Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Καραγκούνη

Στo πλαίσιo της σχολικής μας εφημερίδας μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε ένα αφιέρωμα σε ένα σπουδαίο πρόσωπο του αθλητισμού. Έτσι η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας και πιο ειδικά  ο Λεωνίδας Παναγόπουλος και ο Ασημάκης Ρέππας  που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα αποφάσισαν να πάρουν μια συνέντευξη από τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο κ Καραγκούνης δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν τα Χριστούγεννα στις 23 Δεκεμβρίου 2020 σε  ζεστό και χριστουγεννιάτικο κλίμα. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και πήρε την μορφή χριστουγεννιάτικης  εκδήλωσης. Την παρακολούθησαν ζωντανά όλα τα παιδιά του σχολείου, το εκπαιδευτικό προσωπικό  και οι επίτιμοι καλεσμένοι μας κ. Παπαδάκης Σπυρίδων, πρόεδρος του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας      και κ. Άννα Γεωργακοπούλου, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου που έχει την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου μας.

Το λόγο πήρε αρχικά η Διευθύντρια του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας, κ. Κοτρέτσου Σταματία η οποία χαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους για την ανταπόκριση που έδειξαν στο κάλεσμά μας. Αφού ακούστηκαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων η κ. Κοτρέτσου έδωσε το λόγο σε εμάς τους μαθητές και ξεκίνησε η συνέντευξη.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής που κατάγεται από τον Αμπελώνα  Ηλείας, απαντώντας στις ερωτήσεις μας που αφορούσαν τα βιογραφικά του στοιχεία και τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό εξομολογήθηκε ότι αγαπούσε από μικρός το ποδόσφαιρο. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε ήταν από μικρό παιδί με μία μπάλα στο χέρι. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε από το 13ο έτος της ηλικίας του οπότε κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ήταν η εποχή κατά την οποία με  τη βοήθεια των γονιών του οι οποίοι του συμπαραστάθηκαν, αφού ήταν και μοναχοπαίδι και τον συνόδευσαν στην Αθήνα αφήνοντας πίσω την καθημερινότητά τους, κατάφερε  να πάει στην πρωτεύουσα και να παίξει στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Από μικρό παιδί σαν πρότυπο ποδοσφαιριστή είχε τον πατέρα του ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής και προπονητής και τον έπαιρνε συνέχεια μαζί του στο γήπεδο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αθλητή του ήταν δύσκολο  να αποχωριστεί τους φίλους του και την οικογένειά του, καθώς ο πρωταθλητισμός τον ανάγκαζε να βρίσκεται μακριά από αυτούς ακόμα και κατά τη διάρκεια των εορτών και να μην έχει τη ζωή που έχει ένα παιδί της ηλικίας του. Στην πορεία της καριέρας του οι  φίλοι  του τον στήριζαν και πίστευαν  σε αυτόν.

Όπως ο ίδιος μας είπε η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του ήταν η κατάκτηση του Euro 2004. Είναι τρομερό, μας είπε, μία ομάδα σαν την Εθνική Ελλάδος να καταφέρνει κάτι τόσο σπουδαίο που κανείς δεν το περίμενε. Επιπρόσθετα παρόλο που είχε  μία τεράστια καριέρα και σειρά από αγωνιστικές υποχρεώσεις ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής του τον Αμπελώνα Ηλείας μόνο που οι  επισκέψεις  του περιορίστηκαν στα καλοκαίρια και το Πάσχα. Από τη στιγμή που έφτασε στο τέλος της καριέρας του πριν από έξι χρόνια μέχρι και σήμερα δεν ξεχνά τον τόπο του. Τώρα που οι υποχρεώσεις του είναι λιγότερες  περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στον τόπο καταγωγής του. Μάλιστα την φετινή καραντίνα την πέρασε εκεί.

Όσον αφορά την καριέρα του μετά την απομάκρυνσή του από τα γήπεδα  ο κ. Γιώργος Καραγκούνης, παρόλο που έχει τελειώσει την προπονητική, δεν έχει ασχοληθεί με την προπόνηση ή τη δημιουργία κάποιας ομάδας, καθώς κάτι τέτοιο δεν του κινεί το ενδιαφέρον. Βασικός στόχος όλων των ανθρώπων σύμφωνα με  τον αθλητή είναι να ασχολούνται  με πράγματα που αγαπούν, ώστε να επιτελούν σωστά το έργο που έχουν αναλάβει, διαφορετικά δεν έχει νόημα να κάνουν κάτι που δεν τους αρέσει, γιατί δε θα το κάνουν με αγάπη και αίσθημα ευθύνης. Αυτό μάλιστα ήταν και η συμβουλή του προς όλους εμάς που σε λίγα χρόνια θα μπούμε στο στίβο της ζωής και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα  όνειρά μας πραγματικότητα.

Όσον αφορά τη γενικότερη δραστηριότητά του και τη φιλανθρωπική του δράση ο ίδιος μας είπε ότι συμμετέχει σε δράσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν ευπαθείς ομάδες και άτομα που έχουν ανάγκη. Μας έδωσε μάλιστα την πληροφορία ότι πριν από λίγο καιρό είχε κανονίσει να εμφανιστεί σε  ιταλική τηλεοπτική εκπομπή αλλά η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια του για το μέλλον. Επίσης μας ενημέρωσε ότι τον Ιανουάριο  που μας πέρασε πήγε στην Αλβανία με ελληνική αποστολή, για να πάρει μέρος σε ποδοσφαιρικό αγώνα με στόχο την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς συνανθρώπους μας, ενώ κάνει και επισκέψεις σε σχολεία, για να μιλήσει με τη νέα γενιά, να τη συμβουλεύσει και να την ενημερώσει για θέματα που αφορούν το χώρο του αθλητισμού. Στον ελεύθερό του χρόνο  παίζει ποδόσφαιρο και μάλιστα μαζί με την ομάδα του 2004 διοργανώνουν φιλανθρωπικούς αγώνες.

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη λήψη αναβολικών από αθλητές με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεών τους ο κ. Καραγκούνης καταδίκασε  αυτήν την πρακτική  και μας επισήμανε ότι, όταν κάποιος παίρνει τέτοιες ουσίες, χάνεται η ευγενής άμιλλα και οδηγούμαστε στο στυγνό ανταγωνισμό. Επιπρόσθετα, μας είπε ,οι αθλητές που καταφεύγουν σε τέτοια μέσα βλάπτουν ανεπανόρθωτα από τη μια την υγεία τους και από την άλλη το χώρο του αθλητισμού.

Η άποψή του για το σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Μας είπε ότι το σημερινό ποδόσφαιρο βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας  του. Βρίσκεται  σε παρακμή και ο ίδιος πιστεύει ότι δεν θα ακμάσει  ποτέ,  διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και η στήριξη που απαιτείται από την πολιτεία. Η Εθνική Ελλάδος σήμερα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη  του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κάτι που δεν είναι ευχάριστο. Σε εξίσου δεινή θέση βρίσκεται και το γυναικείο ποδόσφαιρο σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου η FIFA και η UEFA το χρηματοδοτούν. Επισήμανε ότι και το γυναικείο ποδόσφαιρο αξίζει να αναπτυχθεί, αφού το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση αλλά και γυναικεία.

Στη συνέχεια ο σπουδαίος αυτός αθλητής μας έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές  του. Μας συμβούλεψε ότι, αν θέλουμε να κάνουμε καριέρα σε κάποιο άθλημα, θα πρέπει πρώτα από όλα να αγαπάμε αυτό το άθλημα, ενώ πολύτιμη είναι και  η κατάλληλη στήριξη από τους γονείς. Θα πρέπει να έχουμε φιλοδοξίες, όνειρα ,πάρα πολλή υπομονή και επιμονή, για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά και ταπεινότητα. Δεν πρέπει να τα παρατάμε και δεν  πρέπει να φοβόμαστε την αποτυχία, γιατί μέσα από τις αποτυχίες μας γινόμαστε πιο σοφοί και πιο δυνατοί. Επίσης μας είπε ότι οι λύπες  θα είναι πάντα περισσότερες από τις χαρές. Για τον κ. Καραγκούνη ο αθλητισμός πέρα από τον φιλανθρωπικό σκοπό προσφέρει και άλλα πράγματα. Ο αθλητισμός δίνει χαρά στους θεατές. Ακόμα προσφέρει έμπνευση και μας δίνει την ιδέα  πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Αφού ο κ. Καραγκούνης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και μας έδωσε τις τόσο χρήσιμες συμβουλές  του μας ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για την πρόσκλησή και μας υποσχέθηκε  ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί το σχολείο μας με μεγάλη χαρά.

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ από καρδιάς για την τιμή που μας έκανε να μας παραχωρήσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να μας δείξει πτυχές της προσωπικότητάς του που δε γνωρίζαμε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης