Υλικά
1,5 κιλό κοπανάκια κοτόπουλο
500 ml ξινόγαλα
400 g. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
1/2 κ.γλ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ξινόγαλα και μαρινάρουμε τα κοπανάκια για 12-24 ώρες μέσα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το ηλιέλαιο σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όσο ζεσταίνεται, περνάμε τα κοπανάκια στο μείγμα αλεύρι-μπαχαρικών, προσέχοντας ώστε να αλευρωθούν καλά από όλες τις πλευρές. Όταν το ηλιέλαιο κάψει καλά, με τη βήθεια μιας τσιμπίδας μεταφέρουμε ένα ένα τα κοπανάκια στην κατσαρόλα, αφήνοντας χώρο ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Τηγανίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο και να σχηματίσει τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.
Με τη βοήθεια της τσιμπίδας βγάζουμε ένα ένα τα κοπανάκια κοτόπουλο ακουμπώντας τα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Εάν έχουμε θερμόμετρο, το βάζουμε στο πιο παχύ σημείο κάθε κομματιού κοτόπουλου και ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 75οC.
Σερβίρουμε το τηγανητό κοτόπουλο όσο είναι ζεστό συνοδεύοντας με τις σάλτσες της επιλογής μας (π.χ. σπιτική κέτσαπ).