ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Ιστορία

Αρχές του 1947 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Ισίδωρος Μισαηλίδης, με αναφορά του στην ΙΣΤ’ Γενική Επιθεώρηση ΜΕ Σύρου, ζητά τη δημιουργία Γυμνασίου Καλαμωτής. Συστήνεται ερανική επιτροπή (Διάταγμα 159/18-6-1948 ιδρύεται το τριτάξιο Γυμνάσιο Παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου με έδρα την Καλαμωτή. Επιχειρηματολογία για την ίδρυση του σχολείου: ” Η γεωγραφική θέση της Καλαμωτής η οποία βρίσκεται στο κέντρο των Μαστιχοχώρων, η μη ύπαρξη Γυμνασίου σε ολόκληρο το το Νότιο τμήμα του νησιού και ο μεγάλος αριθμός γυμνασιόπαιδων, προερχόμενων από Καλαμωτή και τα γύρω χωριά..”
Ο Σύλλογος Καλαμωτουσίων Αμερικής στέλνει 25.000 δολάρια και με προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του χωριού αρχίζουν οι εργασίες ανέγερσης της Βόρειας πτέρυγας. Αρχές του 1951 η πτέρυγα παραδίδεται για χρήση. Από τις αρχές του 1950 το λειτουργούν παράρτημα στεγάζεται στη Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής και στο Δημοτικό Σχολείο. Από το 1953-54 λειτουργεί σαν εξατάξιο παράρτημα. Το 1955 ξεκίνησε η ανέγερση της Βαμβακείου πτέρυγας του Γυμνασίου και το 1956 παραδίδεται και αυτή για χρήση.
Το 1956 γίνεται επισκευή της στέγης του Λυκείου. Το 1963 κατασκευάζονται οι τουαλέτες των δυο σχολείων σε ανεξάρτητο χώρο. Το 1966 εγκρίνεται δαπάνη για την κεραμοσκεπή του Λυκείου, που τοποθετείται το 1972. Γύρω στο 1988 γίνεται επισκευή στα υπόγεια του Λυκείου. Το 1990 κατασκευάζεται η πτέρυγα του γυμναστηρίου και παίρνει το Σχολείο μας τη σημερινή μορφή του μορφή. Τον Σεπτέμβριο του 2014, επισκευάστηκε και παραδόθηκε ανακαινισμένη η Βόρεια Πτέρυγα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ως διευθυντές/ντριες του Λυκείου υπηρέτησαν οι παρακάτω καθηγητές: Μαϊστρος Ιωάννης, Κατσιμάνης Κυριάκος, Τσούρος Γεώργιος, Στάθης Θεόδωρος, Κρουσουλούδης Ιωάννης, Τσέκος Αθάνάσιος, Μπουτζούρης Ιωάννης, Πρώιος Ισίδωρος, Βασιλάκης Εμμανουήλ, Καμπάνη Χαρίκλεια, Παναγοπούλου Αναστασία, Γαρρής Στυλιανός, Βλάχος Εμμανουήλ, Ιωαννίδου Επιστήμη, Κουφοπαντελής Γεώργιος, Γιαννακόπουλος Βασίλειος, Βολίκας Μάρκος, Φούτσος Αθανάσιος, Κομνηνός Δημήτριος, Μονίαρος Θεόδωρος, Πασσάδη Αθηνά, Δαμαλάς Στυλιανός, Δημητράκης Νικόλαος και σήμερα υπηρετεί η Αλμυρούδη Λαμπρινή.

Η ίδρυση και η λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου στην Καλαμωτή έδωσε την ευκαιρία να μορφωθούν παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα των χωριών της περιοχής και σημαντική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ζωή των Μαστιχοχωρίων. Μεγάλος αριθμός επιστημόνων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διακρινόμενοι για το ήθος, την υπευθυνότητα και την επάρκειά τους, αποφοίτησε από το Λύκειο Καλαμωτής, τιμώντας τα Μαστιχοχώρια.

Top