Τι θα λέγατε για έναν περίπατο στην Χίο;

Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Χίου οι αναφορές περιορίζονται στη µαστίχα, στη µεγάλη ναυτική της παράδοση, στον «Μυστρά του Αιγαίου» Ανάβατο, στη Νέα Μονή και στα ξακουστά καστροχώρια του Νότου. Όµως υπάρχει και µια άλλη πλευρά του νησιού, άγνωστη στους πολλούς και µαγική, η οποία αποκαλύπτεται µόνον όταν διαβείς τις παλιές στράτες που οδηγούν σε τόπους κρυφούς ή ξεχασµένους…

Κεντρική και Δυτική Χίος

Στην κεντρική και τη δυτική Χίο υπάρχουν τα δύο σπουδαιότερα µνηµεία του νησιού, η Νέα Μονή και ο Ανάβατος. Η διαδροµή που συνδέει τη Νέα Μονή µε τον Ανάβατο, κινείται σε παλιά πετρόχτιστα µονοπάτια και σε διαδροµές µέσα σε δάσος µε συνολικό µήκος περίπου 7 χλµ. Το παλιό µονοπάτι µήκους 5 χλµ., το οποίο συνέδεε τη Νέα Μονή µε τον οικισµό των Καρυών. Μία ακόµη παµπάλαια διαδροµή, µήκους 9 χλµ., ξεκινά από τη Νέα Μονή καταλήγοντας στην περιοχή του Φα, απ’ όπου µέσω ενός δρόµου έφτανε κανείς στο Λιθί, απολαµβάνοντας την θέα στο Αιγαίο, στα Ψαρά, τις Κυκλάδες και τις τρεις Βίγλες της δυτικής Χίου. Γύρω από τη Νέα Μονή έχει αναπτυχθεί µία ακόµη κυκλική διαδροµή µήκους περίπου 13 χλµ. Είναι οι λεγόµενες Ασκητικές στράτες, που µέσω µονοπατιών συνδέουν το µοναστήρι µε επτά ακόµη ασκηταριά*. Τέλος, διανοίχτηκε και το παλιό µονοπάτι µήκους 9 χλµ., απ’ όπου µπορεί κανείς να περπατήσει από τον Ανάβατο έως τον Άγιο Ισίδωρο στους Πιτυούς διασχίζοντας µια ρεµατιά. Είναι το µονοπάτι της Λυγερής.

Νοτιόχωρα

Στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου υπάρχει μια πληθώρα μονοπατιών ανάμεσα στα σκινοχώραφα. Υπάρχει μια πετρόχτιστη διαδροµή µήκους 8,5 χλµ. η οποία συνδέει τους Ολύµπους µε τα Μεστά και στη συνέχεια περνώντας από το Μερσίνι (παλιό µετόχι της Νέας Μονής), καταλήγει στον Λιµένα Μεστών. Άλλη μια διαδροµή είναι αυτή που πηγαίνει παράλληλα με το παλιό µονοπάτι η οποία είναι ημιτελής και συνδέει τα Θεόκτιστα των Θολοποταμίων -έναν πέτρινο τοίχο 70 µ.- µε την Παναγιά Σικελιά, τα Ασπροχώµατα και τη Χωριατόστρατα. ∆υστυχώς σώζεται µόνο ένα τµήµα αυτού του μονοπατιού αφού µεγαλο τµήµα του καταστράφηκε µε την κατασκευή του φράγµατος,  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδεθεί µε την Καλαµωτή. Όποιος περπατήσει εδώ στα τέλη Μαρτίου, θα θαυµάσει και τους λαλάδες. Υπάρχει επίσης και ένα μονοπάτι που πηγαίνει από τους Ολύµπους στην παραλία Σαλάγωνα και έχει µήκος περίπου 5 χλµ. Συνεχίζοντας από το παραλιακό µονοπάτι οδηγήσε στην Αγία ∆ύναµη μετά στο Σπήλαιο των Ολύµπων και τέλος στην αµµουδιά των Φανών όπου βρίσκεται ο Ναός του Φαναίου Απόλλωνα. Σύντοµα, θα είναι έτοιµα και τα λεγόµενα «Μονοπάτια της λάβας», τα οποία θα συνδέουν τα Μαύρα Βόλια µε τον Εµπορειό, την Κώµη και τον ναό της Αθηνάς. Επίσης σε ευρωπαϊκό πρόγραµµα έχει ενταχθεί και το µονοπάτι της θυµιανούσικης πέτρας, το οποίο θα ξεκινάει από τον Καρφά, θα έχει µήκος 14 χλµ. και θα έχει διακλαδώσεις προς τον Μέγα Λιµιώνα, την Αγία Ερµιόνη, τα Κεραµεία, τα Θυµιανά και τον Κάµπο.

Πηγές:

  • https://www.amanivoice-chios.gr/wp-content/uploads/2017/08/21_o-300×153.jpg

Συντακτική ομάδα:

Ταχίρε Μπραχιμάι
Σουέλα Μποντόυρι
Γαληνός Κρύπας
Άκης Πικριδάς

 

Σχολιάστε

Top