Επαγγελματικός προσανατολισμός και συναισθηματικές δυσκολίες

ΑΠΟ: ΜΠΙΛΑΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Απρ• 12•25

Με τον όρο συναισθηματικές δυσκολίες αναφερόμαστε σε καταστάσεις όπου ένα άτομο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, είτε αυτά είναι έντονα (όπως άγχος, φόβος, λύπη, θυμός), είτε πιο ήπια αλλά παρατεταμένα. Οι συναισθηματικές δυσκολίες μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο που κάποιος σκέφτεται, συμπεριφέρεται και σχετίζεται με τους άλλους, καθώς και τη σχολική ή επαγγελματική του απόδοση. Μπορεί να εκδηλώνονται με εσωστρέφεια, έλλειψη συγκέντρωσης, απόσυρση, ξεσπάσματα ή υπερβολικό άγχος. Ειδικά στην εφηβεία, είναι πολύ συχνές, επειδή το άτομο περνά έντονες αλλαγές και καλείται να πάρει αποφάσεις που το αγχώνουν ή το μπερδεύουν.

 

Ένα πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές δυσκολίες με διάφορους τρόπους:

stressbody

  • Αυτογνωσία: Βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αξίες, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και την προσωπικότητά του. Αυτή η αυξημένη αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ρεαλιστικές και ικανοποιητικές επαγγελματικές επιλογές, μειώνοντας το άγχος και την αβεβαιότητα.
  • Διαχείριση άγχους: Η διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των πηγών άγχους που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή και να προσφέρει στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.
  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης: Η επιτυχής ολοκλήρωση ενός προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού και η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων για το μέλλον μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου.
  • Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους: Ένα πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να θέσει ρεαλιστικούς επαγγελματικούς στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας, μειώνοντας την απογοήτευση και την αίσθηση αποτυχίας.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Ορισμένα προγράμματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων απαραίτητων για την αναζήτηση εργασίας και την επαγγελματική επιτυχία, όπως δεξιότητες επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης και επίλυσης προβλημάτων.
  • Ψυχολογική υποστήριξη: Πολλοί επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού είναι εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι ή σύμβουλοι, ικανοί να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση συναισθηματικών δυσκολιών που μπορεί να επηρεάζουν την επαγγελματική πορεία.

Βιβλιογραφία

  1. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Β. (2007). Σχολική Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.
    ➤ Περιέχει θεωρητικό υπόβαθρο και πρακτικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη των μαθητών.
  2. Καφαντάρη, Ε. (2006). Συναισθηματική Ανάπτυξη και Εκπαίδευση. Αθήνα: Μεταίχμιο.
    ➤ Αναλύει τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και τις δυσκολίες που εμφανίζονται.
  3. Goleman, D. (1995). Συναισθηματική Νοημοσύνη (μτφρ. Σ. Κουτσομύτη). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
    ➤ Θεμελιώδες έργο για την κατανόηση των συναισθημάτων και της επίδρασής τους στην καθημερινή ζωή.
  4. Super, D. E. (1990). A Life-Span, Life-Space Approach to Career Development. San Francisco: Jossey-Bass.
    ➤ Θεωρητική προσέγγιση για την ανάπτυξη της επαγγελματικής ταυτότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
  5. Savickas, M. L. (2013). Career Construction Theory and Practice. New York: Springer.
    ➤ Μοντέρνα προσέγγιση που συνδέει την προσωπικότητα, τα συναισθήματα και τις επαγγελματικές επιλογές.
  6. Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Παιδαγωγικό Τμήμα (διαθέσιμες σημειώσεις σε σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού).
    ➤ Χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για εφαρμογή σε σχολικό περιβάλλον.

Σχολιάστε