Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

Η εκπαίδευση των ανθρώπων και η συνεχής επιμόρφωσή τους σχετικά με τα δεδομένα κάθε εποχής είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή τεχνολογικά αναπτυγμένη κοινωνία. Η αξία της δια βίου μάθησης είναι διαχρονικά αναγνωρισμένη. Όμως, στη σημερινή εποχή λόγω των ταχέων ρυθμών της καθημερινότητας και των συνεχών εξελίξεων της τεχνολογίας η δια βίου μάθηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Καταρχάς, οι συνεχείς μεταβολές  και ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης συντελούν σε ποικίλες ριζικές αλλαγές στον εργασιακό αλλά και στον οικονομικό τομέα. Έτσι, το άτομο οφείλει να ενημερώνεται διαρκώς για τα νέα δεδομένα καθώς και να αναπτύσσει τις δεξιότητές του μες στόχο να εξασφαλίσει τη σημερινή, αλλά και κυρίως τη μελλοντική του εργασιακή αποκατάσταση με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος της δια βίου μάθησης φαίνεται και στον τομέα της κοινωνίας και της πολιτικής. Ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής είναι η αδιαφορία, κυρίως των νέων πολιτών για τα κοινά, αλλά και για τη δημοκρατική διαδικασία. Η διαρκής ενημέρωση του ατόμου για διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και η πλήρης γνώση των δικαιωμάτων του και των υποχρεώσεων του οδηγούν στη διαμόρφωση ορθής κοινωνικοπολιτικής συμπεριφοράς και ενισχύουν τον ρόλο του ως ενεργού πολίτη. Έτσι, το άτομο αποκτά τη δυνατότητα να εμβαθύνει στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και να λαμβάνει ενεργό δράση στα κοινά, αντικρούοντας τις διάφορες κοινωνικές αντιξοότητες που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Τέλος, η δια βίου μάθηση εξυπηρετεί στην άμβλυνση κοινωνικών ανισοτήτων και στην εξάλειψη αναχρονιστικών στερεοτύπων. Η ολόπλευρη καλλιέργεια των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους συντελεί στην ανάπτυξη αξιών και ιδεολογιών που πρεσβεύουν την κοινωνική ισότητα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η σφαιρική ανάπτυξη της κοινωνίας και ενισχύονται οι ανθρώπινες σχέσεις.

Συνοψίζοντας, η δια βίου μάθηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη στο σύγχρονο κόσμο, καθώς έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, όπως στον εργασιακό, στον οικονομικό και στον κοινωνικοπολιτικό. Με τη σύσσωμη προσπάθεια των ανθρώπων και των κατάλληλων κοινωνικών φορέων, η δια βίου μάθηση μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Γιώργος Κωνσταντιδέλλης, Γ4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης