Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων. Ερωτηματολόγιο στου μαθητές της Γ’Λυκείου του ΓΕΛ Καλαμωτής

Όσο πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις το άγχος των εφήβων κορυφώνεται. Το άγχος αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών και ενεργοποιείται κυρίως από  αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το φόβο της αποτυχίας. Ο έφηβος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτεται πως εάν αποτύχει θα απογοητεύσει τους γονείς του καθώς δεν θα έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Η Γ’ Λυκείου είναι μια χρονιά εξαιρετικά αγχωτική για τους περισσότερους μαθητές. Οι έφηβοι καλούνται αφενός να διαχειριστούν ένα πρόγραμμα φορτωμένο με διάβασμα και φροντιστήρια και αφετέρου να επιλέξουν το πεδίο σπουδών που θα ακολουθήσουν, δρομολογώντας έτσι την επαγγελματική τους πορεία.

Στην Ελληνική κοινωνία τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη πως πρέπει κανείς να εισέλθει οπωσδήποτε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή έτσι ώστε να αποκτήσει με την αποφοίτησή του ένα καταξιωμένο επάγγελμα (π.χ. γιατρός, καθηγητής, δικηγόρος), να θεωρείται επιτυχημένος άνθρωπος και να εξασφαλίσει το μέλλον του.

Σαν να μην έφτανε όμως το δικό τους άγχος, συχνά έχουν να διαχειριστούν και την αγωνία των γονιών τους, που ουκ ολίγες φορές είναι ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή των ίδιων των μαθητών!

Οι γονείς πολλές φορές είναι ιδιαίτερα πιεστικοί με αποτέλεσμα να έρχονται σε σύγκρουση με τον έφηβο που βιώνει μεγάλη ένταση την περίοδο της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Το αυξημένο άγχος των εφήβων που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εξετάσεων, έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουν αισθήματα θυμού, απογοήτευσης και ματαίωσης.

Το έντονο και μη ελεγχόμενο άγχος συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις, όπως πονοκεφάλους, διατροφικές διαταραχές, δυσκολίες στον ύπνο, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης, κ.ά.

5 «όπλα» ενάντια στο στρες

  • Οι αγχολυτικές τροφές

 Καταπολεμήστε φυσικά τις στρεσογόνες καταστάσεις με τις σωστές τροφές, που μπορούν να αποδειχθούν φάρμακα. Εντάξτε τα παρακάτω τρόφιμα στο διαιτολόγιό σας και δείτε την διαφορά: Πορτοκάλια, Σπανάκι,Ψάρια, Μαύρο τσάι, Φυστίκια Αιγίνης και αμύγδαλα, Συνθετικοί υδατάνθρακες ή αλλιώς, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, πάντα ολικής άλεσης. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον ύπνο,ομελέτα, βοδινό κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

  • Υπνοθεραπεία

 Τις ώρες που κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό.

  • Ασκήσεις εναντίον του στρες

 Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας».

  • Θέστε έναν στόχο την φορά

Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο και να πελαγώνουμε στην σκέψη ότι δεν προλαβαίνουμε. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν. Επίσης, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αντοχές μας και να αρνούμαστε να αναλάβουμε παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που αντέχουμε.

  • Ψυχοθεραπεία

Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα            ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

ΠΗΓΕΣ:

https://blogs.sch.gr/2lykmeso/files/2015/02/%CE%97-%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CE%B9.pdf

http://lyk-peir-ionid.att.sch.gr/alles_math_ekd_palaies/Pavlopoylos.pdf

http://www.ekpaideytikos.gr/index.php/psyxologia/862-to-agxos-gia-tis-panellinies-eksetaseis-tis-psyxologou-marinas-kontzila

https://filologika.gr/panellhnies-agxos-symvoules-mathites-goneis/

https://www.foititikanea.gr

 Ερωτηματολόγιο για τους μαθητές της Γ λυκείου του Λυκείου Καλαμωτής (αποτελέσματα)

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: Φυλο. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 1.Τι κάνεις για να ξεφύγεις από το άγχος σου ;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 2.Πόσο συχνά πιστεύετε ότι το άγχος για τις Πανελλήνιες εξετάσεις ευθύνεται για τη δημιουργία εντάσεων με τους γονείς σας; . Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 3.Πόσο έχεις αλλάξει την διατροφή σου λόγω της προετοιμασίας σου για τις πανελλήνιες εξετάσεις;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 4.Τι συμπτώματα σου προκαλεί το άγχος ;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 5.Πόσο έχει επηρεάσει το άγχος σου την ποιότητα του ύπνου σου;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

 Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 6.Ποια από τα παρακάτω εμφανίστηκαν στη καθημερινότητα σου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων;. Αριθμός απαντήσεων: 11 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 7.Πόσο επιβλαβές για την υγεία σας θεωρείται πως είναι το άγχος;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 8.Πόσο θα σας επηρεάζονταν η ψυχολογία σας αν περάσετε σε μια σχολή που θέλετε;. Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 9. Αν δεν πετύχετε στις πανελλήνιες, θα δοκιμάσετε για να ξαναδώσετε ; . Αριθμός απαντήσεων: 12 απαντήσεις.

Σχολιάστε

Top