Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί νερωμένο;

   Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το νέρωμα του κρασιού μία συνήθεια εκλέπτυνσης που τους διέκρινε από τη βαρβαρότητα των άλλων λαών. Η φράση «ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου» προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα όπου το κρασί αναμειγνυόταν με νερό σε μία μεγάλη στάμνα, τον λεγόμενο κρατήρα. Το νερό φυλασσόταν σε ένα μεγάλο δοχείο με τρεις λαβές, την υδρία και σ” αυτό σιγά-σιγά πρόσθεταν το κρασί ή και αντίστροφα. Η ποσότητα του νερού καθόριζε  πόσο θα μεθούσαν καλεσμένοι. Οι πιο συνηθισμένες αναλογίες νερού- κρασιού ήταν 2:1, 5:2, 3:1, 4:1. Η αναλογία 1:1 θεωρούνταν πολύ δυνατή.

    Όταν έκανε ζέστη, έβαζαν το κρασί στο πηγάδι για να δροσιστεί. Ακόμη,  πρόσθεταν σ” αυτό χιόνι το οποίο είχαν μαζέψει τον χειμώνα και το είχα θάψει στ” άχυρα να μην λιώσει. Μόνο ο Διόνυσος μπορούσε να πιει ανέρωτο κρασί χωρίς να διατρέχει κίνδυνο. Οι κοινοί θνητοί έπρεπε να το αραιώνουν, αλλιώς κινδύνευαν να γίνουν βίαιοι και να χάσουν τα λογικά τους. Το κρασί πινόταν από ένα ρηχό δοχείο με δύο λάβες και στενό στόμιο, τον κίλυκα.

Βιβλιογραφία

https://www.mixanitouxronou.gr/

 

Μαρία Δαγκλή (μαθήτρια Α” Λυκείου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης