Γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη … παραφουσκωμένη

foodd02

Γαλοπούλα  χριστουγεννιάτικη … παραφουσκωμένη

 

Αγοράζετε από τον χασάπη της γειτονιάς σας μια γαλοπούλα, κατά προτίμηση, ξεπουπουλιασμένη… Αν έχει λίγα πούπουλα τη ζεματίζετε με καυτό νερό ή την καψαλίζετε… Αν δεν σας αρέσει η γαλοπούλα πάρτε ένα μεγάλο κοτόπουλο ή κόκορα ή κότα ή φασιανό ή πέρδικα κ.ά.

Παράλληλα αγοράζετε από το μπακάλικο της γειτονιάς σας τα εξής για τη γέμιση:

200 γρ. κιμά

100 γρ. συκωτάκια πουλιών ή της ίδιας της γαλοπούλας

200 γρ. κάστανα καθαρισμένα

200 γρ. σταφίδες (όποιο χρώμα θέλετε)

50 γρ. ρύζι

2 φακελάκια κουκουνάρι

2 ξινόμηλα

2 μεγάλα κρεμμύδια

2 πορτοκάλια

1 λεμόνι

1 κύβο ζωμό κότας (δεν χρειάζεται να βράζετε εσείς κότες)

λίγα καρύδια, κράνμπερι

100 γρ. βούτυρο γάλακτος

αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά (ένα κουταλάκι), κανέλλα τριμμένη (μισό κουταλάκι) και γαρύφαλο τριμμένο (ελάχιστο)

Ελαιόλαδο

 

Από την παραμονή των Χριστουγέννων φτιάχνετε τη γέμιση, για να μην ξυπνάτε αχάραγα…

Σωτάρετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τον κιμά, τα συκωτάκια κομμένα μικρά κομμάτια και όταν τσιγαριστούν καλά προσθέτετε ένα ποτήρι νερό μαζί με τον ένα κύβο κότας, αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά. Τα αφήνετε να βράσουν κανένα τέταρτο και μετά ρίχνετε κομμένα σε μικρά κομμάτια τα ξινόμηλα και το ρύζι (για άλλα δέκα λεπτά) και στο τέλος τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα καρύδια και τα κράνμπερι. Έτοιμη η γέμιση…

Τα Χριστούγεννα αλείφετε τη γαλοπούλα εντός και εκτός με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Τη γεμίζετε με τη γέμιση και τη ράβετε με μεγάλη βελόνα και σπάγκο – όχι νάιλον κλωστή. Τη βάζετε στο φούρνο και αν έχει μείνει γέμιση την τοποθετείτε δίπλα σε ένα αλουμινόχαρτο. Αν θέλετε βάζετε και λίγες πατατούλες στη γάστρα, γύρω γύρω… Την περιχύνετε με τους χυμούς από τα πορτοκάλια και το λεμόνι και βάζετε πάνω της δύο κουταλιές βούτυρο. Κλείνετε τη γάστρα και την αφήνετε στους 200 βαθμούς να ψηθεί τόσες ώρες όσα κιλά είναι. Κάθε ώρα την περιχύνετε με τα ζουμάκια της… Γι’ αυτό μην πάρετε πέντε κιλά γαλοπούλα, γιατί θα φάτε το βράδυ! Ανοίγετε τη γάστρα και την αφήνετε να ξεροψηθεί. Αν θέλετε τη γυρνάτε – προσεκτικά όμως μην διαλυθεί.

Τη βγάζετε, τη βάζετε σε μια πιατέλα με τη γέμιση σε άλλη πιατέλα δίπλα της. Περιχύνετε τη γέμιση με τα ζουμάκια από τη γαλοπούλα. Τη διακοσμείτε με πορτοκάλια για να φαίνεται και εμφανίσιμη…

Καλή σας όρεξη και μην παραφουσκώσετε κι εσείς, σαν τη γαλοπούλα. Αυτή μπορεί να μην είχε καλή τύχη αλλά εσάς σας θέλουμε και τα επόμενα Χριστούγεννα! Μέτρον άριστον…

Από τη συντακτική ομάδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης