Στήλη: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

H Αλόη στη Χίο. Συνέντευξη από χιώτη γεωργό.

 

H ΑΛΟΗ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΟΗ:

Η αλόη είναι ένα φυτό που φυτρώνει στις ερήμους, μοιάζει με μικρό κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, όπως το σπαράγγι,το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η Αλόη η γνήσια (Aloe vera), επίσης γνωστή ως φαρμακευτική αλόη, είναι ένα είδος εύχυμου φυτού.Υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, όμως μόνο 4 – 5 είδη έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Αλόη που διαθέτει μεγάλη ποσότητα ενεργών συστατικών, κυρίως του πολυσακχαρίτη .Acemannan  θεωρείται ότι έχει την καλύτερη δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ  :

Η Αλόη κατάγεται από την Αφρική και την Αραβία.Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε την αλόη για κάθε λογής ζήτημα υγείας.Το όνομα «Αλόη» πιθανολογείται πως προέρχεται από την αραβική λέξη «alloeh» ή την εβραϊκή λέξη «allal» οι οποίες σημαίνουν «πικρό συστατικό».Στην Αφρική αποκαλούν το φυτό «Aalwijn» το οποίο επίσης σημαίνει «πικρός χυμός»αλόη βέρα (aloe vera) είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν το φυτό στις συνταγές τους, ενώ για τους αρχαίους Αιγύπτιους, το φυτό δεν είχε χρήση μόνο ως απλό φάρμακο, αλλά αποτελούσε το ελιξήριο της ζωής, για τη φροντίδα του δέρματος και το χρησιμοποιούσαν για το βαλσάμωμα. Για αυτό το λόγο την αποκαλούσαν: «Το Φυτό της Αθανασίας».Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης βέρα.Τέλος, υπάρχουν αρχεία που παρουσιάζουν την αλόη να χρησιμοποιείται επίσης από τον Χριστόφορο Κολόμβο σαν φάρμακο στα ταξίδια του.

ΠΩΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΛΟΗ:

 

Η καλλιέργεια αυτού του θαυματουργού φυτού είναι εξαιρετικά απλή υπόθεση. Φτάνει να ευνοεί το έδαφος αλλά και το κλίμα. Η αλόη μπορεί να αναπτυχθεί σε πετρώδη και ξηρά εδάφη, τα οποία θα πρέπει να αποστραγγίζονται εύκολα. Εναλλακτικά, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες, αρκεί η διάμετρος της γλάστρας να έχει διάμετρο τουλάχιστον ίση με το μισό του μήκους των φύλλων. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα φυτό με φύλλα 40 εκατοστών, η διάμετρος της γλάστρας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά. Αν υπάρχει ωστόσο στο δίλημμα του «που να καλλιεργήσω ποσότητες αλόης», προτιμότερο είναι σε κάθε περίπτωση το έδαφος.Συνίσταται να καλλιεργείται η Αλόη σε παραθαλάσσιες περιοχές με θερμό κλίμα, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται το φυτό να καταφεύγει στα δικά του φυσικά αποθέματα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο σύστημα ποτίσματος για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του φυτού. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως επειδή το φυτό της αλόης ανήκει σε μια ομάδα φυτών που έχει τη δυνατότητα να κλείνει τους πόρους της και να διατηρεί το νερό στο εσωτερικό της, καθιστά την αλόη ικανή να επιβιώνει και σε περιόδους ξηρασίας. Εξαιτίας επίσης της σχεδόν μαγικής ίσως ικανότητάς της να επουλώνει τις ίδιες της τις πληγές, καθιστά το φυτό της αλόης φύλακα των ίδιων της των θησαυρών, μια και κατορθώνει να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές συνθήκες που μπορεί να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα συστατικά της.Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εποχή για να φυτευτεί η Αλόη. Καλό θα ήταν ωστόσο να αποφεύγονται οι μήνες που βρίσκονται στην καρδιά του χειμώνα, λόγω των βροχοπτώσεων που δεν ευνοούν το έδαφος αλλά ούτε και το ίδιο το φυτό.Η καλύτερη εποχή για το φύτεμα είναι από το Μάρτιο έως και τον Ιούλιο (δεν έχει πολύ ζέστη). Προτείνουμε όταν παραλάβει ο παραγωγός τα φυτά να τα κρατήσει περίπου 1-4 εβδομάδες στη συσκευασία που τα έχει αγοράσει, στο χώρο που θα τα φυτέψει, ώστε να εγκλιματιστούν καλύτερα όταν φυτευτούν. Είναι καλό να ανοίγουμε ένα λάκκο 15-20 πόντους και να βάζουμε με την χούφτα μας λίγη κοπριά (ιδανική είναι αυτή που προέρχεται από πρόβατα και κότες, ανακατεμένη, «σβησμένη» τουλάχιστον 5 ετών).

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ

Παρακάτω θα δείτε ονομαστικά τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αλόης  που προσφέρει στον οργανισμό και την υγεία μας.Όμως πρέπει να προσέχετε τις δοσολογίες της αλόης διότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και αλληλεπιδρασεις.

 • Καταπραΰνει τα εξανθήματα και τον ερεθισμό του    δέρματος .

 • Θεραπεύει τα εγκαύματα.

 • Θεραπεύει τον έρπη.

 • Ενυδατώνει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής.

 • Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα.

 • Βοηθάει στην πέψη.

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 • Παρέχει αντιοξειδωτικά και μειώνει τη φλεγμονή.

 • Αντιμετωπίζει τον διαβήτη.

ΠΗΓΕΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CF%8C%CE%B7_%CE%B7_%CE%B3%’,CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1https://www.zougla.gr/ygeia/article/i-8erapeftikes-idiotites-tis-alois,

https://rogmes.gr/aloe-vera-ofelh/

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΧΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟ

Οι παρακάτω ερωτήσεις απαντήθηκαν από έναν γεωργό, ο οποίος έχει καλλιέργεια αλόης

στην νότια Χίο.Συγκεκριμένα στα Μεστά.

 

 1. Είναι δύσκολη η καλλιέργεια της αλόης; Ποιές είναι οι προυποθέσεις για την καλλιέργειά της;  

Ναι,η καλλιέργεια της είναι πολύ δύσκολη.Το έδαφος πρέπει να είναι ξηρό και το φυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον παγετό, διότι υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί.Ακόμη, το έδαφος όπου θα φυτευτεί πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση.

 

 1. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι κερδοφόρα;

Ναι, η καλλιέργεια  της είναι κερδοφόρα εαν υπάρχει μεγάλη παραγωγη.Αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

 

 1. Μπορεί οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με την αλόη;Πρέπει κανείς να έχει κάποιες ορισμένες ικανότητες;

Φυσικά και μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε με την καλλιέργεια της.Απλώς, πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις.

 

 1. Θα μας προτείνατε να ασχοληθούμε με αυτήν;Αν όχι για ποιο λόγο;

Προσωπικά θα έλεγα ότι όσο πιο πολύς κόσμος ασχοληθεί με την παραγωγή της τοσο το καλύτερο.

 

 1. Τέλος ο καιρός της Χίου βοηθάει στην παραγωγή της;

Σε γενικές γραμμές ο καιρός στην Χίο είναι πολύ ευνοϊκός.Απλώς στα Νοτιόχωρα είναι πιο ζεστός.Με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες ζημιές το φυτό.  

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μ.Σ. για την συνέντευξη.

 

Τι θα λέγατε για έναν περίπατο στην Χίο;

Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Χίου οι αναφορές περιορίζονται στη µαστίχα, στη µεγάλη ναυτική της παράδοση, στον «Μυστρά του Αιγαίου» Ανάβατο, στη Νέα Μονή και στα ξακουστά καστροχώρια του Νότου. Όµως υπάρχει και µια άλλη πλευρά του νησιού, άγνωστη στους πολλούς και µαγική, η οποία αποκαλύπτεται µόνον όταν διαβείς τις παλιές στράτες που οδηγούν σε τόπους κρυφούς ή ξεχασµένους…

Κεντρική και Δυτική Χίος

Στην κεντρική και τη δυτική Χίο υπάρχουν τα δύο σπουδαιότερα µνηµεία του νησιού, η Νέα Μονή και ο Ανάβατος. Η διαδροµή που συνδέει τη Νέα Μονή µε τον Ανάβατο, κινείται σε παλιά πετρόχτιστα µονοπάτια και σε διαδροµές µέσα σε δάσος µε συνολικό µήκος περίπου 7 χλµ. Το παλιό µονοπάτι µήκους 5 χλµ., το οποίο συνέδεε τη Νέα Μονή µε τον οικισµό των Καρυών. Μία ακόµη παµπάλαια διαδροµή, µήκους 9 χλµ., ξεκινά από τη Νέα Μονή καταλήγοντας στην περιοχή του Φα, απ’ όπου µέσω ενός δρόµου έφτανε κανείς στο Λιθί, απολαµβάνοντας την θέα στο Αιγαίο, στα Ψαρά, τις Κυκλάδες και τις τρεις Βίγλες της δυτικής Χίου. Γύρω από τη Νέα Μονή έχει αναπτυχθεί µία ακόµη κυκλική διαδροµή µήκους περίπου 13 χλµ. Είναι οι λεγόµενες Ασκητικές στράτες, που µέσω µονοπατιών συνδέουν το µοναστήρι µε επτά ακόµη ασκηταριά*. Τέλος, διανοίχτηκε και το παλιό µονοπάτι µήκους 9 χλµ., απ’ όπου µπορεί κανείς να περπατήσει από τον Ανάβατο έως τον Άγιο Ισίδωρο στους Πιτυούς διασχίζοντας µια ρεµατιά. Είναι το µονοπάτι της Λυγερής.

Νοτιόχωρα

Στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου υπάρχει μια πληθώρα μονοπατιών ανάμεσα στα σκινοχώραφα. Υπάρχει μια πετρόχτιστη διαδροµή µήκους 8,5 χλµ. η οποία συνδέει τους Ολύµπους µε τα Μεστά και στη συνέχεια περνώντας από το Μερσίνι (παλιό µετόχι της Νέας Μονής), καταλήγει στον Λιµένα Μεστών. Άλλη μια διαδροµή είναι αυτή που πηγαίνει παράλληλα με το παλιό µονοπάτι η οποία είναι ημιτελής και συνδέει τα Θεόκτιστα των Θολοποταμίων -έναν πέτρινο τοίχο 70 µ.- µε την Παναγιά Σικελιά, τα Ασπροχώµατα και τη Χωριατόστρατα. ∆υστυχώς σώζεται µόνο ένα τµήµα αυτού του μονοπατιού αφού µεγαλο τµήµα του καταστράφηκε µε την κατασκευή του φράγµατος,  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδεθεί µε την Καλαµωτή. Όποιος περπατήσει εδώ στα τέλη Μαρτίου, θα θαυµάσει και τους λαλάδες. Υπάρχει επίσης και ένα μονοπάτι που πηγαίνει από τους Ολύµπους στην παραλία Σαλάγωνα και έχει µήκος περίπου 5 χλµ. Συνεχίζοντας από το παραλιακό µονοπάτι οδηγήσε στην Αγία ∆ύναµη μετά στο Σπήλαιο των Ολύµπων και τέλος στην αµµουδιά των Φανών όπου βρίσκεται ο Ναός του Φαναίου Απόλλωνα. Σύντοµα, θα είναι έτοιµα και τα λεγόµενα «Μονοπάτια της λάβας», τα οποία θα συνδέουν τα Μαύρα Βόλια µε τον Εµπορειό, την Κώµη και τον ναό της Αθηνάς. Επίσης σε ευρωπαϊκό πρόγραµµα έχει ενταχθεί και το µονοπάτι της θυµιανούσικης πέτρας, το οποίο θα ξεκινάει από τον Καρφά, θα έχει µήκος 14 χλµ. και θα έχει διακλαδώσεις προς τον Μέγα Λιµιώνα, την Αγία Ερµιόνη, τα Κεραµεία, τα Θυµιανά και τον Κάµπο.

Πηγές:

 • https://www.amanivoice-chios.gr/wp-content/uploads/2017/08/21_o-300×153.jpg

Συντακτική ομάδα:

Ταχίρε Μπραχιμάι
Σουέλα Μποντόυρι
Γαληνός Κρύπας
Άκης Πικριδάς

 

Top