Χριστουγεννιάτικα Γλυκά – Συμβουλές

pixabay.com
pixabay.com

Σπιτικά Μελομακάρονα

Σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι -εκτός από το μέλι- να βράσουν. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε να προετοιμάζουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα ώστε να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Μελομακάρονα

  1. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το σιρόπι και βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε ζάχαρη άχνη, μαγειρική σόδα και τα μυρωδικά
  3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρό ομοιόμορφο οβάλ σχήμα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα -ώστε να αποκτήσει σαγρέ όψη.
  5. Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  6. Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε στο μπολ με το κρύο σιρόπι και για ένα λεπτό τα γυρίζουμε με μια κουτάλα.
  7. Έπειτα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια σήτα για να στεγνώσουν,
  8. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με μέλι και κομμένα καρύδια.

Σπιτικά Τρουφάκια

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε κρέμα γάλακτος μέχρι να βράσει.
  2. Έπειτα, ρίχνουμε στην κρέμα ψιλοκομμένη σοκολάτα και προσθέτουμε βούτυρο και ανθό αλατιού (προαιρετικά βάζουμε κάποιο ποτό όπως μπράντι).
  3.       Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 1 λεπτό.
  4. Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά το μείγμα με κυκλικές κινήσεις και έπειτα το  αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, αφήνοντάς το για μερικές ώρες -είτε για μια νύχτα- έτσι ώστε να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
  6. Μετά, με ένα μικρό κουτάλι παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα και πλάθουμε το κατάλληλο σχήμα που θα έχει το τρουφάκι.
  7. Πασπαλίζουμε τέλος τα τρουφάκια με κακάο και τρούφα ή ξηρούς καρπούς και είναι έτοιμα!

-Tips-

  •   Οι τρούφες σοκολάτας διατηρούνται στο ψυγείο για πολλές ημέρες.
  •   Πριν τις σερβίρουμε, τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  •   Τα τρουφάκια, συσκευασμένα σε όμορφα κουτιά, μπορούν να γίνουν όμορφα δώρα -ειδικά σε γιορτινά τραπέζια!

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

  1. Αρχικά, χτυπάμε στο μίξερ ζάχαρη με βούτυρο και αφού αφρατέψουν καλά, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και έπειτα μέλι.
  2.             Έπειτα τα βάζουμε σε ένα μπολ με αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
  3. Βάζουμε και το μείγμα του αλευριού στο μίξερ αλλά ανακατεύουμε για πολύ λίγο μέχρι όσο να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζουμε σε σελοφάν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει το μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  5. Ανοίγουμε με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
  6. Απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Παίρνουμε διάφορα κουπάτ σε διάφορα σχήματα και κόβουμε τη ζύμη μας.
  7. Με ένα στρογγυλό κουπάτ μικρό κόβουμε το κέντρο του μπισκότου μας. Αφαιρούμε το κομμάτι της ζύμης σε ένα ταψάκι με μια αντικολλητική λαδόκολλα και στην τρύπα που δημιουργήσαμε βάζουμε ένα μαλακό καραμελάκι.
  8. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά.

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.argiro.gr/recipe/melomakarona/

https://akispetretzikis.com/recipe/569/ta-melomakarona-toy-akh

https://www.argiro.gr/recipe/eykola-troufakia/

https://akispetretzikis.com/recipe/2205/christoygenniatika-mpiskota

 

Ελπίδα Οικονόμου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης