Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη

 

 

   Το άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη  Μυτιλήνη, στην περιοχή Τσαμάκια, και πιο συγκεκριμένα στη θέση όπου, έως και το 1921, βρισκόταν το οχυρό «Καστρέλι», που κατεδαφίστηκε έπειτα από εντολή του τότε Γενικού Διοικητή  Λέσβου Α. Σπηλιωτόπουλου. Δημιουργός του είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε  ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος  Ιακωβίδης.

Ποια είναι η ιστορία ανέγερσης του αγάλματος

   Η Γενική διοίκηση Λέσβου αποφάσισε να φτιαχτεί ένα παλλεσβιακό μνημείο ηρώων Λέσβου. Τα χρήματα για την ανέγερσή του συγκεντρώθηκαν από σωματεία, δήμους, κοινότητες, καθώς και από τη Σμύρνη και τα μικρασιατικά παράλια, περιοχές που  τότε δεν ήταν τουρκοκρατούμενες.

   Το άγαλμα κατασκευάστηκε στη Γερμανία και ήρθε εδώ με φορτηγίδα (πλοίο) που την έσερνε ένα μεγαλύτερο πλοίο. Για πολλά χρόνια έμεινε κομματιασμένο μέσα σε κιβώτια γιατί τα πολεμικά γεγονότα της εποχής  δεν επέτρεπαν την ανέγερσή του. Τελικά υψώθηκε το 1930, χρονολογία που έγιναν και τα εγκαίνια. Στη βάση του, σε μαρμάρινες πλάκες, αναγράφονται οι νεκροί, καθώς είναι αφιερωμένο στους πεσόντες του 1912 και 1922.

Ομοιότητες και διαφορές με το άγαλμα της Ελευθερίας της Αμερικής

   Οι ομοιότητες  με το ομώνυμο άγαλμα  που βρίσκεται στη  Νέα Υόρκη είναι πολλές: και τα δυο βρίσκονται σε είσοδο λιμανιού, έχουν υπερμέγεθες  βάθρο , κρατούν έναν πυρσό με το δεξί χέρι και είναι κατασκευασμένα από μπρούντζο. Η κύρια διαφορά του αγάλματος της Ελευθερίας  με αυτό της Νέας  Υόρκης είναι το ότι το πρώτο έχει το αριστερό χέρι ελεύθερο, ενώ το δεύτερο κρατά στο ίδιο χέρι μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόλο που  αποτελεί απομίμηση του αγάλματος της  Ελευθερίας  της Νέας Υόρκης, αυτό δε σημαίνει ότι η αξία του ως έργο τέχνης  είναι προς υποβάθμιση.

Μαρία Δαγκλή (μαθήτρια της Α” Λυκείου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης