φορείς διεξαγωγής των εξετάσεων-χορηγήσεως τίτλων ή από δικηγόρο, μη μεταφρασμένα (αφορά στην κατάθεσή τους κατά τη φάση της υποβολής δικαιολογητικών, των υποψηφίων της ΣΙ) ή φωτοαντίγραφα των ανωτέρω στα οποία να είναι ευδιάκριτη η επικύρωση αυτών.
Οι επιτυχόντες/ούσες κατά την κατάταξή τους θα πρέπει να καταθέσουν μεταφρασμένα τα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας. Οι μη εισαγόμενοι/ες υποψήφιοι δύναται να παραλάβουν τα παραπάνω πτυχία, μετά από αίτησή τους στη Σχολή που τα υπέβαλαν, όπως αναγράφεται στην παράγραφο 33 της παρούσας. Ως προς τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές ισχύουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 1 του Ν.4250/2014 (ΦΕΚ Α΄74).

στ. Ηλικία
(1) Οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

(α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μεταγενέστερα.

Κατ” εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν:

1/ Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές, Μόνιμοι, Οπλίτες που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μεταγενέστερα.
2/ Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις ΕΔ Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Μαθητές – Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μεταγενέστερα.
Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν από την 31 Δεκεμβρίου 1995 και μεταγενέστερα.
(2) Οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Διόρθωση ηλικίας με δικαστική απόφαση λαμβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη. Οι υποψήφιοι-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31 Δεκεμβρίου 1995 και μεταγενέστερα.

ζ. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι -ες θα πρέπει:
(1) Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία, για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά, αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά.
(2) Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα.
(3) Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμιά Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ) και πάντως, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής και από την ισχύουσα νομοθεσία.
(4) Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
η. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση στην οποία υποψήφιος -α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του σε ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν για αυτόν -ην οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών και ενδεχομένως του ΠΚ και του ΣΠΚ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ..ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΑΘΛΗΜΑΤΑ
AΘΛΗΜΑΤΑ 2015-6
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

 • Για τη ΣΣΕ: Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τμήμα Εισιτηρίων Εξετάσεων, Βάρη Αττικής Β ΣΤ 902, Τηλ. : Τηλεφ. Κέντρο 210 8904000, Τμήμα Εισαγ. Εξετ. 210 8904127 – 4026, 210-8970223, FAX 210 8970232.
 • Για τη ΣΝΔ: Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Για τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ. Εσωτ ΓΕΝ 51154, 51155 (ΣΝΔ Τηλ 2104581337, FAX 2104581397).
 • Για τη ΣΙ,ΣΤΎΑ,ΣΥΔ: Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (ΔΑΕ/Β1), ΑΒ Δεκέλειας, Αχαρναί Αττικής (Τατόι) ΤΓΑ 1010, τηλ. 210 8192132, 210-8192133 και FAX: 210 2466694.
 • Για τη ΣΣΑΣ: Στρατιωτική Σχολή Αξκών Σωμάτων – Πλήθωνος Γεμιστού 2, Θεσσαλονίκη ΤΚ. 54638, τηλ. 2310 962177 – 962112 – 962191.
 • Για τη ΣΑΝ: Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής- Στρατόπεδο «ΣΑΚΕΤΑ» «Α» ΒΣΤ 902 Βύρωνας ΤΚ 162 01, τηλ. 210 7675603, 210 7675609, 210 7669347 και FAX: 210 7654793.
 • Για τη ΣΜΥ: Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Τρίκαλα Τ. Κ. 42100 τηλ. 24310-38635, 24310-38637, 24310-39632.
 • Για τη ΣΜΥΝ:Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού), Λεωφόρος Μεσογείων 229 (ΤΓΝ 1040), ΤΚ 15561, Χολαργός, Αθήνα, τηλ. 210 6551154, 210 6551155 (τηλ. ΣΜΥΝ 210 5531742 – 210 5531744).
 • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ
 • http://www.geetha.mil.gr/el/briefing-el/other-info-el/5483-prokhryxh-diagwnismoy-epiloghs-spoydastwn-triwn-asei-assy.html
 • ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 2015-2016
 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΜΥ

 

  • ΚΕΣΥΠ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ e periodiko
  • ΣΧΕΤΙΚΑ
  • Τριετής γίνεται η φοίτηση στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωμιατικών από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 όπως προβλέπει σχετική διάταξη στο νόμο 4396/2016 «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και
   άλλες διατάξεις»ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σχετικά με την λειτουργία Τμημάτων και Σχολών των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και την ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερησίων ΓΕΛ σχολικού έτους 2016-2017, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και ιδρύεται σύμφωνα με το Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ134-Α΄) η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην οποία συγχωνεύονται οι προηγούμενες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη ΣΜΥΑ, θα λειτουργούν τρεις (3) κατευθύνσεις, ως εξής:

ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης
ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης
ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης
Στο Μηχανογραφικό Δελτίο ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι τρεις (3) κατευθύνσεις της ΣΜΥΑ, ώστε οι υποψήφιοι σε αυτή να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον σε μια (1) κατεύθυνση της Σχολής.

Η ΣΜΥΑ και για τις τρεις (3) κατευθύνσεις θα συμπεριληφθεί στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253/6396/Α5/13-1-2017 (ΦΕΚ 151- τ.Β΄-25-1-2017) Υπουργική Απόφαση .

Οι λοιπές Στρατιωτικές Σχολές παραμένουν ως έχουν.
ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΕΔΩ
ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε

Top