Η πρόβα

- Δεκ• 17•12

της Βιβής  Αλαφάκη, μαθήτριας του Β3

Αν και ο ρόλος του σημερινού μαθητή είναι δύσκολος και με πολλές απαιτήσεις, υπάρχουν κάποια παιδιά που καταφέρνουν να είναι επαρκή τόσο στις μαθητικές τους επιδόσεις όσο και στην ενασχόλησή τους με κάποιο από τα ενδιαφέροντά τους. Ο συμμαθητής μας, Τέλης Καλέρης, μαθητής του Β3 και μέλος της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Πατρών μιλά μαζί μας για την εμπειρία του. Ιδιαίτερα από την δουλειά  του στις πρόβες μιας συναυλίας, με έμπειρους καλλιτέχνες. Το “αόρατο” αλλά και πιο ουσιαστικό μέρος μιας συναυλίας. Πώς είναι να προσπαθείς να προετοιμάσεις μια συναυλία με ένα φτασμένο καλλιτέχνη , όπως ο Μητσιάς, Σαββοπουλος, Κότσιρας; Πώς «δουλεύεις» στην πρόβα με αυτούς τους καλλιτέχνες;

alt

Απολαύστε τη συνέντευξη.

-Αρχικά, πόσα χρόνια ασχολείσαι με την μουσική;
-Δέκα χρόνια, όσα ακριβώς πηγαίνω σχολείο.

-Μίλησέ μου για την εμπειρία σου όταν πρωτόπαιξες στην Ορχήστρα.
-Το ότι έγινα μέλος ήταν κάπως τυχαίο, με προώθησε ο καθηγητής της κιθάρας μου και ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά. Δεν το περίμενα.

-Κατά πόσο παίζει ρόλο για σένα η επιμονή και η υπομονή για να πετύχεις;
-Αδιαμφισβήτητα, πάρα πολύ μεγάλο ρόλο όπως και σε οποιοδήποτε προσωπικό στόχο θέσει ο καθένας.

-Σχετικά με τις συνεργασίες της Ορχήστρας με μεγάλους καλλιτέχνες, ανάφερέ μας μερικούς.
-Η Ορχήστρα έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα. Μερικοί από αυτούς είναι η Μ.Φαραντούρη, η Τ.Τσανακλίδου, η Ε.Τσαλιγοπούλου, ο Χ.Θηβαίος, ο Γ.Κότσιρας, ο Δ.Σαββόπουλος και ο Μ.Μητσιάς.

-Η μαγεία τού να βρίσκεσαι στη σκηνή και να παίζεις μουσική με τόσο καταξιωμένους καλλιτέχνες έδινε περισσότερη αίγλη στα κομμάτια, ένιωθες μέρος του μεγαλείου;
-Φυσικά. Δεν είχα φανταστεί ποτέ πως θα μπορούσα να δημιουργώ με αυτούς τους καλλιτέχνες που τόσα χρόνια άκουγα μόνο από cd. Κυρίαρχο είναι το αίσθημα της ικανοποίησης.
alt
-Μέσα από τις συνεργασίες αυτές γνώρισες τους καλλιτέχνες αυτούς και σε προσωπικό επίπεδο. Υπήρχε αμεσότητα και αληθινή επικοινωνία;
-Είναι όλοι πολύ καλοί άνθρωποι. Δεν απογοητεύτηκα από την συμπεριφορά κανενός και δεν κατέρρευσε το μεγαλείο και το δέος που είχα για αυτούς. Αντιθέτως, η αμεσότητά τους με ενθουσίασε και νιώθω τυχερός που μετά από κάθε συναυλία διασκέδασα με καθέναν απο αυτούς και διαπίστωσα πως μπορούν να γίνουν και πολύ καλοί φίλοι. Παρ’όλα αυτά, είναι ευδιάκριτες οι ιδιαιτερότητές τους που προδίδουν τον χαρακτήρα του μεγάλου καλλιτέχνη.

-Ο χαρακτήρας τους απέναντί σας; Ήταν καλή και με σεβασμό προς εσάς η συνεργασία;
-Ναι, κανένας δεν θεωρούσε τον εαυτό του αυθεντία είτε ως μουσικός είτε ως προσωπικότητα.Ο καθένας από τους καλλιτέχνες δεχόταν τη θέση του απλώς ως ερμηνευτής και ως μέρος του συνόλου. Χωρίς να κάνουν επικριτικά σχόλια αλλά πρόθυμοι να δεχτούν κριτική, υποτασσόμενοι 100% στην διεύθυνση του μαέστρου.

-Σχετικά με το νεαρό της ηλικίας σου, πώς σε αντιμετώπισαν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες;
-Οι περισσότεροι καλλιτέχνες μετά τις συναυλίες, στις εξόδους μας, δήλωναν ενθουσιασμένοι για το πώς παιδιά στην ηλικία μου, όπως εγώ, καταφέρνουν να είναι τόσο καλοί και να συμμετέχουν επαγγελτικά σε μια τέτοια ορχήστρα. Χαρακτηριστικά, στην τελευταία συναυλία με τον Γ.Κότσιρα όταν βγήκαμε σε ένα γνωστό μπαρ στην παραλία του Ρίου μου είπε θυμάμαι: «Αν σε έβλεπα ποτέ στο δρόμο, δεν θα μπορούσα να πιστέψω πως κάποιος σαν εσένα και γενικότερα παιδιά της ηλικίας σου μπορεί να είναι τόσο καλοί μουσικοί και να ασχολούνται με κάτι τόσο όμορφο και τόσο σοβαρό». Αλλά κατά τ’ άλλα, όταν είναι ώρα δουλειάς και δημιουργίας, δηλαδή πρόβας και συναυλίας, όλοι γινόμαστε ίσοι και δεν υπάρχουν ηλικιακές διαφορές.

 

alt

-Τέλος, τι έπεται με την Ορχήστρα;
-Ξέρεις, λόγω του μεγάλου φόρτου του διαβάσματος και της τεράστιας πίεσης από τους καθηγητές καθώς και κάποιων σχολίων που άκουσα από αυτούς για την τόσο σοβαρή ενασχόλησή μου με αυτό, ουσιαστικά αναγκάστηκα να κάνω ένα διάλειμμα από την συμμετοχή στην Ορχήστρα τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σχολική χρονιάς. Πιθανότατα θα συνεχίσω το καλοκαίρι μιας και ο μαέστρος έδειξε μεγάλη κατανόηση και μου άφησε ελεύθερη τη δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή ευκαιρήσω να επιστρέψω. Παρ” όλα αυτά, κρατάω τις σχέσεις μου με τα παιδιά και αυτό τον καιρό παρακολουθώ τις πρόβες. Η σημαντικότερη εκδήλωση στο κοντινό μέλλον είναι μια εκπομπή που θα μαγνητοσκοπηθεί το Φεβρουάριο από το κρατικό κανάλι της ΝΕΤ , στον Σπύρο Παπαδόπουλο, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην Ορχήστρα με την συμμετοχή πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Μπορεί να μην συμμετέχω αλλά θα είμαι και πάλι κοντά στην Ορχήστρα και στους φίλους μου στηρίζοντάς τους.

-Είμαι σίγουρη πως η συνέχεια για εσένα θα είναι αντάξια των δυνατοτήτων σου. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τις πληροφορίες σου και εύχομαι πάντα επιτυχίες και πραγματική ευτυχία σε όλα.
-Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ και εύχομαι τα ίδια και για εσένα.

Σχολιάστε

Top