Χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο…

esferas-de-navidad

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο διαδεδομένη γιορτή του χρόνου, παγκοσμίως. Θες τα φωτάκια που στολίζουν τους άλλοτε «μονόχνοτους δρόμους»; Θες τα στολίδια που κοσμούν τις γειτονιές και τις πλατείες; Θες η μελωδική μουσική που ηχεί ολημερίς τις μέρες των γιορτών; Πάντως, η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αναμφίβολα η πιο γιορταστική όλου του χρόνου.

   Φυσικό επακόλουθο αυτής της τόσο μεγαλοπρεπούς περιρρέουσας ατμόσφαιρας, είναι η καθιέρωση εθίμων, τα οποία εξασφαλίζουν την επανεμφάνισή της  στο προσκήνιο κάθε χρόνο, ίδια εποχή. Η εθιμοτυπία των Ελλήνων και οι ιστορίες πίσω από τα πιο δημοφιλή ελληνικά έθιμα, μας είναι πάνω κάτω γνωστά. Υπάρχουν ωστόσο χώρες, στις οποίες τηρούν επίσης με θρησκευτική -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ευλάβεια πρωτόγνωρα σ’ εμάς έθιμα. Παρακάτω, ακολουθεί μία λίστα με τις πιο λαοφιλείς παραδόσεις ανά τον κόσμο και συνοδεύονται με μία μικρή ιστορία πίσω από αυτές…

  Ξεκινάμε με τη Βενεζουέλα και το πιο πρωτάκουστο -για εμάς τουλάχιστον- έθιμο. Οι κάτοικοι του Καράκας λοιπόν, την παραμονή των Χριστουγέννων, πηγαίνουν από πολύ νωρίς το πρωί στην εκκλησία. Μέχρι εδώ, όλα φαίνεται να βαίνουν φυσιολογικά. Το ζήτημα είναι, ότι δεν πηγαίνουν στον ναό με έναν συμβατικό τρόπο -χρησιμοποιώντας για παράδειγμα  το αυτοκίνητο ή ακόμα καλύτερα το ποδήλατό τους-, αλλά φορώντας πατίνια ρόλλερς. Το πώς κατέληξαν τα ρόλλερς να αποτελούν χριστουγεννιάτικο έθιμο, δεν είναι ξεκάθαρο. Στις 24 Δεκέμβρη πάντως, απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, γεγονός που φανερώνει τη μεγάλη διάδοση που γνώρισε το έθιμο αυτό.

  Τη Βενεζουέλα ακολουθεί η Νορβηγία, με ένα εξίσου αλλόκοτο έθιμο, αφού την παραμονή της 25ης Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι κρύβουν τις σκούπες των σπιτιών τους. Η παράδοση αυτή, φαίνεται να έχει τις ρίζες της πολύ παλιά, όταν ακόμη οι άνθρωποι πίστευαν στις μάγισσες και τα πνεύματα, τα οποία σύμφωνα με τον μύθο, εμφανίζονται τη νύχτα των Χριστουγέννων, ψάχνοντας μανιωδώς να βρουν μία σκούπα να πετάξουν. Συνεπώς, όλες οι υπάρχουσες σκούπες του σπιτιού, θα πρέπει να είναι κρυμμένες σε ασφαλή μέρη, ώστε να μην τις εντοπίσουν τα επερχόμενα όντα.

     Για τους κατοίκους της Γουατεμάλας η καθαριότητα, είναι ισάξια της θρησκευτικής δοξασίας. Ο διάβολος, ο οποίος αντιτίθεται σε αυτή,  υποτίθεται πως βρίσκεται στις βρώμικες γωνίες του σπιτιού, οι οποίες ανήμερα των Χριστουγέννων, καθαρίζονται εξονυχιστικά. Τα σκουπίδια τα μαζεύουν εν τέλει σε μία στοίβα, πάνω στην οποία τοποθετείται το ομοίωμα του διαβόλου και όλο αυτό γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Εξασφαλίζουν έτσι την καλοτυχία, την ευμάρεια, την ευζωία που φιλοδοξούν να χαρακτηρίζει τη χρονιά που κοντοζυγώνει.

   Όπως είναι γνωστό, οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Στη Νότια  Αφρική λοιπόν, ανήμερα των Χριστουγέννων συνηθίζουν να τρώνε τηγανητές κάμπιες, οι οποίες πιστεύεται πως φέρνουν τύχη για τη χρονιά που έπεται.

   Τελευταία στη λίστα είναι η Ουκρανία, με ένα λιγότερο παράδοξο έθιμο, συγκριτικά με τα προηγούμενα. Εκεί, τα  Χριστουγεννιάτικα δέντρα, εκτός από στιλπνά στολίδια, φέρουν και ιστούς αράχνης. Το έθιμο φαίνεται να ξεκίνησε εξαιτίας της ευρηματικότητας μίας φτωχής γυναίκας, η οποία δε διέθεται πολλά χρήματα ώστε να κοσμήσει το δέντρο της μόνο με στολίδια κι έτσι προσέθεσε σε αυτό, ιστούς από αράχνη. Το πρωί των Χριστουγέννων όταν τα παιδιά της ξύπνησαν, είδαν το πρωινό φως να πέφτει πάνω στους ιστούς και να τους μετατρέπει σε χρυσό και ασήμι. Έτσι πιστεύεται πως όποιος βρει τον κρυμμένο ιστό θα του φέρει τύχη.

  Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε χώρα και σε κάθε λαό ποικίλουν και εκφράζουν διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής. Το κοινό σημείο σε όλα αυτά τα έθιμα είναι ότι αποσκοπούν στην καλοτυχία και στην ευμάρεια αποτυπώνοντας την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.

Λυδία Χατζηϊωακειμίδη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης