Εμπειρίες από το πρόγραμμα Comenius

- Δεκ• 18•12

Το λύκειο Κάτω Καστριτσίου συμμετείχε μαζί με άλλα σχολεία της Ελλάδας σε ένα Ευρωπαικό πρόγραμμα, το Comenius. Το Comenius είναι ένα πολύ εποικοδομητικό πρόγραμμα για αυτούς που συμμετέχουν στο οποίο γίνεται μια αμοιβαία ανταλλαγή μαθητών μεταξύ δύο σχολείων διαφορετικών χωρών. Ό σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν την νοοτροπία τον τρόπο διδασκαλίας αλλά και την κουλτούρα  μιας άλλης χώρας διότι οι μαθητές φιλοξενούνται στις εκάστοτε τοπικές οικογένειες. Η δημοσιογραφική ομάδα του ηλεκτρονικού περιοδικού συλλέξε πληροφορίες για τις εμπειρίες μαθητών και καθηγητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό.

100_2290

από την επίσκεψη των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων στο σχολείο μας

Παιδιά του λυκείου επισκέφθηκαν σχολεία της Γερμανίας και της Γαλλίας και επρόκειτο να επισκεφθούν και σχολείο της Ιταλίας . Στο αντίστοιχο ΕΠΑΛ λύκειο στην Γαλλίας φοιτούν παιδιά μέχρι 19 χρονών. Σύμφωνα με μαρτυρί444 παιδιών και καθηγητών, το σχολείο θύμιζε περισσότερο βιομηχανική ομάδα λόγω του μεγάλου αριθμού εργαστηρίων που υπήρχαν. Μέσα στην τάξη οι συμπεριφορά των μαθητών ήταν άψογη και υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ καθηγητών και μαθητών. Το κτίριο ήταν αρκετά μεγάλης έκτασης ενώ η οργάνωση του ήταν άρτια. Τώρα στο γερμανικό σχολείο φοιτούν παιδιά από ε’ δημοτικού μέχρι γ’ λυκείου. Το σχολείο τους ήταν ένα τεραστίων διαστάσεων  κτίριο, κάτι που δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα αν σκεφτούμε πως φιλοξενούσε γύρω στα 3000 παιδιά. Το κτίριο του σχολείου της Ιταλίας ήταν ένα μοναστήρι του μεσαίωνα το οποίο αναπαλαιώθηκε για τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Σε όλες τις περιπτώσεις τα παιδιά ξυπνούσαν πολύ νωρίς (γύρω στις 6) διότι πήγαιναν μόνοι τους σχολείο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε πως η εκπαίδευση στις διάφορες χώρες της Ευρώπης είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που παρέχεται στην Ελλάδα. Ίσως αν τα σχολεία στην χώρα μας λειτουργούσαν κάτω από άλλες συνθήκες η σε διαφορετικό επίπεδο όσον αφορά την οργάνωση και την υποδομή τους, η εκπαίδευση που θα παρεχόταν στους έλληνες μαθητές να ήταν πιο ποιοτική, ουσιαστικότερη και πιο ελκυστική προς αυτούς.

Ακολουθούν οι εντυπώσεις της μαθήτριας Σοφία Κροντιρά που επισκέφτηκε το σχολείο της Γερμανίας στο Άμπεργκ του Μόναχο:

«Όταν φτάσαμε στο Μόναχο, στις 4 Δεκεμβρίου μας υποδέχτηκε ένα χιονισμένο τοπίο. Με φιλοξένησε μια οικογένεια στην οποία η μητέρα ήταν αυτή που ήξερε καλά αγγλικά. Ο αδερφός του παιδιού που με φιλοξένησε μάλλον δεν με συμπαθούσε πολύ και μάλλον δεν συμπαθούσε γενικότερα τους έλληνες αλλά όλοι ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι μαζί μου. Η γλώσσα συνεννόησης για μας ήταν τα αγγλικά ή συνεννοούμασταν με νοήματα Την πρώτη μέρα που ξυπνήσαμε για το σχολείο ξυπνήσαμε στις  6 το πρωί ετοιμαστήκαμε, φάγαμε και ξεκινήσαμε. Το σχολείο ήταν απίστευτο και τεράστιο. Είχε τα πάντα. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά εργαστήρια μέσα στα οποία μας έκαναν και πειράματα. Όλα τα παιδιά εκεί ήταν πολύ φιλικά μαζί μας και η συνεργασία μαζί τους ήταν πολύ καλή. Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν πως οι μαθητές για να χαιρετήσουν τον καθηγητή τους όταν μπαίνει στην τάξη σηκώνονταν όρθιοι. Όταν γυρνούσαμε σπίτι μας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσουμε την γερμανική κουζίνα. Η μητέρα ετοίμαζε πολύ γερμανικά φαγητά τα οποία μερικές φορές συνοδεύονταν με ένα ποτήρι κρασί. Στα πλαίσια ψυχαγωγίας επισκεφθήκαμε το Christmas market, το οποίο ήταν γεμάτο με χριστουγεννιάτικα είδη όπως στολίδια, γλυκά κ.ά. Είχαμε δεθεί πάρα πολύ με τα παιδιά στην Γερμανία και έτσι ο αποχωρισμός δεν ήταν πολύ εύκολος.»

Σχολιάστε

Top