Ο Εορτασμός του Πάσχα στη Γαλλία

Το Χριστιανικό Πάσχα, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Το πένθος και η θλίψη που καλύπτουν την Μεγάλη Εβδομάδα, την Εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου, διαδέχεται η Ανάσταση, η αναγέννηση, η ολοκληρωτική Νίκη της ζωής επί του Θανάτου.

Με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα στη χώρα μας, στο παρόν άρθρο θα παραθέσουμε συνοπτικά μερικά από τα έθιμα του Πάσχα σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πιο συγκεκριμένα της Γαλλίας. Προτού όμως ξεκινήσουμε τη μικρή αυτή περιήγηση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Πάσχα των Καθολικών, και κατά συνέπεια και των Γάλλων, εορτάζεται σε διαφορετική ημερομηνία από ότι των Ορθοδόξων (μπορεί να εορταστεί από μια βδομάδα μέχρι και έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα σε σχέση με το ορθόδοξο Πάσχα).

Οι ιπτάμενες καμπάνες – Les cloches volantes!

Το έθιμο των ιπτάμενων καμπανών, αποτελεί μια σημαντική παράδοση για τους Γάλλους. Εις μνήμη του θανάτου του Ιησού, σύμφωνα με τον μύθο, οι καμπάνες ταξιδεύουν προς το Βατικανό προκειμένου να πάρουν την ευλογία του Πάπα και έπειτα ξαναπαίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. Αλλά δεν επιστρέφουν μόνες! Κατά την επιστροφή κουβαλούν χρωματιστά αυγά και σοκολάτες για τα παιδιά.unnamed

Οι φωλιές – Les nids 

Τα σοκολατένια αυγά που μετέφεραν οι καμπάνες, θα τα παραδώσουν στα παιδιά τα κουνέλια και οι λαγοί! Για αυτό το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα παιδιά φτιάχνουν στους κήπους και στα σπίτια αχυρένιες φωλιές! Πολλές φορές μάλιστα αφήνουν και καρότα μέσα, για την περίπτωση που τα ζωάκια που θα τα παραδώσουν τα αυγά είναι πεινασμένα. Τέλος, το πρωί της επόμενης μέρας τα παιδιά ψάχνουν τα σοκολατένια αυγά, το οποίο οι Γάλλοι το ονομάζουν ‘Το Κυνήγι των αυγών’.

Θα κλείσουμε το μικρό αυτό ταξίδι μας με κάτι που όλοι λατρεύουμε, το φαγητό!

Το Πασχαλινό Φαγητό

Σοκολατένιο Αυγό

Η σοκολάτα έχει την τιμητική της! Σοκολατένια αυγά, λαγουδάκια, καμπάνες, όρνιθες, κουνελάκια και ψάρια (!) καλυμμένα σε χρυσό φύλλο ή όμορφα διακοσμημένα βρίσκουν θέση σε κάθε κατάστημα, σε κάθε σπιτικό! Όπως και στην Ελλάδα, η Μεγάλη Παρασκευή (le Vendredi Saint) είναι μέρα νηστείας, άρα δεν τρώνε κρέας. Την Κυριακή του Πάσχα, (Le Jour de Pâques),  εκτός από τις σοκολάτες, παραδοσιακά τρώνε ψητό αρνάκι με λαχανικά αλλά επίσης και ψητό χοιρινό. Τέλος τη Δευτέρα του Πάσχα σε πολλά μέρη της Γαλλίας είναι έθιμο να τρώνε ομελέτα!

Καλό Πάσχα

download

Πηγές:

https://www.olivemagazine.gr/chrisima/themata-chrisima/pascha-ston-kosmo-ta-18-pio-diasima-pascha/
https://tetradiogallikon.weebly.com/paques.html
https://www.kiosterakis.gr/plus/epikairothta/eortastika-arthra/121-pasxa/1949-sokolatenia-avga-kai-lagoudakia
https://blogs.sch.gr/9dimlarislar/archives/4350
https://2dimmoud.wordpress.com
https://learningcornerandcrafts.com
https://blogs.sch.gr/9dimlarislar/archives/5652
https://artsandculture.google.com/story/IgIiUT7uXlRyLg?hl=el

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης