ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ, της Γιαννούλας Μπάκα & Αμαλίας Στανίδη

- Φεβ• 25•13

 

ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ

Συνήθως οι αθλητές κατακλύζονται από την υπερβολική θέληση για την νίκη και την δόξα, με αποτέλεσμα να παραπλανιούνται και να γίνονται έρμαια των αναβολικών ουσιών. Επίσης τόσο η διάκριση που επιθυμούν όσο και οι πιέσεις από τον προπονητή τους, τους οδηγούν στην χρήση αναβολικών. Οι συνέπειες τους…. να πεθαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία από ανοησίες.

Είναι κρίμα να μην έχουμε μια στοιχειώδη ενημέρωση γι “ αυτά μέσα από το σχολείο ή ακόμα από την ίδια μας την οικογένεια, ώστε να γνωρίζουμε τις συνέπειες τους και να μην κάνουμε χρήση. Πρέπει να πιστεύουμε στις ικανότητες μας και να μην υπερτιμάμε τον εαυτό μας ξεγελώντας τον με αναβολικά.Περιέχουν ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη, η οποία αυξάνει την μάζα των οστών και αναπτύσσεται η μυϊκή μάζα. Μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και αλλαγές στα σεξουαλικά τους χαρακτηριστικά όταν κάνουμε υπερβολική χρήση. Δηλαδή οι γυναίκες παίρνουν ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά και στους άνδρες καταστέλλεται η λειτουργία του ανδρικού  αναπαραγωγικού  συστήματος. Επίσης επιφέρουν και σοβαρές αλλαγές στη διάθεση με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι αθλητές σε βίαιες πράξεις, ακόμα και σε κατάθλιψη, υπερβολική αυτοπεποίθηση, παρανοϊκή ζήλεια, ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, διότι περιέχουν επιπλέον ουσίες που είναι τοξικές.

Με στοιχειώδη έστω ενημέρωση συνειδητοποιείς ότι καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι.Δεν είναι τυχαίο που επιτρέπεται η χορήγηση τους μόνο για ορισμένες ασθένειες και κάτω από αυστηρό έλεγχο από εξειδικευμένους γιατρούς. Γι “ αυτό εξάλλου και η χρήση τους έχει απαγορευτεί και θεωρείται παράνομη.

anavolika_1

 

Γιαννούλα Μπάκα  &  Αμαλία Στανίδη, μαθήτριες του Α3

Σχολιάστε

Top