Τι να κάνω όταν βρώ ένα αδεόσποτο; Ερωτήσεις στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου

 

  • Σε περίπτωση που φοράει κολάρο, πλησιάστε το ζώο προσεκτικά, διότι μπορεί να είναι φοβισμένο, και ελέγξτε αν έχει ταυτότητα που αναγράφεται το όνομα και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του και τηλεφωνήστε άμεσα.
  • Επίσης, προτείνεται να δηλωθεί στην αστυνομία ότι βρέθηκε ένα ζώο, πιθανότατα χαμένο απο τον ιδιοκτήτη, για να μην υπάρξει η περίπτωση να βρεθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης και να σας καταγγείλει για κλοπή του ζωντανού.

  • Σε περίπτωση που δεν έχει κολάρο ή στοιχεία επικοινωνίας, σε πρώτη φάση, μπορείτε να του προσφέρετε νερό και φαγητό, ακόμα και προσωρινή στέγη εάν είναι δυνατόν.

  • Εάν το ζώο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο που θα το φροντίσει.

  • Ο κτηνίατρος θα κάνει και έναν έλεγχο στο ζώο για να δει εάν έχει μικροτσίπ. Το μικροτσίπ είναι ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στο ζώο από τον κτηνίατρο και έχει το ρόλο ταυτότητας για το ζώο, μιας και το καθένα αντιστοιχεί σε έναν 15ψήφιο κωδικό που έχει και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο, η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι πλέον υποχρεωτική.

  •  Μπορείτε να τυπώσετε αφίσες με τη φωτογραφία του ζώου και να τις κολλήσετε στη γειτονιά, μαζί με τα στοιχεία σας. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που αναρτούν τις φωτογραφίες του ζώου που βρέθηκε καθώς και τα στοιχεία αυτού που το βρήκε, ώστε να βοηθήσουν να βρεθεί πιο γρήγορα ο ιδιοκτήτης.

  • Σε περίπτωση, που οι προσπάθειές σας να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ζωντανού (εάν πράγματι ανήκει σε κάποιον) έχουν αποβεί άκαρπες και εσείς δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε το ζώο, επικοινωνήστε είτε με την φιλοζωική οργάνωση που δρα στη γειτονιά σας (υπάρχουν στις περισσότερες γειτονιές), είτε με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για να σας βοηθήσουν στη διαδικασία υιοθεσίας του ζώου ή προσωρινής φιλοξενίας του.

 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ :

  • Τα αδέσποτα ζώα που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση, ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν  την φροντίδα, εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

ΠΗΓΕΣ:

 http://www.opengov.gr/ypaat/?p=119&cpage=5

https://www.huffingtonpost.gr/2015/01/14/life-adespoto-ti-na-kano_n_6450652.html

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟ:

1.Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ αν βρω αδέσποτο;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων

2.Σε ποια περίπτωση καταλήγουμε στην ευθανασία;

Σε περίπτωση που το ζωο έχει ανίατη ασθένεια Ή Εάν κριθεί επιθετικό μετά από συγκεκριμένη σταδιακά, δηλ αφού αξιολογηθεί από την πενταμελής επιτροπή που οφείλει ο Δήμος να ορίσει.

3.Πώς θα βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος είναι αδέσποτος;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε Εάν φέρει τσιπάκι. Ο έλεγχος γίνεται μόνο σε κτηνιατρείο μέσω σκάνερ.

Επίσης ακόμα κι αν  δεν φέρει τσιπ ο ιδιοκτήτης του σκύλου οφείλει να κάνει δήλωση στην αστυνομία για απώλεια περιγράφοντας το σκυλί και τα χαρακτηριστικά του.

Σε περίπτωση που μετά από 30 μέρες δεν έχει βρεθεί κάποιος να τον αναχητησει τοτε θεωρείται αδεσποτος και μπαινει τσιπάκι στο όνομα του Δήμου

4.Πώς θα πρέπει να ενεργήσουμε αν βρούμε αδέσποτο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε Εάν φέρει τσιπάκι. Ο έλεγχος γίνεται μόνο σε κτηνιατρείο μέσω σκάνερ. Μετά καλούμε το Δήμο την αρμόδια υπηρεσία  μετά το δηλώνουμε στην αστυνομία ότι το βρήκαμε και μετά επικοινωνούμε με το φιλοζωικο σωματείο για να στείλουμε φωτογραφίες και να αρχίσει η προώθηση.

5.Πώς να προφυλαχτούμε σε περίπτωση που το ζώο είναι επιθετικό;

Επιθετικό ζώο δεν υπάρχει στην κυριολεξία.  Εάν γαυγίζει ουσιαστικά πρέπει να μείνουμε ακίνητοι.
Στην εξαιρετική περίπτωση που το ζωο επιτίθεται παραμένουμε ακίνητοι και ίσως να το τρομάξουμε με νερό, σε καμία περίπτωση δεν αντεπιτεθομαστε.

6.Ποιο είναι το χειρότερο περιστατικό που αντιμετωπίσατε εν ώρα εργασίας;
Πρώτα απ” όλα ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΈΣ! Πράγμα που σημαίνει ότι στον ελεύθερο χρόνο μας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Χειρότερο από ποια άποψη; έχουμε από χτυπημένο ζώο να ξεψυχάει στα χέρια μας, κουτάβια που είναι νεογέννητα παρατημένα να πεθαίνουν από τυφο, γατάκια νεογέννητα δεμένα σε σακούλα με χαρτιά υγείας. Πυροβολημένα πουλιά, σκυλιά σκοτωμένα υπάρχει μια μεγάλη λίστα.. παιδιά να πετάνε γατάκια στον τοίχο και να τα σκοτώνουν κλπ

7.Από ποιες περιοχές της Χίου σας έχουν φέρει τα περισσότερα αδέσποτα;

Καλαμωτή  Καρδάμυλα  λιθι Πυργί  από πόλη, βρονταδο Αγ Γιώργη συκουση

8.Σε περίπτωση που δεν έχετε χώρο για άλλο αδέσποτο τι θα πρέπει να κάνουμε;
Κανονικά κανένα φιλοζωικο σωματείο δεν θα έπρεπε να εχει χώρο.  Ο Δήμος οφείλει να έχει. Εμείς όλοι ως πολίτες οφείλουμε να το προστατεύσουμε να το φιλοξενήσουμε και να το δηλώσουμε στην αστυνομία ότι το βρήκαμε.  Μετά στέλνετε φωτογραφίες να το προωθήσουν τα σωματεία για υιοθεσία και περιμένετε μέχρι να βρεθεί χώρος.

Ελπίζω πολύ συνοπτικά να σας κάλυψα.

Εάν θέλετε επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο προσωπικόμου τηλέφωνο (Δεν το δίνουμε σε τρίτους) στο 6936656803.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κατιάνα Χούλη
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου

Σχολιάστε

Top