Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος… για το νερό!

- Δεκ• 18•12
Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος… για το νερό!

Αναστασία Χαλκοματά, μαθήτρια του Α4

Το νερό αποτελεί «πηγή ζωής για τον πλανήτη και τους κατοίκους του», το νερό είναι «το υλικό της ζωής». Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πλανήτης, δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει άνθρωπος. Εντούτοις, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στη «ζωή» και παλεύουν για να επιβιώσουν (χωρίς να τα καταφέρνουν πάντα).Το νερό είναι ταυτόχρονα «αγαθό σε ανεπάρκεια», έχει «πρόβλημα». Στις μέρες μας λοιπόν το πολύτιμο αυτό αγαθό αποτελεί για κάποιες χώρες είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 20% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή αριθμητικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ποσοστό 40% περίπου, δεν απολαμβάνει, ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

Στις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Τα επτά δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη μας αναμένεται, μέχρι το 2025, να γίνουν εννέα δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή Νερού, για να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού, απαιτείται αύξηση των αποθεμάτων του γλυκού νερού κατά 20%. Όμως αυτά αντί να αυξάνονται, μειώνονται συνεχώς. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα θα ξεσπάσει «πόλεμος νερού» καθώς το πρόβλημα της λειψυδρίας γίνεται μέρα με την μέρα πιο έντονο. Πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο, μη ανανεώσιμο, φυσικό πόρο, το νερό, είναι ακόμη πιο ανησυχητικά… Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται – παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. Πόσο πιθανό είναι όμως οι επόμενοι πόλεμοι της ανθρωπότητας να έχουν ως διακύβευμα το νερό; Μήπως το συγκεκριμένο βίντεο υπερβάλλει άνευ αιτίας;

http://www.youtube.com/watch?v=7CAbZWAXNjE&feature=related

Σκοπός μας…….

9+1 χρήσιμοι τρόποι για την αποτελεσματική εξοικονόμηση νερού

  • Βρύσες: φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες. Σταγόνα, σταγόνα χάνονται τόνοι νερού.
  • Τουαλέτες: εγκαθιστούμε τουαλέτα με καζανάκι διπλής ρύθμισης.
  • Ξύρισμα: Ξεπλένουμε το ξυραφάκι σε κούπα με νερό και όχι με ανοικτή βρύση.
  • Βούρτσισμα δοντιών: Χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι νερό για να ξεπλένουμε το στόμα μας.
  • Μπάνιο: Προτιμούμε το ντους , χωρίς να αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν πλενόμαστε. Αν δεν έχουμε κυκλοφορητή ζεστού νερού, μαζεύουμε το κρύο σε κουβά.
  • Πλύσιμο ρούχων και πιάτων: Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα.
  • Πλύσιμο πιάτων με το χέρι: Ξεπλένουμε τα πιάτα σε κλειστό νεροχύτη.
  • Πλύσιμο φρούτων και λαχανικών: Πλένουμε φρούτα και λαχανικά σε λεκάνη χρησιμοποιώντας αργότερα το ίδιο νερό για το πότισμα των λουλουδιών.
  • Γενικός καθαρισμός: Το πλύσιμο των βεραντών και των πλακόστρωτων να γίνεται με σκούπισμα και σφουγγάρισμα.
  • Αποτελεσματικό πότισμα: Χρησιμοποιούμε ποτιστήρια και ψεκαστήρες με σκανδάλη στα λάστιχα για να ποτίζουμε μόνο εκείνες τις περιοχές που χρειάζονται.

Σχολιάστε

Top