» Τι θέλω να ΜΗ γίνω όταν μεγαλώσω» της Λυδίας Μαραζιώτη και της Αμαλίας Πλευρίτη

- Μαρ• 19•14

Ο πλούτος των ονείρων μας σκοντάφτει σε νεανικές ανησυχίες. Μόνοι, αντιμέτωποι με το άγνωστο, με το μέλλον. Ποιοι είναι όμως οι μεγαλύτεροί μας φόβοι; Ποιο μονοπάτι δεν θέλουμε να διαβούμε, ακόμα κι αν μας οδηγήσουν οι περιστάσεις; Ρωτήσαμε τα παιδιά της Α’ λυκείου, παιδιά με οράματα και όνειρα, που δεν συμβιβάζονται και δεν εξαλείφονται από λάθος επιλογές. Βρέθηκαν λοιπόν αντιμέτωποι με μια ανατρεπτική ερώτηση που μας βοήθησε να αποκτήσουμε μια ιδέα για το τι φοβούνται και τι θέλουν να αποφύγουν οι έφηβοι σήμερα. Άλλοι απάντησαν με χιούμορ, άλλοι σοβαρά. Πολλοί μίλησαν για επάγγελμα, άλλοι πάλι όχι. Ένα όμως είναι σίγουρο. Όλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι μ’ ένα κομμάτι του εαυτού τους που δεν είχαν εξερευνήσει ακόμα και οπλίστηκαν με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση για να διαβούν με ισορροπία το δύσκολο μονοπάτι της ζωής τους.

Αρχικά, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών συμπεριέλαβε στην απάντησή του την επαγγελματική του αποκατάσταση. Από ότι φάνηκε λοιπόν, οι συνθήκες που επικρατούν στη σημερινή κοινωνία κάνουν τους νέους να σκέφτονται αρκετά τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Έτσι ως επί το πλείστον, επέλεξαν να μην κάνουν επαγγέλματα που χρειάζονται πολύ κόπο, που δεν επιφέρουν πολλά ή αρκετά χρήματα ή ακόμα που δεν βρίσκουν απήχηση και ζήτηση στην κοινωνία του σήμερα. Αρκετοί όμως δήλωσαν ότι η ανεργία ίσως κυριαρχεί στους φόβους τους για το μέλλον, πράγμα που δικαιολογείται από την κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας.

Από την άλλη πλευρά κάτι άλλο που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους είναι η συμπεριφορά τους. Βαθιά μέσα τους ξέρουν ότι σημαντικό κομμάτι για την κοινωνικοποίησή τους είναι να υιοθετήσουν ορθή σκέψη για τον κόσμο και ένα σωστό και κατ’ επέκταση δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι η εσωστρέφεια, η αναισθησία, ο εγωισμός, η αναίδεια και η φιλαργυρία αποτελούν τα πλέον παραδείγματα προς αποφυγή. Πιστεύουν έτσι ότι η καλλιέργεια μιας σωστής συμπεριφοράς μπορεί να τους οδηγήσει στην επιτυχία

Η κοινωνική θέση φαίνεται να απασχολει εξ’ ισου τη σημερινή νεολαία. Μια ζωή χωρίς αξίες και ιδανικά, ο ρατσισμός, η φτώχια, η απουσία μόρφωσης, η αποτυχία και η πολιτικοποίηση αποτελούν για τους νέους συστατικά για ένα μη ικανοποιητικό μέλλον. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει την τάση του καθενός από μας να αποφύγει την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό εξευτελισμό.

Τέλος, η χρήση ουσιών κάλυψε ένα μεγάλο αριθμό απαντήσεων. Έτσι, φαίνεται η απαρέσκεια και η αποστροφή των νέων για καταφυγή σε λάθος μέσα για την λύση των προβλημάτων της ζωής τους. Έφηβοι, γεμάτοι όρεξη για ζωή, αγάπη και επιτυχία, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα όνειρα τους σε μια εύκολη λύση που προσφέρει μάλλον προσωρινή ανακούφιση παρά παντοτινή ευτυχία.

 

 

ΜΑΡΑΖΙΩΤΗ ΛΥΔΙΑ

ΠΛΕΥΡΙΤΗ ΑΜΑΛΙΑ

Σχολιάστε

Top