Απόφοιτοι Λυκείου και Επαγγελματικό Μέλλον

- Δεκ• 18•12
Απόφοιτοι Λυκείου και Επαγγελματικό Μέλλον

του Γιάννη Κοντάνα, μαθητή του Β2

Σε λίγο η μεγάλη στιγμή καταφθάνει. Είναι η στιγμή που οι μαθητές της τρίτης λυκείου θα διαγωνιστούν στο σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Είναι η στιγμή που αυτά τα παιδιά θα ξεκινήσουν ένα δρόμο που θα τους οδηγήσει αύριο, μεθαύριο στην επαγγελματική αγορά και θα έρθουν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες όπως περαιτέρω ενασχόληση με την ειδικότητά τους αν συνεχίσουν τις σπουδές τους (ειδίκευση), με το επάγγελμά τους, την πληρωμή φόρων, κ.α.

Θέμα αυτού του άρθρου είναι τα κριτήρια επιλογής του νέου, αν δηλαδή θα πρέπει να επιλέγει το μελλοντικό του επάγγελμα με βάση τα όνειρά του ή σκεπτόμενος αυστηρά ορθολογιστικά – με βάση οικονομικά και μόνο κριτήρια. Στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τονίσω πως πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την επαγγελματική επιλογή των νέων και κυρίως η οικογένεια. Υπάρχουν γονείς που ωθούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν αυτά το επάγγελμά τους. Αν ο πατέρας είναι γιατρός για παράδειγμα, τότε ’’υποχρεώνει’’ το παιδί του να σπουδάσει ιατρική ώστε να του παραχωρήσει το ιατρείο του. Ουσιαστικά στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πατέρας διαλέγει αυτός το επάγγελμα του παιδιού του και όχι ο νέος αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Ένας μαθητής Γ’ Λυκείου πρέπει να επιλέγει το επάγγελμά του με βάση τους εσωτερικούς παράγοντες οι οποίοι συσχετίζονται με τις κλίσεις και ικανότητες του παιδιού, με τα ενδιαφέροντα και προτιμήσεις του. Αν ο νέος αυτός ενδιαφέρεται για υπολογιστές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει γιατρός. Δεν τον εμπνέει αυτό το λειτούργημα. Αν όμως του αρέσει πολύ να ασχολείται με την τεχνολογία, μπορεί να γίνει μηχανικός ιατρικών μηχανημάτων. Αύτη είναι μια δυνατότητα επιλογής σε περίπτωση που το παιδί έχει πατέρα γιατρό και πιέζεται να συνεχίσει την ιατρική παράδοση της οικογένειας.

Στη συνέχεια θα ήθελα να σας τονίσω πως εμείς οι νέοι πρέπει να επιλέξουμε επαγγέλματα με μέλλον. Ξεχάστε τους γιατρούς και δικηγόρους. Είναι πλέον κορεσμένα επαγγέλματα. Αν βέβαια ο γονιός σας έχει το δικό του ιατρείο η γραφείο, τότε «έχει καλώς». Και στις δύο περιπτώσεις όμως η επιλογή δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της καρδιάς σας.

Για να λέμε πάντως την αλήθεια, υπάρχουν και νέοι που από μικροί ήθελαν να ζουν στα πλούτη. Να έχουν τις πισίνες τους, τα ακριβά αυτοκίνητα, τις βίλες. Άλλωστε γι’ αυτό ένας μεγάλος αριθμός των νέων επιλέγουν το μελλοντικό τους επάγγελμα με βάση τα οικονομικά κριτήρια. Όντως τα χρήματα προσφέρουν μια χαλαρή ζωή. Όμως αυτός δεν είναι λόγος να επιλέξεις το επάγγελμά σου. Για παράδειγμα ακούω πολλούς νέους να λένε πως θα γίνουν επιχειρηματίες ή γιατροί μόνο και μόνο για τις μεγάλες απολαβές. Αν δεν σου αρέσει όμως πραγματικά η δουλειά σου, είναι δυνατό να πλουτίσεις μέσα από αυτή; Ξεχνάμε συχνά ότι δεν αρκεί μόνο η επιθυμία για να γίνει κάποιος ένας καλός επιχειρηματίας ή γιατρός· απαιτούνται ικανότητες και μεθοδευμένη και μακροχρόνια προσπάθεια.

Επομένως, είναι φανερό ότι η επιλογή του επαγγέλματος που εμείς οι νέοι θέλουμε είναι δύσκολη διαδικασία. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι όπως γνωρίζουμε η ανεργία μπορεί κάποια ημέρα «να σου χτυπήσει την πόρτα». Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό οφείλεται και στην επιλογή του επαγγέλματός σας. Υπάρχουν αρκετά κορεσμένα επαγγέλματα, και καλό είναι να τα αποφύγουμε. Από την άλλη, αν αγαπάς το επάγγελμά σου, αν σε «γεμίζει», αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι καλός σε αυτό και άρα να βρεις δουλειά και να πετύχεις.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή. Πάνω από όλα όμως φροντίστε να γίνετε αυτό που θέλετε. Να επιλέξετε το επάγγελμα σας με βάση τις κλίσεις σας, τις ικανότητές σας. Μην αφήνετε τους άλλους να σας κάνουν κουμάντο και να καθορίζουν το μέλλον σας και ιδίως τους γονείς σας. Δεν σημαίνει επειδή έγιναν αυτοί κάτι πρέπει να γίνετε και εσείς το ίδιο. Αποφύγετε τα κορεσμένα επαγγέλματα. Αυτή τη συμβουλή σας δίνω.

Σχολιάστε

Top