8 Σεπτεμβρίου 2012 -Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

ΑΠΟ: Αποστολίδου Γεσθημανή - Απρ• 21•13

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

c1567eea3d

 

«775 εκατομμύρια νέοι και ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι».

» H εξάλειψη του αναλφαβητισμού δίνει στους άνδρες και στις γυναίκες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και να τον διαμορφώσουν έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Είναι πηγή ατομικής αξιοπρέπειας και αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την υγιή ανάπτυξη της κοινωνίας. Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού αποτελεί την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή τη δύναμη αλλαγής και να κινητοποιηθούμε για να την αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.

Στη διάρκεια της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών κατά του Αναλφαβητισμού έχουν γίνει άλματα. Σε όλο τον κόσμο, άτομα, κοινότητες και χώρες έχουν έρθει σε επαφή με παιδιά, νέους και ενήλικες ώστε να τους μάθουν να διαβάζουν, να γράφουν και να αλλάξουν τη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα, περίπου 90 εκατομμύρια νέοι άνδρες, γυναίκες και ενήλικες έχουν μάθει γράμματα.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Περίπου 775 εκατομμύρια νέοι και ενήλικες σε όλο τον κόσμο, δεν μπορούν ακόμα να διαβάσουν ή να γράψουν. 122 εκατομμύρια παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν σχολείο. Εκατομμύρια ακόμη τελειώνουντο σχολείο με ανεπαρκείς ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των αναλφάβητων στον κόσμο. Οι αριθμοί αυτοί εμποδίζουν τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την οικοδόμηση κοινωνιών με ολοκληρωμένες γνώσεις για τον 21ο αιώνα.

Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα για να φτάσουμε στους πιο περιθωριοποιημένους και να προστατέψουμε το βασικό αυτό ανθρώπινο δικαίωμα. Το παγκόσμιο κίνημα για την εκπαίδευση χρειάζεται μια μεγάλη ώθηση. Αυτός είναι ο λόγος που, αυτό το μήνα, θα ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία «Πρώτα η Εκπαίδευση».

Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται σε τρεις προτεραιότητες: κάθε παιδί πηγαίνει σχολείο, βελτίωση της ποιότητας της μάθησης, και ενίσχυση της ιδιότητας του παγκόσμιου πολίτη. Καλώ τους ηγέτες του κόσμου και όλων των εμπλεκόμενων με την εκπαίδευση να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Το κόστος της εγκατάλειψης εκατομμυρίων παιδιών και νέων στο περιθώριο της κοινωνίας είναι πολύ μεγαλύτερο από τα κεφάλαια που απαιτούνται για την επίτευξη των διεθνών στόχων για την εκπαίδευση.

Ρωτήστε οποιοδήποτε γονιό, τι θέλει για τα παιδιά του, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες και κατεστραμμένες περιοχές, όπου τα τρόφιμα, τα φάρμακα και η στέγη θα μπορούσαν να θεωρηθούν υψηλότερες προτεραιότητες. Η απάντηση ωστόσο είναι η ίδια: θέλουν μόρφωση για τα παιδιά τους. Ρωτήστε οποιοδήποτε παιδί, τί επιθυμεί να γίνει όταν μεγαλώσει. Η απάντηση είναι ριζωμένη στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι η πύλη για την εκπλήρωση αυτών των προσδοκιών.

Ένας εγγράμματος κόσμος είναι ένας πιο ειρηνικός αρμονικός και υγιής κόσμος. Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού, ας υποσχεθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την εξάλειψη του εναλφαβητισμού.

Σχολιάστε

Top