Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης χιονόμπαλας

382

Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης χιονόμπαλας

            Κάθε χρονιά όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, εκτός από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, διακοσμούμε σχεδόν όλο το σπίτι με πολλά και διαφορετικά στολίδια, προκειμένου να νιώσουμε πιο κοντά μας το πνεύμα αυτής της λαμπερής γιορτής!  Ένα από αυτά, το οποίο έχει διαδοθεί παντού, είναι η γνωστή σε όλους χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα. Ποια είναι όμως η ιστορία που βρίσκεται πίσω από αυτό το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό που τραβάει τα βλέμματα όλων και πώς έχει διατηρηθεί ως ιδέα στολισμού μέχρι σήμερα παγκοσμίως;

Το 1900 ο Erwin Perzy, εργαζόταν στην Βιέννη ως μηχανικός οργάνων όταν τον συνάντησε ένας χειρουργός με ένα πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι ο χειρουργός είχε εγκαταστήσει λαμπτήρες πυράκτωσης στο χειρουργείο του, αυτοί δεν έριχναν πολύ φως. Ήθελε να μάθει αν ο Perzy μπορούσε να βελτιώσει το αμυδρό φως και να κάνει φωτεινότερους τους λαμπτήρες. Καθώς ο Perzy έψαχνε για κάποια ιδέα, παρατήρησε ότι οι υποδηματοποιοί έκαναν ένα ενδιαφέρον τέχνασμα: Γέμιζαν γυάλες με νερό και τις έβαζαν μπροστά από κεριά, δημιουργώντας έτσι μικρά σποτ στα μαγαζιά τους.

Όταν ο Perzy δοκίμασε το κόλπο με μια λάμπα, ανακάλυψε ότι η φωτεινότητά της δεν βελτιώθηκε. Αλλά τι θα γινόταν αν έβαζε κάτι στο νερό που το φως θα μπορούσε να αντανακλαστεί; Ο Perzy ξεκίνησε με λευκές νιφάδες από σιμιγδάλι. Έτσι, αυτό το εφέ θύμιζε χιονόπτωση. Τότε εμπνεύστηκε περισσότερο. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνική του για να δημιουργήσει ένα μικρό διόραμα στο χιονισμένο μικρό κόσμο της λάμπας. Ο Perzy έκανε μια μικρογραφία της Βασιλικής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Mariazell της Αυστρίας, το έβαλε στο νερό, το σφράγισε και όλο αυτό το τοποθέτησε σε μια βάση από γύψο που την έβαψε μαύρη. Αυτή ήταν και η πρώτη χιονόμπαλα που δημιουργήθηκε!

Ο Erwin Perzy από την Αυστρία είναι ο εγγονός εκείνου που έχει αναγνωρισθεί ευρέως ως ο εφευρέτης της χιονόμπαλας και έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και παρά το γεγονός ότι απασχολεί μόνο 30 υπαλλήλους -15 εκ των οποίων εργάζονται από το σπίτι- παράγει περίπου 200.000 χιονόμπαλες τον χρόνο. Σε αντίθεση με τις πλαστικές απομιμήσεις που παράγονται στην Άπω Ανατολή, οι χιονόμπαλες της αυστριακής εταιρείας είναι κατασκευασμένες από γυαλί και ζωγραφισμένες στο χέρι.

Γι’ αυτό και έχει διατηρηθεί ως διακοσμητικό μέχρι σήμερα με μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και δεν χρησιμοποιείται μόνο στην γιορτή των Χριστουγέννων, καθώς υπάρχουν ποικίλες εκδοχές του με διαφορετική θεματολογία!

 

Αλεξιάννα Παχή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης