Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας – «ο Φάρος της Πελοποννήσου»

Στις 7 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη για την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Η συνέντευξη υλοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Την συνέντευξη  παραχώρησαν στη δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας και πιο συγκεκριμένα στις μαθήτριες Ζάλλι Μαρία και Παρασκευοπούλου Ελένη με μεγάλη χαρά η κ. Βλαχούση, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, η οποία μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την Βιβλιοθήκη και η κ. Κονδύλη Μαρία  η οποία είναι μέλος του εφορευτικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και  εργάζεται στην εταιρεία Clio Muse Tours.  Στην αρχή της συνέντευξης πήρε το λόγο η κ. Κοτρέτσου, Διευθύντρια του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας η οποία τόνισε την σημασία της Βιβλιοθήκης για τον τόπο της αλλά και για το σχολείο μας καθώς και το πόσο η κ. Βλαχούση έχει βοηθήσει το σχολείο μας για την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων.

 Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας έχει στην κατοχή της πολυάριθμα βιβλία, σπάνια χειρόγραφα και συλλογές που χρονολογούνται από τις απαρχές της τυπογραφίας . Σύμφωνα με την κ. Βλαχούση η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Αγαθόφρονα Νικολόπουλου από το 1840. Έχει εκδόσεις σπάνιες και δυσεύρετες των πρώτων ετών της τυπογραφίας από το 1500 και μετά και έκθεση γύψινων εκμαγείων της ζωφόρου του Ναού του Επικουρείου Απόλλωνα. Εκτός των παραπάνω  το 1983 δωρήθηκε στη Βιβλιοθήκη η συλλογή του Ευάγγελου Καλλιανιώτη. Επίσης στη Βιβλιοθήκη υπάρχει και ιστορικό αρχείο με χειρόγραφα έγγραφα αγωνιστών της Επανάστασης και διαφόρων πολιτικών αλλά και μετεπαναστατικά χειρόγραφα. Σύμφωνα με την κ. Βλαχούση για την συντήρηση αυτών των σπάνιων χειρογράφων και συλλόγων απαιτούνται κάποια κριτήρια. Τα κριτήρια που επιλέγονται τα βιβλία που θα συντηρηθούν είναι η σπανιότητα και η κατάσταση στην οποία  βρίσκονται, δηλαδή το κατά πόσο έχουν φθαρεί. Έως τώρα έχουν συντηρηθεί  γύρω στα 100 βιβλία. Σκοπός είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των βιβλίων έτσι, ώστε να είναι λειτουργικά χωρίς να αλλοιωθούν. Η διαδικασία που ακολουθείται για την συντήρηση των βιβλίων είναι πολύπλοκη,αφού γίνονται  φωτογραφικές και διαγραμματικές απεικονίσεις της κατάστασης του βιβλίου που αποτελούν την «ακτινογραφία» του πριν τη συντήρηση. Η λεπτομερής ανάλυση των φθορών επιτρέπει κατόπιν τις ακριβείς επεμβάσεις συντήρησης που απαιτούν υπομονή, δεξιοτεχνία και επιστημονική γνώση. Στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας η συντήρηση των ιστορικών βιβλίων γίνεται βάσει των τελευταίων διεθνών επιστημονικών δεδομένων και υλοποιώντας κάθε φορά τις ενδεδειγμένες μεθόδους και υλικά. Τα βιβλία αυτά συντηρούνται όλα από τον Ελβετικό Σύλλογο ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στη Βιβλιοθήκη. Έχει οργανώσει ένα εργαστήριο συντήρησης των βιβλίων και  πληρώνουν συντηρητή για να συντηρεί τα σπάνια αυτά  βιβλία. 

Για το αν επιτρέπεται στους επισκέπτες να διαβάζουν αυτά τα χειρόγραφα η κ. Βλαχούση μας απάντησε πως επιτρέπεται μόνο στους ερευνητές με μία συγκεκριμένη διαδικασία. Οι ερευνητές πρέπει να δίνουν τα στοιχεία τους και καθόλη τη διάρκεια της έρευνάς τους επιβλέπονται από το προσωπικό. Δεν μπορούν να δανειστούν και να φωτοτυπήσουν το σπάνιο υλικό για το λόγο ότι τα βιβλία είναι αξίας και καταστρέφονται. Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επισκεφθούν τη Βιβλιοθήκη υπάρχει δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με αυτά μέσω της  ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης στο διαδίκτυο. Εκεί υπάρχει ιστορικό με όλο το υλικό με φωτογραφίες. 

 Όσον αφορά τον Ελβετικό Σύλλογο η κ. Βλαχούση μας είπε ότι δημιουργήθηκε το 1987 από τον Παναγιώτη Πετρόπουλο ο οποίος ήταν χειρουργός στην Ελβετία, στο Φριβούργο. Είχε σκοπό τη συντήρηση της συλλογής του Νικολόπουλου. Πρόεδρός της σήμερα είναι ο κ. Δημήτριος Τσελεπής και ο σύλλογος προσφέρει σημαντικό έργο στη Βιβλιοθήκη. Σήμερα λέγεται Ελβετική Ένωση και όχι Ελβετικός Σύλλογος. Η Ελβετική Ένωση έχει βοηθήσει την Βιβλιοθήκη και με άλλους τρόπους. Δώρισε σ’ αυτήν καλαίσθητες προσθήκες από μασίφ ξύλο, ώστε να τοποθετηθούν τα βιβλία σε σταθερές συνθήκες υγρασίας, φωτισμού και θερμοκρασίας κατά τα σύγχρονα μουσειακά πρότυπα. Ακόμη η Ελβετική Ένωση στις δύσκολες ώρες το μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007 στήριξε ενεργά τον τοπικό πληθυσμό με ανθρωπιστική βοήθεια, διανομή αμνοεριφίων στους πληγέντες κτηνοτρόφους και κατασκεύασε τρεις δεξαμενές ύδατος για την πυρασφάλεια της περιοχής. 

Για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη η κ. Βλαχούση μας ενημέρωσε πως εκτός από τις καλοκαιρινές εκστρατείες που γίνονται κάθε χρόνο ίσως πραγματοποιηθεί και φέτος διαδικτυακά ή δια ζώσης μία καλοκαιρινή εκστρατεία με θέμα την Επανάσταση του 1821. Επίσης η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών καθώς το ωδείο αυτό έχει ασχοληθεί με το μουσικό έργο του Νικολόπουλου ο οποίος ήταν και  μουσικός και είχε γράψει τραγούδια. Στόχος είναι η απόδοση των έργων αυτών του Αγαθόφρονα Νικολόπουλου σε μια μουσική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στην Ανδρίτσαινα φέτος το καλοκαίρι,εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. 

Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας διακρίνεται και για μια ακόμα πρωτοπορία που αφορά το χώρο της ψηφιακής  ξενάγησης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Κονδύλη  είναι η μόνη σε όλη την Ελλάδα που απέκτησε ψηφιακό ξεναγό σε τρεις γλώσσες (ελληνικά,αγγλικά και γαλλικά) ήδη από το 2019,πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού . Σύμφωνα με την κ. Κονδύλη η Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας σε συνεργασία με την εταιρεία ψηφιακών ξεναγήσεων Clio Muse Tours δημιούργησαν την πρώτη δωρεάν ακουστική ξενάγηση για την ιστορία της βιβλιοθήκης και τις πολύτιμες συλλογές της. Ο επισκέπτης έχει πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο της βιβλιοθήκης όπου κι αν βρίσκεται εξερευνώντας 12 σημεία ενδιαφέροντος και 50 σύντομες ιστορίες διαθέσιμες σε τρεις γλώσσες. Χρησιμοποιώντας το προσωπικό του smartphone ή τον υπολογιστή του μπορεί να έχει πρόσβαση στην ξενάγηση τόσο online μέσω του Tour experience πατώντας ένα μόνο link όσο και offline μέσω του Clio Muse app και για android και για iOS. Επιπλέον στο χώρο της βιβλιοθήκης ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει αλλά και να διαβάσει τις ιστορίες των εκθεμάτων χρησιμοποιώντας την έξυπνη οθόνη που υπάρχει στο χώρο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα είναι έτοιμη και μια  ηλεκτρονική εφαρμογή για web που θα αποτυπώνει σε χάρτη το ταξίδι των βιβλίων της ιστορικής συλλογής «κ. Αγαθόφρονος Νικολοπούλου» από την έκδοσή τους έως τη σημερινή τους  θέση  στη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας την οποία θα παρουσιάσει η κ. Κονδύλη στο παγκόσμιο διαδικτυακό συνέδριο Βιβλιοθηκών που θα πραγματοποιηθεί  στην Σερβία. Η Βιβλιοθήκη μας,μας ενημέρωσε η κ. Κονδύλη,θα είναι η μία εκ των δύο βιβλιοθηκών -η άλλη είναι η Ωνάσειος- που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στον πολιτισμό μας. Η κ. Βλαχούση αναφέρθηκε στο ότι η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι κλειστή για το κοινό. Οι υπάλληλοί της όμως προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τους χρήστες της Βιβλιοθήκης λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για τον κορωνοϊό. Οι επιπτώσεις για τη Βιβλιοθήκη ήταν ότι μειώθηκε ο αριθμός της επισκεψιμότητας στη Βιβλιοθήκη καθώς και ο αριθμός των χρηστών της. 

Τέλος η κυρία Βλαχούση και η κ. Κονδύλη αναφέρθηκαν και  στο πόσο σημαντική είναι η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας για τον τόπο της. Πιο συγκεκριμένα η Βιβλιοθήκη με την ιστορία της βοήθησε τον τόπο και σε συνδυασμό με το ιστορικό σχολείο της Ανδρίτσαινας αποτελεί «φάρο της Πελοποννήσου» και στολίδι του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως αρωγός μάθησης, κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας σε όλες τις κοινωνίες και ιδιαίτερα στις μικρές και δυσπρόσιτες όπως η Ανδρίτσαινα. 

Η δημοσιογραφική ομάδα της Α Λυκείου του ΓΕΛ Ανδρίτσαινας θέλει για άλλη μια φορά να ευχαριστήσει τις δύο κυρίες για την άκρως ενδιαφέρουσα  συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης