Οι μουσικές προτιμήσεις των νέων

- Ιαν• 11•13
Οι μουσικές προτιμήσεις των νέων

Γράφει η  Ραφαέλα Αναστασοπούλου, μαθήτριας του Β3

Η μουσική είναι ο πιο αισθαντικός, ο πιο αυθόρμητος, ο πιο καταδεκτικός, ο πιο γνήσιος και ο διόλου απαιτητικός φίλος του κάθε ανθρώπου. Πόσο μάλλον για έναν έφηβο, ο οποίος ψάχνει διεξόδους στην καθημερινότητά του, για να ξεφύγει ίσως από την πίεση του διαβάσματος, να απελευθερωθεί και να νιώσει πιο εκφραστικός.

Υπάρχουν πολλά μουσικά είδη, όπως ροκ, ραπ, που το καθένα εκφράζει μια ιδεολογία και επομένως δε συγκινεί τους πάντες.

Το πιο διαδεδομένο μουσικό είδος στις νεανικές ψυχές είναι η ροκ. Κι αυτό διότι εξασφαλίζει την επίφαση της αντίδρασης του νέου στο κατεστημένο. Κάθε νεαρό άτομο έχει βαθιά ριζωμένη μιαν επιθυμία να αμφισβητήσει και να εναντιωθεί. Διότι μόνο τότε αισθάνεται ότι είναι ένας φιλελεύθερος αγωνιστής των πεποιθήσεών του, που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Απορρίπτοντας, λοιπόν, την κλασσική μουσική και μαζί τους κανόνες του παρελθόντος και την παράδοσή του, προτιμά να «χτυπιέται» στα κλαμπ ακούγοντάς την.

Η ροκ αποτελεί έναν «άγριο», ίσως βίαιο -για την ψυχή- τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων. Έχει δυνατή μουσική και αδιαμφισβήτητα καθηλωτικό στίχο, που εκφράζει την ένταση της ψυχής σε αυτές τις ηλικίες και τα ψυχικά αδιέξοδα στα οποία καταλήγει συχνά ένας νέος. Κυρίως, όμως, είναι ένας έμμεσος εκφραστής του ψυχικού κενού ενός νέου. Της ανάγκης του για βοήθεια, ώστε να απεγκλωβιστεί από αυτό και να ελευθερωθεί από τις σκέψεις που τον ταλανίζουν. Επομένως, η ροκ μουσική δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια μηχανή μετάφρασης της νεανικής επανάστασης σε ήχο.

Υπάρχουν, φυσικά και άλλα μουσικά είδη, που συγκινούν τους νέους σήμερα, όπως η τέκνο μουσική, που όμως στατιστικά παρουσιάζουν μικρότερη απήχηση. Είναι μουσικές εύπεπτες, που συναντώνται στους περισσότερους χώρους και δεν απαιτούν μουσική παιδεία. Είναι σε έντονα χορευτικούς ρυθμούς, κάτι που συνάδει με τον εκρηκτικό χαρακτήρα των νέων και τη διάθεσή τους να βιώσουν σε άμεσο χρόνο καταστάσεις. Δεν είναι, όμως στην πλειοψηφία τους παρά ένας εκφυλισμένος τρόπος μουσικής διασκέδασης, χαμηλής ποιότητας και μαζικής υποκουλτούρας.

Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλά μουσικά είδη που είναι αρεστά στους νέους με πιο διαδεδομένο το ροκ. Κι αυτό διότι, όταν ακούν ένα μουσικό κομμάτι της αρέσκειάς τους, αισθάνονται πως κάτι από την ψυχή τους ξεδιπλώνεται, ηχογραφείται και αποθηκεύεται σε νότες, που ύστερα θα το γνωρίσουν άλλοι ομοϊδεάτες τους, στους οποίους θα έχει απηχήσει και τότε θα βρουν την κατανόηση που γύρευαν.

Σχολιάστε

Top