Πρωταγόρας Πλάτωνος

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Δεκ• 20•20
 
20230627_111815
«Το μάθημα [το οποίο διδάσκω] είναι η εὐβουλία, η σωστή σκέψη και λήψη αποφάσεων τόσο για τα θέματα που αφορούν τα οἰκεῖα, την ιδιωτική ζωή, πώς δηλαδή να διευθετεί κανείς με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα του οἴκου του, όσο και για τα θέματα που αφορούν την πόλη, ώστε να είναι κανείς όσο γίνεται πιο ικανός να πράξει και να μιλήσει για τα πολιτικά θέματα».
20230627_111742
Μπορείτε να προσεγγίσετε την πλατφόρμα:Ο κήπος των φιλοσόφων

 

1.Μπορείτε να προσδιορίσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού διαβάσετε και το σχετικό κείμενο;

2.Ποια ή σημασία του οίκου στην κλασική εποχή; Ανατρέξτε εδώ

3.Στο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό λογισμικό Αρχαία Ελληνικά: A. Αρχαία Ελλάδα -Τόπος και Άνθρωποι μπορείτε να περιηγηθείτε σε πέντε μεγάλες ενότητες που αναφέρονται στον ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

4.Στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου για την Αρχαία Ελλάδα, στην ενότητα για την καθημερινή ζωή μπορείτε να εξερευνήσετε (explore) την καθημερινότητα των αρχαίων ελλήνων μέσα από αναπαραστάσεις σκηνών καθημερινών δραστηριοτήτων στην αγγειογραφία:

5.Πώς κρίνετε τη στάση του αθηναϊκού δήμου, όπως την περιγράφει ο Σωκράτης, απέναντι στους ειδικούς πάνω σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα και απέναντι στους πολίτες που, σε γενικά θέματα, θέλουν να δώσουν τη γνώμη τους στην πολιτική συνέλευση; Ποια θεωρείτε ότι είναι η στάση των σημερινών πολιτικών κοινωνιών απέναντι στο θέμα

ΚΕΙΜΕΝΟ

Ἦν γάρ ποτε χρόνος ὅτε θεοὶ μὲν ἦσαν, θνητὰ δὲ γένη οὐκ ἦν. Ἐπειδὴ δὲ καὶ τούτοις χρόνος ἦλθεν εἱμαρμένος γενέσεως, τυποῦσιν αὐτὰ θεοὶ γῆς ἔνδον ἐκ γῆς καὶ πυρὸς μείξαντες καὶ τῶν ὅσα πυρὶ καὶ γῇ κεράννυται. Ἐπειδὴ δ” ἄγειν αὐτὰ πρὸς φῶς ἔμελλον, προσέταξαν Προμηθεῖ καὶ Ἐπιμηθεῖ κοσμῆσαί τε καὶ νεῖμαι δυνάμεις ἑκάστοις ὡς πρέπει.

Ήταν κάποτε μια εποχή, που υπήρχαν θεοί, αλλά δεν υπήρχαν ζώα καμιάς ράτσας πάνω στη γη. Και όταν ήρθε η ώρα που όρισε και γι αυτά η μοίρα να “ρθουν στον κόσμο, τα πλάθουν οι θεοί μέσα στη γη από ένα μείγμα που έκαναν από χώμα και φωτιά και απ” ό,τι μπορεί να ενωθεί με χώμα και φωτιά. Λοιπόν, την ώρα που ήταν να τ” ανεβάσουν στο φως του ήλιου, έδωσαν εντολή στον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα φροντίσουν και να τους μοιράσουν αξιοσύνες, τέτοιες που να ταιριάζουν στο καθένα τους.

Σχολιάστε

Top